058-2963300
SCC UPDATE Mei 2016

SCC UPDATE Mei 2016

4 mei 2016, 17:20

Het seizoen 2015/2016 is nagenoeg afgelopen. Een seizoen met een korte, maar krachtige conclusie: teleurstellend! Toch willen we jullie ondanks de teleurstelling die bij iedereen heerst wel graag bijpraten over de lopende zaken rondom onze club.

Technische zaken
We beginnen deze update -uiteraard- met de sportieve status. Na drie seizoenen in de Eredivisie te hebben gespeeld zijn we gedegradeerd naar de Jupiler League. Voor eenieder die bij SC Cambuur betrokken is een ongelooflijke teleurstelling. Drie jaren op rij Eredivisievoetbal mag dan voor het eerst in de clubhistorie zijn, we hadden deze periode maar wat graag verlengd.

Na een prachtig jubileumjaar is vanaf januari 2015 een dalende lijn in de sportieve prestaties te zien. Helaas heeft deze lijn zich doorgezet in het huidige seizoen 2015/2016. Eén van de meest zichtbare oorzaken hiervoor is dat we het vertrek van een aantal bepalende spelers niet adequaat hebben kunnen opvangen met het beschikbare budget. Ook spelers die al langer onder contract stonden kwamen dit jaar door verschillende oorzaken minder goed uit de verf. Er is bijsturing geweest op een aantal fronten, maar dit heeft helaas niet tot het gewenste resultaat (directe handhaving) geleid.

EINDHOVEN, 01-05-2016, Philips Stadion , Eredivisie , seizoen 2015 - 2016 , PSV - SC Cambuur , SC Cambuur speler Marvin Peersman , SC Cambuur speler Sjoerd Overgoor , SC Cambuur speler Tom Hiariej en SC Cambuur speler Vytautas Andriuskevicius balen na afloop foto: Henk Jan Dijks

Met name het vertrek van spelers als Etiënne Reijnen, Mohamed el Makrini en in een later stadium Bartholomew Ogbeche hebben ons in kwaliteit afgeroomd. We hebben dit niet goed genoeg kunnen invullen. Eén van de redenen hiervoor is dat we de ontvangen transfersommen slechts gedeeltelijk konden herinvesteren door de financiële last uit het verleden. De alternatieven waren of financieel niet haalbaar (o.a. Sander Fischer) of niet meer beschikbaar gezien het einde van de transferperiode. Helaas is de club financieel (nog) niet in staat om vooruitlopend op mogelijke transfers al vervangers aan te trekken.

Kritiek
Dat er in de huidige situatie vanuit de emotie dingen worden geroepen en geschreven is logisch en begrijpelijk. Het is in zekere zin ook waarom SC Cambuur de fantastische volksclub is die ze is. Supporters staan met de club op en gaan er mee naar bed en zien dat de club het moeilijk heeft is daarom moeilijk te verdragen. Hiervoor hebben we alle begrip.

Realiteit is dat het beschikbare budget wordt besteed aan spelers die hierin passen. Dit gebeurt na veelvuldig overleg in het technisch kader (technische staf, scouting, directie en uiteindelijk  RvC) en is dan ook niet toe te schrijven aan een individu. Bij de keuze voor spelers is het altijd een kwestie van alternatieven voor hetzelfde budget. Vanzelfsprekend zullen we het seizoen in alle geledingen grondig evalueren. Ook in de afgelopen periode zijn er zaken goed en ook zeker zaken fout gegaan. Van deze fouten zullen we allemaal moeten leren. We kunnen en willen ons ook absoluut niet helemaal verschuilen achter het beperkte budget. We hebben ons als club in het seizoen 2015/2016 niet zo kunnen profileren zoals gewenst en dat is uiterst teleurstellend.

Laat echter duidelijk zijn dat de Raad van Commissarissen het volste vertrouwen heeft in de directie en geen aanleiding ziet om een aanpassing te doen in de samenstelling van de directie.

Toekomst
In de afgelopen drie seizoenen hebben we zonder meer aangetoond dat we Eredivisiewaardig zijn als het gaat om onze supporters, sponsoren en organisatie (personeel en vrijwilligers). Onze faciliteiten en het hiermee gepaard gaande budget zijn niet van Eredivisieniveau en hier moet de komende jaren wat in veranderen om onze potentie te benutten (zie kopje stadionontwikkeling).

LEEUWARDEN, 27-06-2015, Cambuur stadion, eerste training SC Cambuur 2015 - 2016 , er kwamen een kleine 3000 supporters kijken. foto: Dijks Fotografie / Andre Weening

We spelen volgend seizoen in de Jupiler League. De komende weken zullen we de begroting voor het komende seizoen finaliseren. Ook zullen we onze ambities en doelstellingen gaan formuleren. Alles zal er op gericht zijn om komend seizoen een toppositie te gaan bekleden. Hier zullen we direct met frisse moed en enthousiasme mee aan de slag gaan. De selectie van Marcel Keizer start het nieuwe seizoen net als in de afgelopen jaren met drie dagen Ameland. De eerste training staat op zaterdag 25 juni op het programma in het eigen stadion.

Beloften en jeugdopleiding
We zijn het afgelopen seizoen weer gestart met een eigen beloften elftal. Over dit eerste seizoen kunnen we tevreden zijn. De ploeg heeft zich onder leiding van Dennis van de Ree en Arne Slot goed kunnen ontwikkelen. Een mooi direct resultaat is bijvoorbeeld de overstap van Jamiro Monteiro naar de eerste selectie. Ook andere spelers van het beloften elftal trainen regelmatig mee met de eerste selectie. Door de goede prestaties spelen de beloften ook komend seizoen op het hoogste beloften niveau naast de piramide. Inmiddels heeft de eerste testwedstrijd voor het nieuwe seizoen plaatsgevonden. Een tweede wedstrijd volgt op 9 mei aanstaande.

Daarnaast konden we eind maart mooi nieuws bekendmaken over onze jeugdopleiding. Nadat we jaren geleden onze opleiding noodgedwongen moesten samenvoegen met die van FC Groningen is de tijd nu gekomen om weer volledig op eigen benen te staan. Naast de bestaande D1 (O13) en C1 (O15), zal er volgend seizoen ook een B1 (O17) en A1 (O19) actief zijn in Leeuwarden. Een geweldige ontwikkeling voor onze club qua uitstraling en herkenbaarheid, maar voor de lange termijn vooral ook als (mogelijke) levensader van onze club.

IMG-20160416-WA0001-865x577

Momenteel vinden de gesprekken plaats met spelers en trainers voor de nieuw te vormen teams. Zodra hier meer nieuws over te melden is zullen dit direct communiceren. De intentie is om met alle elftallen te trainen en te spelen op het complex van onze partner sc Leovardia aan het Kalverdijkje. Hierover zijn we in gesprek met sc Leovardia en de Gemeente. We zijn sc Leovardia erkentelijk voor de constructieve houding en de samenwerking in de afgelopen seizoenen.

Financieel en bedrijfsvoering
In tegenstelling tot de tegenvallende sportieve prestaties, zijn de financiën onder controle. De seizoenen in de Eredivisie hebben we noodzakelijkerwijs mede aangewend om de financiële positie van de club te versterken.

Waar we in 2011 nog een fors negatief eigen vermogen hadden, is deze afgelopen seizoenen flink teruggebracht. We hebben grote stappen gezet, echter we zijn er nog niet. Wel is de liquiditeitspositie van Cambuur onder controle en kunnen we aan al onze betalingsverplichtingen voldoen.

We worden door KNVB ingedeeld in categorie 3. Dit is een motivatie om ook de komende seizoenen verder te werken aan de gezondmaking van Cambuur. De continuïteit van de club is het allerbelangrijkste. Hoe teleurstellend een degradatie ook is, een situatie zoals in 2010 kunnen en willen we ons niet meer permitteren.

Maatschappelijk
SC Cambuur is van oudsher een zeer maatschappelijk actieve club en de afgelopen jaren hebben we vooral benut om dit verder te professionaliseren. Onder de paraplu van onze eigen maatschappelijke stichting ‘Cambuur Verbindt’ worden elk seizoen meer en meer mooie projecten geïnitieerd die bijdragen aan een beter en gezonder Leeuwarden (en directe omgeving).

CAMBUURT VOETBAL liggend

Eén van de meest recente projecten is het CambuurT Voetbal. Dit is een competitie waarbij jongeren tussen de 10 en 15 jaar oud de strijd met elkaar aangaan onder begeleiding van de jongerenwerkers van Wellzo. Hierbij kunnen ze niet alleen punten verdienen op het veld, maar ook met goed gedrag en allerhande klusjes in de wijk. De zes jongeren die aan het eind van de trainingsperiode de meeste punten hebben gescoord gaan door naar de finale in het Cambuur Stadion.

Het CambuurT Voetbal is nu alleen nog voorbehouden aan jongeren uit de wijken Vrijheidswijk en Bilgaard, maar de intentie is om dit als een olievlek over de stad te laten vloeien en hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Stadionontwikkeling
De businesscase is gereed en door de ontwikkelaars aangeboden aan het college van B & W. De businesscase voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld door de Gemeenteraad en welke zijn beschreven in de ontwikkelbrief.

We zullen op korte termijn een moment zoeken waarop we de plannen kunnen presenteren aan de supporters, sponsoren en media. Laat duidelijk zijn dat in het proces van de stadionontwikkeling een cruciale fase is aangebroken.

LEEUWARDEN, 16-04-2013, Cambuur stadion. de lampen van de lichtmasten van het Cambuur stadion werden vandaag vervangen...foto: Henk Jan Dijks

Een nieuw stadion is voor de ontwikkeling van SC Cambuur een absolute must. Zonder nieuwe en betere faciliteiten kan de club niet doorgroeien naar een begrotingsniveau welke noodzakelijk is voor een  stabiele positie in de Eredivisie. Zonder een nieuw stadion zal de club een promotie te allen tijde weer moeten bekopen met een degradatie. Dit zou doodzonde zijn, want de potentie van de club is in de afgelopen seizoenen duidelijk aangetoond!

Afsluiting seizoen
Komende zondag spelen we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Excelsior. Er mag dan op papier niets meer op het spel staan, als club en selectie willen we het seizoen nog enigszins goed afsluiten en vooral de supporters en sponsoren bedanken voor de onaflatende steun met een overwinning. Daarna zullen alle pijlen direct worden gericht op het volgende seizoen om dan met iedereen met een geel-blauw hart weer maximaal te presteren.

RvC & Directie