058-2963300

SCC Update – ‘Een mooi perspectief voor de club en de stad’

5 juni 2015, 16:49

De Cambuur-historie leert dat het tweede jaar in de Eredivisie altijd het moeilijkst is. Zowel in 1994 als 2000 volgde namelijk degradatie na de tweede jaargang op het hoogste niveau. Geen geruststellende gedachte aan het begin van het seizoen, maar gelukkig bewezen de mannen van Henk de Jong overtuigend het tegendeel. Met een doelpunten- en puntenrecord werd handhaving al ver voor het einde van de competitie veiliggesteld en eindigden we uiteindelijk op een keurige twaalfde plek. Wat ons betreft dan ook een perfect moment om iedereen bij te praten over de ontwikkelingen rondom de club en om alvast vooruit te kijken op het nieuwe seizoen.

Financiën en begroting
Mede door de transfers van Ramon Leeuwin en Martijn van der Laan is de begroting voor het seizoen 2014/2015 ruimschoots gehaald. Net als in de afgelopen jaren kunnen we over dit seizoen dan ook uitstekende winstcijfers presenteren. Iets wat overigens nog steeds noodzakelijk is, omdat we dankzij het roerige verleden nog altijd te kampen hebben met een negatief eigen vermogen.

Bij het opstellen van de begroting voor de komende seizoenen zal dit ook het uitgangspunt blijven om de club definitief gezond te maken. Daarom is het mooi dat we qua begroting, ondanks de daling van de mediagelden en de uitgeputte mogelijkheden van ons stadion, komend seizoen weer een kleine stap omhoog kunnen zetten.

Ook qua spelersbegroting kunnen we een kleine plus noteren, maar deze wordt grotendeels  geïnvesteerd in het nieuw op te richten beloften team. Wat betreft het eerste elftal zitten we dan ook ongeveer op hetzelfde niveau als afgelopen seizoen. We staan kortom wederom voor een mooie, maar zeker ook uitdagende klus.

Technisch beleid
De man die hier sinds 1 mei een belangrijke bijdrage aan levert  is de nieuwe technisch directeur Henry van der Vegt. Hij vult de leegte op die is ontstaan na het vertrek van technisch manager Marcel Keizer (FC Emmen) en eerder algemeen directeur Gerald van den Belt (FC Twente).

Een prima oplossing, omdat het  in onze visie ideaal is om met een tweekoppige directie te werken, waarbij de één zich voornamelijk richt op het technische gedeelte en de ander op de organisatorische kant van een voetbalbedrijf. Zeker is dat de directie een drukke zomer wacht, want met elf vertrekkende spelers en een nieuw te vormen beloften team is er absoluut werk aan de winkel.

LEEUWARDEN , 01-06-2015, Cambuur Stadion, portret van SC Cambuur speler Sjoerd Overgoor (r) hier met technisch directeur Henry van der Vegt (l) foto: Henk Jan Dijks

Hierbij is het prettig om te constateren dat een groot gedeelte van de basis voor volgend seizoen al staat. Van een aantal belangrijke jongens zijn de contracten verlengd (Nienhuis, Bakker en Van de Streek) en sterkhouders als Reijnen, Narsingh en Ogbeche beschikken over een doorlopend contract. Daarnaast hebben we met Kai Heerings, Sjoerd Overgoor en Jergé Hoefdraad de selectie al van een impuls kunnen voorzien. Dit aangevuld met nog enkele gerichte versterkingen geeft genoeg aanleiding om het volgende Eredivisieseizoen met vertrouwen tegemoet te zien.

De doelstelling voor het seizoen 2015/2016 laat niets aan onduidelijkheid over; directe handhaving in de Eredivisie.

Jong SC Cambuur
Zoals gezegd beschikken we met ingang van het seizoen 2015/2016 weer over een eigen beloften team. Dit elftal, wat gaat spelen onder de naam Jong SC Cambuur en onder leiding komt te staan van Dennis van der Ree en Arne Slot (foto), gaat uitkomen in een beloften competitie naast de voetbalpiramide. Dit is dezelfde competitie waar onder andere de jong elftallen van Feyenoord en sc Heerenveen ook hun wedstrijden gaan spelen.

LEEUWARDEN , 20-04-2015, Cambuur stadion, technisch duo Jong SC Cambuur seizoen 2014 - 2015 , Arne Slot (l) en Dennis van der Ree (r) foto: Henk Jan Dijks

We zien de oprichting van jong SC Cambuur als goede eerste stap naar een sterkere (jeugd)opleiding. Bovendien is dit ideaal voor spelers die (nog) geen basisspeler zijn of terugkomen van een blessure.

(Ver)Nieuwbouw Cambuur Stadion
Een terugkerend onderwerp in deze update is de (ver)nieuwbouw van het Cambuur Stadion. Na een periode van radiostilte hebben we hier onlangs in een speciaal belegde persconferentie meer informatie over kunnen geven. Dit zullen we in deze update niet allemaal gaan herhalen, maar dat zowel de club als alle betrokken partijen positief gestemd zijn is een feit en er gloort absoluut een mooi perspectief voor de club en daarmee ook de stad. Het is eerder gezegd, maar dit is een absolute noodzaak voor het voortbestaan van de club in algemene zin.

StadionWTC

Ook mag het een geruststellende gedachte zijn dat we qua ontwerp van zowel de binnen- als de buitenkant van het stadion de mening van de supporters zeer serieus nemen. Supportersvereniging ‘Kern van Cambuur’ gaat daarom een adviesgroep samenstellen met vertegenwoordigers vanuit alle geledingen van de club. Hierover kunt u meer lezen op de site van de ‘Kern van Cambuur’.

Kassaplein
Het vooruitzicht op een nieuw onderkomen wil overigens niet zeggen dat we de komende jaren stil blijven zitten. Zoals we dat op alle gebieden doen kijken we ook rond in ons huidige stadion waar en wat er binnen de mogelijkheden beter kan. Eén van de grote veranderingen deze zomer is de verbouwing van het kassaplein. Onze directe buren maken de overstap naar een nieuwe supermarktformule en gaan uitbreiden richting het kassaplein.

LEEUWARDEN, 22-05-2015, regio, regiefoto , verbouwing / afbreken kassaplein Cambuur Stadion foto: Henk Jan Dijks

Van deze gelegenheid hebben wij gebruik gemaakt om hier ruimte te reserveren voor onze eigen Fanshop. Deze nieuwe Fanshop wordt ongeveer 40 m2 groot en beschikt ook over een aantal loketten, waar supporters in de toekomst terecht kunnen voor het kopen van kaarten en het stellen van allerhande vragen.

Veiligheid
Een blijvend aandachtspunt voor de club is de veiligheid tijdens thuis- en uitwedstrijden. Niet omdat er in de afgelopen jaren veel  incidenten zijn geweest -al is elk incident er één te veel- maar vooral omdat we op dit gebied nog altijd een negatief imago hebben dankzij het verleden.

Er is ons dan ook alles aan gelegen om incidenten in welke vorm dan ook te voorkomen en zodoende niet negatief in de publiciteit te komen. De uitwedstrijd tegen PEC Zwolle springt er wat dat betreft in negatief opzicht uit. Hier was een kleine groep overtreders met hun wangedrag verantwoordelijk voor het in diskrediet brengen van de club.

Een tweede recent incident is Ajax-uit, waarbij in een bus kwetsende spreekkoren zouden zijn gescandeerd bij de ArenA. Onderzoek heeft geen daders uitgewezen en wat er werkelijk is gebeurd blijft een vraag. Laat wel duidelijk zijn dat wij als BVO kwetsende en discriminerende spreekkoren onder geen beding tolereren.

Als SC Cambuur vinden we dat het bezoeken van een thuis- of uitwedstrijd een feest moet zijn en dat niemand zich ooit bedreigd mag voelen rondom de wedstrijd. Dit is voor ons een belangrijk speerpunt en een cruciale factor willen we als club doorgroeien. Daarom zullen we ook in de toekomst streng en kordaat ageren tegen dergelijke overtreders.

We kunnen hierbij overigens niet vaak genoeg benadrukken dat 99 % van de supporters onze club wel op een geweldig positieve manier steunt en de overige thuis- en uitwedstrijden prima zijn verlopen. Bij maar weinig clubs is het ‘Wij-gevoel’ zo groot als bij SC Cambuur en dat staf en spelers meerdere keren hebben aangegeven mede dankzij  de Twaalfde Man te hebben gewonnen is niet overdreven.

Cambuur leeft
Twee keer op rij handhaven is natuurlijk fantastisch en voor SC Cambuur bovendien uniek, maar we willen en kunnen meer. Dat blijkt wel uit dat de constatering dat de club geweldig leeft in Leeuwarden en omliggende regio. Zo zijn de seizoenkaarten weer massaal verlengd en is er zelfs een wachtlijst aangemaakt waarvoor al honderden supporters zich hebben ingeschreven.

banner-henk4

Ook op commercieel gebied hebben we bijzonder weinig opzeggingen gehad en zijn er onverminderd veel bedrijven en ondernemers die zich aan blijven sluiten bij de sponsorgroep. Tel daarbij op dat we ook op KidsClub- en maatschappelijk-gebied stappen blijven zetten in de goede richting en je mag zonder meer spreken van mooie geel-blauwe tijden. Laten we er met zijn allen alles aan doen om deze positieve flow nog heel lang vast te houden en zo samen nog meer records te verbreken.

Voor nu een geweldige zomer en heel graag tot volgend seizoen!

Namens RvC en Directie,

Ype Smid (Voorzitter RvC)
Ard de Graaf (Algemeen Directeur)
Henry van der Vegt (Technisch Directeur)

Foto’s: www.dijksfotografie.com