058-2963300
SCC Update: op naar de volgende fase!

SCC Update: op naar de volgende fase!

6 juli 2022, 12:00

De meeste updates vanuit de club hebben we de laatste jaren via de videorubriek “Aan tafel bij…” gecommuniceerd. Dit zullen we zeker blijven doen, maar het leek ons ook een goed idee om weer eens een keer ‘ouderwets’ in de pen te klimmen om iedereen bij te praten over de meeste recente ontwikkelingen rondom onze mooie club. En zoals dat gaat bij een volksclub is er ook dit keer weer genoeg om op terug te blikken en vooral ook om naar uit te kijken.

Want wat hebben we weer een ongekend turbulent seizoen achter de rug met z’n allen. Sportief gezien kon het welhaast niet op en hebben we met de negende plek op de ranglijst onze hoogste eindklassering ooit weten te realiseren. Daarmee kunnen we rustig stellen dat we voor het derde seizoen op rij geschiedenis hebben geschreven en dat de spelers en technische staf opnieuw een unieke prestatie hebben geleverd.

Wat deze sportieve prestaties misschien nog wel knapper maakt is de tegenslag waar we buiten de lijnen mee te maken hebben gehad. Met het overlijden van onze oud-spelers Jergé Hoefdraad en Jody Lukoki is het namelijk ook een seizoen geweest met een grote zwarte rand. En dan waren daar ook nog de gezondheidsproblemen waar Foeke Booy, Henk de Jong en zoon Ruben de Jong mee te maken hebben gekregen. Gelukkig gaat het met zowel Foeke, Henk als Ruben inmiddels weer een stuk beter en hebben ze alle drie hun werkzaamheden weer op kunnen pakken.

In de laatste week van de competitie was er andermaal rampspoed met het trieste nieuws over Pieter Bos, die zoals bekend per direct zijn actieve carrière heeft moeten beëindigen. Met Pieter gaan we nog in gesprek om het over zijn toekomst te hebben, waarbij we hem als club uiteraard zullen steunen waar we kunnen.

Het nieuwe Cambuur Stadion komt eraan
Het is een proces van de lange adem geworden en alhoewel we dat graag anders hadden gezien is dat bepaald niet vreemd bij projecten van deze omvang. Het goede nieuws is dat er deze week een einde komt aan het reikhalzend vooruitkijken naar de start van de bouw. Morgenmiddag (7 juli) zal namelijk de eerste paal van ons nieuwe thuis de grond in gaan en daarmee komt onze Gouden Toekomst steeds dichterbij.

Afgelopen maart hebben we de koop-/huurovereenkomst afgesloten met Van Wijnen en hiermee huren we als club 40 jaar lang het stadion casco voor € 600.000,- per jaar. Na deze 40 jaar is SC Cambuur eigenaar van het stadion. Dat wil zeggen: alle ruimtes van het stadion die betrekking hebben op de club. Dan hebben we het dus over de gehele West-kant van het stadion, de tribunes, de omloop, het supportershome, de daken van de tribunes, de pleinen in de hoeken van het stadion en de lichtmasten.

De afbouw van het stadion zullen we als club zelf voor onze rekening nemen. We streven ernaar om het stadion op een dusdanige manier in te richten dat iedereen op zijn geheel eigen wijze de ultieme Cambuur-avond kan beleven. Allereerst qua sfeer en beleving met steile, losse tribunes in Engelse stijl die doorlopen tot het veld, maar zeker ook qua faciliteiten om zowel vooraf, na afloop en in de rust van de wedstrijd een compleet verzorgde avond te hebben met mede-supporters.

West-tribune
In het nieuwe stadion zal de West-tribune volledig commercieel worden benut. Deze tribune heeft dan ook geen omloop en is niet bereikbaar vanaf de andere tribunes. Met verschillende (nieuwe) concepten willen we hier onze sponsoren op maat bedienen en zullen we naast de verschillende business clubs ook eindelijk beschikken over skyboxen, loges en andere sponsorfaciliteiten. Daarnaast zal er ook weer meer ruimte zijn voor jonge ondernemers, ZZP-ers en het klein MKB. Hiermee wordt het vroegere CMK, weliswaar in een iets andere vorm, nieuw leven ingeblazen.

Noord-tribune
Net als in het huidige Cambuur Stadion zal de Noord-tribune de plek zijn voor de meest fanatieke supporters. Deze tribune is zowel te bereiken via de omloop, maar ook direct via het supportershome, dat met zo’n 1.200 vierkante meter een stuk groter gaat worden dan ’t Hertje nu. In overleg met de verschillende supportersgroepen gaan we de inrichting en indeling de komende maanden definitief maken, waarbij het streven is om hier een echt home van te maken voor alle geledingen en behoeftes.

Oost-tribune
Ook voor de Oost-tribune geldt dat het in de basis de (familie-)tribune blijft die het nu is, maar dan met betere faciliteiten en meer comfort. Daarnaast kun je in de omloop achter de tribune terecht voor een hapje en een drankje en zijn er hier volop mogelijkheden om voor te beschouwen en/of gezellig na te praten.

Zuid-tribune
De tribune die de grootste wijziging zal ondergaan qua functionaliteit is zonder twijfel de Zuid-tribune. Dit wordt namelijk de ‘maatschappelijke’-tribune, waar onder meer onze partner ROC Friese Poort zich zal huisvesten, maar ook de mindervaliden, de KidsClub, de Jeugdopleiding en onze maatschappelijke stichting Cambuur Verbindt een eigen plek hebben. Het uitvak is ook te vinden op deze tribune en zit in de hoek aan de oostzijde. De bovenste verdieping van het schoolgebouw heeft aan de stadionkant uitstekend zicht op het veld en zal op wedstrijddagen ter beschikking staan van SC Cambuur. Daarnaast is de omloop hoogwaardig afgewerkt en bestaat er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de kantine in de school.

Stadionadviescommissie
Het stadion zelf is zoals bekend ontworpen door het gerenommeerde bureau Widdershoven Architecten uit Kerkrade. Dit hebben ze echter niet alleen gedaan, want vanaf het allereerste begin heeft de stadionadviescommissie (bestaande uit supporters en sponsoren uit alle geledingen) vanuit de club meegedacht en waardevolle input geleverd. De opdracht die zij hebben meegekregen is om de herkenbaarheid, het Cambuur-gevoel en de sfeer te waarborgen en op basis van de ontwerpen is dat wat ons betreft zeker gelukt.

Zo is het streven om de traditionele lichtmasten te behouden en is de wens om net als in het huidige onderkomen vier klassieke losse tribunes te hebben overeind gebleven. Daarnaast worden het vier hoge en vooral steile tribunes die doorlopen tot het veld, om zo de tegenstanders angst in te boezemen en voor een maximale sfeer te zorgen. Een ander belangrijk uitgangspunt was dat het stadion ook op afstand herkenbaar moet zijn als een voetbalstadion en dat je buiten het stadion al een glimp moet kunnen opvangen van het veld. Ook dat is met het huidige ontwerp gerealiseerd.

Hiermee zijn alle voorwaarden gecreëerd om van het nieuwe stadion ook echt een Cambuur Stadion te maken, waar iedereen met een geel-blauw hart zich thuis gaat voelen. Neemt niet weg dat we gezamenlijk goed moeten nadenken hoe we dit nog meer kunnen versterken met onder meer de aankleding en de inrichting. Al zijn we er uiteindelijk ook van overtuigd dat de mensen altijd de club en de sfeer maken en die zullen niet veranderen, hooguit meer worden in aantal.

ROC Friese Poort
Zoals afgelopen weekend al in de Leeuwarder Courant viel te lezen gaan we intensief samenwerken met onze nieuwe buur: ROC Friese Poort. Naast het delen en creatief gebruiken van ruimtes in het stadion zullen we vooral ook praktisch gaan samenwerken op het gebied van onder meer veiligheid, horeca, hospitality en facilitaire zaken. Hierbij kunnen we als club een unieke leer-werk-omgeving bieden voor de verschillende opleidingen en studenten en andersom kunnen we profiteren van de kennis, faciliteiten en expertise binnen de ROC Friese Poort.

Natuurlijk willen we niet alleen een goede buurman worden van de ROC Friese Poort, maar zeker ook van alle andere bedrijven en partijen waarmee we het WTC-gebied en directe omgeving gaan delen. Zo zijn de supermarkten reeds open en zal het ook niet lang meer duren voordat de eerste hamburgers over de toonbank gaan bij de nieuwe McDonald’s. Hier zal het niet bij blijven, want het stadiongebied wordt veel meer dan alleen een voetbalstadion. Er zullen nog diverse winkels en commerciële ruimtes worden ingevuld en daarnaast zijn er ook nog de ‘oude’ bewoners van het gebied zoals het WTC Expo, WestCord Hotel, casino en de ijsbaan. Ook met de omliggende woonwijken en bedrijventerrein De Zwette willen een langdurige relatie aangaan, waarbij het uitgangspunt altijd moet zijn om elkaar te versterken.

Financiering
Bij een project van deze omvang zijn er altijd meerdere partijen nodig die de schouders eronder zetten en wat dat betreft zijn we de gemeente Leeuwarden zeer erkentelijk voor de rol die zij hebben gespeeld en het beschikbaar stellen van een lening van 14 miljoen euro. Voor wat de afbouw betreft is het streven om hier zelf een financiering voor te regelen, waarbij de afspraak is dat ontwikkelaar Van Wijnen als achtervang fungeert. Het heeft onze nadrukkelijke voorkeur om de afbouw zelf te organiseren (samen met onze sponsoren) naar onze eigen wensen en behoeftes. We hebben inmiddels verschillende financieringsvormen verkend en één van de vormen waar we op blijven inzetten is het verkopen van certificaten van aandelen van de SC Cambuur BV. Hier is in 2010 mee gestart en tot nu toe zijn er 1.200 certificaten aan de man gebracht. Onlangs werd bekend dat Bert van den Brink bereid is gevonden 2.500 certificaten af te nemen, waarvan er deze maand de helft gepasseerd zijn, de andere helft volgt op korte termijn.

Certificaten
Bert van den Brink heeft deze investering gedaan als voetballiefhebber en vanuit de relatie die hij inmiddels heeft met onze club en onze mensen. Het doel is om van het nieuwe stadion een even fraai als exploitabel stadion te maken, waarbij de huurlasten beheersbaar zijn en de club zodoende een gezonde bedrijfsvoering kan blijven voeren en er nog steeds voldoende geld naar het veld gaat.

Inmiddels is ook bekend dat Van den Brink als één van de twee vertegenwoordigers vanuit de certificaathouders zitting gaat nemen in het bestuur van de stichting. Dat toont in de eerste plaats vooral zijn betrokkenheid en doet niets af aan de structuur die we als club hebben afgesproken met drie kwaliteitszetels en twee zetels namens de certificaathouders. Wat dat betreft blijft SC Cambuur de club van het volk en zal er ook aan het beleid niets veranderen: geen onnodige risico’s, een gezond financieel beleid en stapje voor stapje bouwen aan een gouden toekomst. Al met al zijn we Bert van den Brink dankbaar voor zijn bijdrage en heten hem graag nogmaals van harte welkom bij de club!

Eerste paal
Morgen zal de boeken ingaan als een historische dag voor onze club want dan zal de eerste paal worden geslagen van ons nieuwe thuis. Daarmee gaan we definitief een nieuwe fase in als club waarbij we letterlijk en figuurlijk gaan bouwen. In alle opzichten zullen we hier klaar voor moeten zijn en dat geldt ook voor onze organisatie. Het gaat een uitdagende, intense, maar vooral ook geweldige periode worden waarbij we het zoals altijd met z’n allen zullen moeten doen.

Tegelijkertijd komt ook het afscheid van ons oude, vertrouwde stadion steeds dichterbij en dat zal met een lach en een traan gaan. In het Cambuur Stadion ligt zoveel historie en hier hebben we zoveel lief en leed gedeeld dat het afscheid bij iedereen ongetwijfeld zwaar zal vallen. Alle reden om dit op gepaste wijze te doen en hier zal in de loop van het kalenderjaar meer duidelijkheid over komen.

Het Fundament
Om de start van de bouw kracht bij te zetten hebben we eerder deze week ‘Het Fundament’ gelanceerd. In dit nieuwe concept bieden we supporters en sponsoren de unieke kans om onderdeel te zijn van het nieuwe stadion en met het schenken van een heipaal het letterlijke fundament van de club te worden. Op elke verkochte heipaal komt een naamplaatje en daarnaast ontvang elke deelnemer een officieel certificaat van fundering. Ook krijgt Het Fundament een uitnodiging voor de allereerste rondleiding in het nieuwe stadion en komt er een zichtbare heipaal bij de ingang van het stadion met daarop alle namen. Inmiddels zijn er al enkele tientallen heipalen afgenomen en daarmee kent Het Fundament een prima start. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de speciale website: www.hetfundament.cambuur.nl.

Nieuwe seizoen, nog grotere uitdaging
Tot slot van deze SCC Update naar het belangrijkste: het voetbal. Over onze ambitie voor het komende seizoen kunnen we kort en krachtig zijn: directe handhaving en de overstap naar het nieuwe stadion maken als Eredivisionist. Dat zal zo mogelijk nog lastiger zijn dan afgelopen jaar met de wapenwedloop die gaande is in het Nederlandse betaald voetbal, maar met nog een aantal gerichte versterkingen, een solide basis uit de afgelopen seizoenen en een technische staf die weer compleet is hebben we daar absoluut vertrouwen in. De negende plek is wat dat betreft een steun in de rug voor het vertrouwen en de TV-gelden, maar we sluiten onze ogen zeker niet voor de mindere tweede seizoenshelft en die lessen zullen we meenemen naar het nieuwe seizoen. Daarbij blijft het een feit dat we met één van de laagste (spelers)begrotingen in de Eredivisie werken, al bewijst de transfer van Silvester van der Water dat we iets meer slagkracht hebben dan in de afgelopen seizoenen.

Jeugdopleiding
Een anders aspect binnen het voetbalbedrijf dat we zeker ook willen benoemen is onze Jeugdopleiding. We weten allemaal dat we van ver komen sinds de afsplitsing met FC Groningen, maar het is ook duidelijk dat er de afgelopen jaren met een groep enthousiaste en kundige mensen grote stappen zijn gezet. Steeds meer talenten vinden de aansluiting bij het eerste elftal (met Jhondly van der Meer en Milan Smit als lichtende voorbeelden) en onze jeugdelftallen zijn meer dan eens gepromoveerd en spelen inmiddels nagenoeg allemaal op een concurrerend niveau.

Onze ambitie stopt hier zeker niet en het opleiden van talentvolle spelers en trainers blijft een speerpunt binnen onze club. Wat dat betreft is het een goede ontwikkeling dat we sinds begin deze maand een fulltime Hoofd Opleiding hebben aan kunnen stellen in de persoon van Fedrik Houtstra. Hij zal de lange termijn visie en de rode draad door de hele opleiding bewaken waardoor we alle teams en processen naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Resumerend kunnen we stellen dat het op vrijwel alle gebieden hartstikke goed gaat met SC Cambuur. Qua sportieve prestaties, financiën, jeugdopleiding, stadionontwikkeling en organisatie kunnen we zeer tevreden zijn, maar weten we ook dat in het voetbal dingen snel kunnen veranderen en dus mogen we absoluut niet verslappen. Sterker nog: we hebben elkaar en iedereen weer keihard nodig komend seizoen en zullen gezamenlijk de schouders er weer vol onder moeten zetten om onze fantastische club de volgende fase in te loodsen.

Geniet daarom eerst van de vakantie en dan zien we elkaar hopelijk snel weer langs de velden. Cambuur Komt Eraan!

Ard de Graaf & Gerald van den Belt
Directie SC Cambuur

Foto’s: www.dijksmedia.nl / Van Wijnen