058-2963300

SCC Update; ‘Op naar drie jaar Eredivisie op rij!’

23 oktober 2014, 15:43

Het is alweer enige tijd geleden dat we u via een SCC Update hebben geïnformeerd over het wel en wee van onze club. Hoewel er via allerlei media meer aandacht dan ooit is voor SC Cambuur, willen we u toch graag via deze Update op de hoogte brengen van de verschillende ontwikkelingen.

Eredivisie
De start van het Eredivisieseizoen is tot dusver prima te noemen. De kruitdampen van een prachtig Derby-weekend zijn nog maar amper opgetrokken en we staan –boven ieders verwachting- met 16 punten uit 9 wedstrijden op een geweldige derde plek. Toch blijven we nuchter en is het doel onveranderd: handhaving. Daarmee zouden we een derde jaar Eredivisie op rij afdwingen, en iedereen weet hoe uniek dat zou zijn voor SC Cambuur. Alles binnen de club is er op gericht om dit doel na te streven. Over de selectie om dit te bewerkstelligen zijn we tevreden. In alle linies is er voldoende keuze en de concurrentie onderling is groot. We zijn dan ook van mening dat er zowel in de staf als selectie voldoende kwaliteit aanwezig is om dit doel te bereiken.

_FHJ1535-3

De komende weken zijn vanzelfsprekend spannend, tot aan de winterstop komt er een reeks wedstrijden -inclusief beker- die bepalend zullen zijn met wat voor een gevoel we de winterstop in gaan. Ook dit seizoen zullen er weer veel punten nodig zijn om ons te handhaven. Enkele overwinningen voor de winterstop zullen dus heel dierbaar zijn.

Selectie
De selectie zal zich begin januari wederom in Portugal (Algarve) voorbereiden op de 2e seizoenshelft. Hoe de selectie er precies uit zal zien na de winterstop is op dit moment lastig te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat Donovan Slijngard per 1 november zijn amateurstatus zal inruilen voor een contract waardoor hij minimaal tot 30 juni 2015 (met een optie voor nog een seizoen) onder contract staat bij SC Cambuur. Op dit moment is de enige onzekerheid dat Albert Rusnák een aflopende huurovereenkomst heeft per 31 december. Het moge duidelijk zijn dat er ons veel aan gelegen is Albert ook de rest van het seizoen te kunnen huren.

Van de aflopende contracten zijn Erik Bakker en Leonard Nienhuis reeds verlengd. Twee spelers die inmiddels gezien hun staat van dienst echte Cambuur-jongens genoemd mogen worden en dus is het erg mooi dat zij zich langer aan Cambuur wilden verbinden.

Met de overige spelers wordt of zal op korte termijn gesproken worden over de toekomst. Of we in de winterstop nog spelers zullen aantrekken hangt grotendeels af van de eventuele vertrekkende spelers in de winterstop. Het zal met name bij enkele aflopende contracten een afweging zijn, indien er zich een kans voordoet, om tot een transfer te komen. Financieel kan dit voor Cambuur interessant zijn, doch handhaving voor alles. Het aantal behaalde punten zal daarbij dus leidend zijn. Uiteraard is Marcel Keizer druk doende te kijken waar we onze alternatieven vandaan kunnen halen, zowel voor de winter als voor in de zomer.

_FHJ3276-g

Beloftenteam
De ontwikkelingen in Zeist zijn ook interessant. “De voetbalpiramide”, zoals de competitiestructuur van het Nederlandse voetbal ook wel genoemd wordt, gaat op de schop. Binnenkort zal er besloten moeten worden hoe de competitie van Eredivisie tot 5e klasse er uit moet komen te zien inclusief de rol van beloftenteams. Dit seizoen draagt Cambuur nadrukkelijk bij aan het gezamenlijke beloften team Groningen/Cambuur. Ook wordt er regelmatig in ons eigen stadion geoefend danwel competitie gevoetbald met de beloften. Het valt zeker niet uit te sluiten dat Cambuur komend seizoen met een beloftenteam uit zal komen in een (amateur-)competitie onder de Tweede Divisie. Hier komt binnenkort meer duidelijkheid over.

Jeugdopleiding
De jeugd van SC Cambuur timmert ook aardig aan de weg. In de hogere gezamenlijke teams in Groningen spelen diverse “Leeuwarder” jongens en onze teams in Leeuwarden doen behoorlijk van zich spreken. De C2 heeft het moeilijk in de loodzware “besloten” competitie en toch werd Ajax in Leeuwarden het vuur behoorlijk aan de schenen gelegd (1-4 nederlaag). De D1 is zelfs een absolute verrassing in de Eerste Divisie (hoogste niveau). Ondanks de zware concurrentie van Vitesse, FC Twente en sc Heerenveen staat dit team na de overwinning in Arnhem van vorige week op Vitesse zelfs trots aan kop na zes wedstrijden. De samenwerking met FC Groningen loopt nog 2 seizoenen door en met SC Leovardia is een goede samenwerking opgetuigd waardoor de Cambuur-jeugd een Eredivisiewaardig jeugdcomplex heeft.

Naamloos

“Cambuur Verbindt”
Ook op maatschappelijk gebied timmeren we als club hard aan de weg. Enerzijds omdat we als voetbalclub een uniek bindmiddel hebben en anderzijds omdat we graag iets terug willen doen voor de stad Leeuwarden en de omliggende omgeving. Eind vorig jaar hebben we daarom ook onze eigen maatschappelijke stichting “Cambuur Verbindt” gelanceerd. Onder de noemer “Cambuur Verbindt” worden momenteel al een aantal fantastische projecten georganiseerd zoals Fier & Sterk (jonge meiden), Playing for Success (kinderen tussen de 10 en 14 jaar), Warming Up (jongeren) en de Cambuur Old Stars (60+ ers). Daarnaast zit René van Rijswijk namens “Cambuur Verbindt” momenteel met zijn damesteam in Chili op het WK Dutch Street Cup, een competitie tussen daklozen over de hele wereld. Kijk voor meer informatie over de projecten van “Cambuur Verbindt” of om zelf een verzoek in te dienen op www.cambuur.nl/cambuurverbindt.

cambuur - twente

Financiën
Financieel gaat het ook langzaam maar zeker de goede kant op met SC Cambuur. Het afgelopen seizoen is een winst geboekt van ruim 6 ton. Hiermee is het 4e seizoen op rij met winst een feit. De cijfers zijn gecontroleerd door onze accountant en worden voor 1 november aan de KNVB aangeboden. Winst maken is geen doel op zich voor een voetbalclub, maar voor SC Cambuur nog steeds noodzakelijk. Met de winst worden schulden uit het verleden afgelost en het negatieve eigen vermogen aangezuiverd. We sluiten niet uit dat de KNVB ons dan ook bij de bekendmaking van de rating van het Financieel Rating Systeem (FRS) in zal delen in de “gezonde” categorie 3. Hoewel dit een mooie stimulans zal zijn, is Cambuur nog altijd niet gezond. De hoge score wordt met name verdiend doordat we meerdere jaren op rij winst hebben gemaakt. De balans is echter nog altijd negatief en roept op tot waakzaamheid. De transfers van Ramon Leeuwin en Martijn van der Laan vonden plaats in juli en vallen dus in het nieuwe boekjaar 2014/2015. Ook in dit boekjaar verwachten we een winst te boeken, toch duidelijk bescheidener dan afgelopen jaar.

We merken vanzelfsprekend een opwaartse druk op alle kosten. Met name de personeelskosten stijgen naarmate we langer in de Eredivisie bivakkeren. Dit is ook noodzakelijk om te blijven presteren. Stilstand is daarin duidelijk achteruitgang. Gelukkig weten we commercieel ook elk jaar weer te plussen. De commerciële inkomsten zijn de grootste inkomstenbron voor Cambuur en vormen bijna de helft van de begroting. De commerciële afdeling loopt daarin echter aan tegen het plafond van het huidige stadion. We kunnen stellen dat de huidige begroting (€ 7 mio) met een wekelijks uitverkocht huis en nagenoeg uitverkochte business-tribune met maximaal een half miljoen kan plussen in de toekomst en dan is de grens bereikt.

Hoewel € 7,5 mio voor Cambuur een mooie begroting lijkt, spreekt het voor zich wat dit in het Eredivisie-geweld voorstelt. Zeker nu N.E.C., Roda JC en Sparta weer volop aan de poort rammelen in de top van de Jupiler League met begrotingen die hoger zijn dan Cambuur in de Eredivisie, weten we wat op termijn ons lot zal zijn in de huidige accommodatie.

Stadionontwikkeling
Zoals bekend willen we hier graag op voorsorteren en werken we aan de komst van een nieuw stadion. Hoewel we snappen dat het voor supporters redelijk lijdzaam toezien is momenteel, kunnen we echt zeggen dat er hard aan gewerkt wordt. Het is helaas alleen een tijdrovend politiek proces. Wel hopen we in 2014 nog met een eindrapportage te kunnen komen waarbij we de Gemeente vragen een richting te kiezen. Overigens is niet alleen het Eredivisieschap bepalend voor de wens voor een nieuw stadion. Zoals de KvC in haar statement ook duidelijk verwoordde, is de kwaliteit van het huidige stadion in, op, en rond het stadion van een droevig niveau. Hoe sfeervol het ook is, het voldoet op geen enkele manier meer aan alle facetten van een voetbalclub, laat staan een betaald voetbalclub. De inwoners van Leeuwarden en een groot deel van de provincie staan achter Cambuur, de club is een belangrijk uithangbord voor de stad en voor veel Leeuwarders is het een plek waar men zich thuis voelt. Een Gemeente is vanuit democratisch en maatschappelijk oogpunt dan ook op zijn minst verplicht daar een voorziening in te treffen, zoals dat ook gebeurt bij een ijsbaan, een zwembad of een theater in een stad.

nieuw Cambuur Stadion

De Twaalfde Man
Last but not least onze supporters. De wijze waarop SC Cambuur gesteund wordt door het publiek blijft niet onopgemerkt in Nederland. De media hebben veel aandacht, naast de sportieve prestaties, voor de wijze waarop de supporters van Cambuur de club steunen. De ruim 4000 supporters bij de laatste training voor De Derby was daarbij ultiem. Maar ook de sfeer bij thuiswedstrijden maakt voor elke bezoekende club ons stadion tot de ‘hel van Leeuwarden’.  Dit blijft bij Cambuur niet beperkt tot de Noord-tribune, maar geldt voor alle hoeken en gaten van het stadion. De wijze waarop onze staf de ploeg laat voetballen sluit hier naadloos bij aan. De thuiswedstrijdenzijn toch nog voller dan vorig seizoen en ook bij uitwedstrijden nemen de bezoekersaantallen toe. Er zijn inmiddels 2.500 uitkaarthouders! Dit laatste noopt ons ertoe om serieus na te denken over een loyaliteitssysteem waarbij trouwe uitsupporters bij schaarste beloond worden en voorrang krijgen.

Zondag wacht ons de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, daarna midweeks de bekerwedstrijd thuis tegen SVV Scheveningen en daarna de uitwedstrijd tegen Willem II. Drie belangrijke wedstrijden voor onze club. We rekenen hierbij wederom op de geweldige steun van onze supporters!

RvC & Directie SC Cambuur

Foto’s: www.dijksfotografie.com