058-2963300

SCC Update: Op naar een Gouden Toekomst!

17 april 2019, 16:30

April 2019

We zitten alweer halverwege april en voor SC Cambuur staan er nog maar twee reguliere thuiswedstrijden op het programma. Op dit moment staan we nog net aan de goede kant van de Play-Off streep en er is ons als club alles aan gelegen om daar te blijven. Hier zullen we met iedereen met een geel-blauw hart keihard voor moeten knokken en na het aanstaande Paasweekend zullen we al iets meer weten.

Seizoen 2019/2020
Achter de schermen zijn we natuurlijk al wel volop bezig met het nieuwe seizoen. Dit jaar is dat niet net als alle andere jaren. Integendeel zelfs. Met het goedkeuren van het stedenbouwkundig plan is er een einde gekomen aan de onzekerheid omtrent het nieuwe stadion. Hierdoor kunnen we vol inzetten op de Gouden Toekomst die ons als club te wachten staat. Het bestemmingsplan is inmiddels aan de gemeenteraad aangeboden en  de verwachting is dat dit rond de zomer is afgerond. Daarna volgt nog de beroepstermijn en het vergunningentraject. Als dat achter de rug is kan er direct worden gestart met het bouwrijp maken van de grond. De planning is dat dit nog in het kalenderjaar 2019 zal aanvangen. Daarmee is de belangrijke procedurele fase afgerond en gaan we, met andere woorden, vanaf 1 juli het seizoen in waarin de bouwactiviteiten voor het nieuwe stadion zullen starten. Het is niet overdreven om te stellen dat dit voor SC Cambuur een geweldige en historische mijlpaal is.

Deze mijlpaal is voor ons als club het startsein om te gaan bouwen aan het oude Cambuur, maar dan in een splinternieuwe jas. En wat voor één. Een compleet nieuw stadion met een capaciteit van 15.000 en volop mogelijkheden en faciliteiten voor supporters, sponsoren en maatschappelijke organisaties. Hierbij moet de volksclub Cambuur in zijn volle DNA blijven bestaan, maar zullen we ons wel op een professionele en ambitieuze wijze moeten ontwikkelen tot de club die we willen zijn in een nieuw stadion op een nieuwe plek. Deze grote, maar mooie uitdaging start niet op het moment dat we de sleutel van het nieuwe stadion krijgen, maar begint al bij aanvang van het seizoen 2019/2020.

Gouden Toekomst
Over ruim twee jaar willen we het nieuwe stadion betreden als een club die zowel sportief als organisatorisch tot de top drie van de Eerste Divisie behoort. En het liefst zelfs nog ietsje hoger. Het is aan ons gezamenlijk om ervoor te zorgen dat we dan minimaal 10.000 seizoenkaarthouders hebben, de business clubs en skyboxen van begin af aan gevuld zijn en het ledental van de KidsClub is gegroeid naar 2000. Dat gaat alleen als we een elftal hebben dat strijdt voor promotie naar de Eredivisie als katalysator. Twee jaar lijkt misschien nog ver weg, maar gezien het vele werk dat moet worden verricht is het bijzonder weinig. We zullen daarom nu allemaal aan dezelfde kant van het touw moeten gaan trekken. Alleen dan kan die Gouden Toekomst werkelijkheid worden.

Zoals gezegd ligt de grootste uitdaging misschien wel op sportief gebied. De concurrentie is namelijk moordend en met de vele (buitenlandse) investeerders in de Keuken Kampioen Divisie kunnen de verhoudingen morgen weer heel anders liggen. Wij als SC Cambuur willen het graag op eigen kracht en op onze eigen manier doen. Henk de Jong en Sandor van der Heide passen perfect in deze strategie en zijn om die reden ook voor langere tijd aan de club verbonden. Beide mannen kennen Cambuur als geen ander en hebben in het verleden bewezen deze klus te kunnen klaren.

Om deze ambities waar te maken hebben we uiteraard ook voldoende mensen en middelen nodig. Dit is voor Cambuur een ingewikkelde puzzel, aangezien de omzet in de Eerste Divisie door diverse oorzaken (o.a. TV-gelden) elk jaar daalt. De financiële uitdaging in de komende tijd tot het nieuwe stadion is enorm en dit moeten we op creatieve wijze ondervangen. Eén van de manieren waarop we dit gaan doen is het opstarten van een nieuw spelersfonds. Hiermee kunnen we de spelersbegroting op peil houden en als het even kan zelfs verhogen. Daarnaast zijn we nog op zoek naar andere methodes om voor de club een vorm van ‘loopplank-financiering’ richting het nieuwe stadion te organiseren.

Talentontwikkeling
Maar we kijken niet alleen naar de korte en middellange termijn. Met onze jeugdopleiding willen we in de toekomst structureel (basis)spelers afleveren aan het eerste elftal. Inmiddels staat onze jeugdopleiding weer op eigen benen en zijn we, ondanks dat we nog een lange weg te gaan hebben, al aardig aan de weg aan het timmeren in opleidend Nederland. Het CIOS Leeuwarden/Heerenveen is hierbij een belangrijke partner. Zo detacheert het CIOS bijvoorbeeld onze Hoofd Jeugdopleiding (HJO) aan Cambuur en zijn we samen aan het kijken naar manieren om de opleiding verder te professionaliseren.

Voetbalpiramide
In de voetballerij wordt er momenteel volop gediscussieerd over de inrichting van zowel de Ere- en Eerste Divisie. Uiteraard is SC Cambuur ook betrokken bij deze zogenoemde ‘veranderagenda’. Hier is onder andere uitgekomen dat de Eredivisie blijft gehandhaafd met 18 clubs. Hier zijn wij als club zeer content mee, want we zijn van mening dat een sterke competitie uit 18 clubs bestaat en het goed is voor het Nederlandse voetbal dat op 18 plekken in Nederland het Eredivisie-podium zichtbaar is.

Daarnaast zijn wij altijd, ook toen we zelf in de Eredivisie speelden, voorstander geweest van een minder gesloten competitie. Hiermee bedoelen we dat niet alleen de nummer laatst rechtstreeks degradeert, maar een twee plus één regeling, waarbij de twee onderste ploegen direct degraderen (en de bovenste twee ploegen in de Eerste Divisie direct promoveren). Hiermee beloon je clubs die goed presteren en is de kans groter om actief te zijn op het hoogste niveau. Kijk alleen maar in Emmen of Sittard hoeveel verschil dat kan maken. Als het aan ons ligt wordt deze mogelijke verandering zo snel mogelijk definitief.

Beloften
Ook de beloften teams in de Eerste Divisie zijn een veelvuldig onderwerp van discussie. Dat hier over gesproken wordt is terecht en ook wij als SC Cambuur zijn hier niet gelukkig mee. Echter, wij zijn ons bewust van het feit dat de Eerste Divisie met 16 clubs wel een probleem heeft. Aangezien de Eredivisie op 18 clubs blijft en de amateurclubs vooralsnog niet willen promoveren, is het handhaven van de beloften simpelweg noodzakelijk. Bovendien is het ontwikkelen van toptalent in de Eerste Divisie ten behoeve van het Nederlandse voetbal zeker een argument. Wel is het voor ons een voorwaarde dat het ook echt om jong talent van 21 jaar en jonger gaat en niet om het fit houden van wissels van het eerste elftal. Daarnaast zou daar wat ons betreft een extra financiële bijdrage tegenover moeten staan.

Met de genoemde maatregelen zijn wij van mening dat het betaald voetbal in Nederland stappen zet in de goede richting. Dat is nodig ook, want de wereld verandert continu en de concurrentie van Netflix, PlayStation en Max Verstappen is groot. De supportersaantallen in Nederland staan onder druk en het is zaak om hier op in te spelen. Voor de ontwikkeling van ons nieuwe stadion is dat ook een belangrijk uitgangspunt. Het stadion moet één keer in de twee weken vol, we willen vermaak bieden voor jong en oud, man en vrouw, supporter en sponsor. Wij zullen de komende jaren dan ook graag gebruik maken van supporters en sponsoren voor de inrichting, conceptontwikkeling en ideeën over de invulling van het nieuwe stadion.

De stadion adviescommissie heeft het nut en belang hiervan al ruimschoots aangetoond. Inmiddels heeft de commissie overigens de laatste bijeenkomst gehad en is het traject als dank afgesloten met een buffet voorafgaand aan de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Deze groep betrokken supporters en sponsoren hebben een belangrijke bijdrage gelevers aan het ontwerp van het nieuwe stadion en hier zijn we ze zeer erkentelijk voor. Uiteraard heeft ieder een eigen smaak en kun je nooit iedereen tevreden stellen, maar zeker is wel dat mede dankzij de aanbevelingen van de commissie de ziel en de karaktereigenschappen van dit stadion meegaan naar het nieuwe onderkomen.

Tot slot kunnen we niet genoeg benadrukken dat we ondanks alle plannen en ontwikkelingen enorm strijdbaar zijn als het gaat om dit seizoen. We hebben nog steeds alles te winnen en de overtuiging dat we de Play-Offs gaan halen is er bij iedereen. En wie weet wat er dan in de onvoorspelbare Play-Offs nog kan gebeuren? Maar eerst Eindhoven-uit en FC Den Bosch-thuis. Op naar een mooi einde van het seizoen!

Ard de Graaf & Gerald van den Belt
Directie SC Cambuur