058-2963300
‘Scoor een boek!’: met voetbal het leesplezier vergroten

‘Scoor een boek!’: met voetbal het leesplezier vergroten

16 februari 2021, 16:14

Meer dan 300 basisschoolleerlingen in de gemeente Leeuwarden en Tytjerksteradiel starten na de voorjaarsvakantie met het leesproject ‘Scoor een Boek!’. Een uniek project waarbij dbieb, scholen, bv SPORT én voetbalclub SC Cambuur en stichting Cambuur Verbindt samenwerken. Doel: op een sportieve manier leesplezier bij kinderen aanwakkeren.

Profvoetballer Mitchel Paulissen moedigt aan

Gedurende 9 weken gaan basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 zoveel mogelijk boeken lezen. Om hen extra te stimuleren geven sportcoaches van bv SPORT speciale gymlessen op de scholen. Deze staan allemaal in het teken van boeken. Profvoetballer Mitchel Paulissen van SC Cambuur moedigt de kinderen door middel van een videoboodschap aan zoveel om mogelijk boeken te scoren. Tijdens de officiële aftrap begin maart laten de leesconsulenten de video klassikaal zien aan de leerlingen die meedoen. Op speciale posters kunnen de leerlingen met stickers bijhouden hoeveel boeken ze hebben gelezen. Rustmoment en fluitsignaal Naast de aftrap is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Tijdens het rustmoment bezoekt de leesconsulent de klas opnieuw om te praten over de gelezen boeken, en wordt er een tweede video van de speler getoond. Bij het fluitsignaal wordt het project op sportieve wijze afgesloten. Daarbij zullen de sportcoaches van bv SPORT de kinderen met challenges sportief uitdagen. Ook wordt dan bekend gemaakt hoeveel boeken er in totaal zijn gescoord.

Eerste keer in gemeente Leeuwarden en Tytjerksteradiel Scoor een Boek! is een landelijk leesproject van de Bibliotheek en richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs. In het hele land werken bibliotheken samen met Eredivisie voetbalclubs om kinderen aan het lezen te krijgen.