058-2963300

Strijd en passie brengen Cambuur de eerste zege

12 december 2015, 22:52

SC Cambuur heeft zichzelf verlost van het ‘niet-kunnen-winnen-syndroom’. In een beladen wedstrijd tegen NEC ging de ploeg van Henk de Jong van begin af aan vol op de pedalen. Strijd en passie én goed voetbal brachten de eerste overwinning van dit seizoen over de streep.

Er was geen speld tussen te krijgen, de 3-1 overwinning was meer dan verdiend. De gasten uit Nijmegen werden van meet af aan aan banden gelegd. Cambuur vocht voor wat het waard was en bijna elke verloren bal werd terug gepakt. Dit was het Cambuur zoals de ‘twaalfde man’ het wil zien. En die supportersschare beloonde de ploeg met een wervelende steunbetuiging. Henk de Jong kreeg al spoedig- er was nog een goal gescoord-  een hart onder de riem toen Noord zijn naam scandeerde.

Er was voor de wedstrijd al optimisme in de Cambuurgelederen. Op weg naar het stadion zei een doorgewinterde aanhanger: ‘ Must ut su bekieke; de dag dat wy winne komt steeds dichterbij en ik denk dat dat fanavond ut gefal is.’ De positivo kreeg gelijk. Je voelde het aan veel, zo niet alles, dat dit dé avond van Cambuur zou worden. Eindelijk drie punten, eindelijk het signaal dat de weg naar hoger nog steeds open is, eindelijk aansluiting met de zak van de middenmoot.

Goud waard

Al na tien minuten leek Rosheuvel te profiteren van een gruwelijke fout in de NEC-defensie, maar het liep voor beide partijen met een sisser af. Ogbeche draaide en schoot en keeper Van Duin kon er nog een vinger onder krijgen. Uitstel van executie, want diezelfde spits, die goud waard is voor Cambuur, promoveerde een corner van Houtkoop na negentien minuten tot de eerste goal. Het stadion stond bij wijze van spreken in lichterlaaie. De domper kwam vijf minuten later toen Houtkoop een corner in eigen doel werkte. Het zal toch niet……

Nee, het zou niet, want nauwelijks uit de kleedkamer of het stond al 2-1. Nu was het weer Ogbeche die een corner van Houtkoop mooi langs de tweede paal joeg. Vanaf dat moment was er maar één ploeg die voetbalde. Dat was Cambuur. Er werden meters gemaakt, duels gewonnen, aanvallen opgezet, het publiek werd beloond en toen Byrne een vrije trap net buiten de zestien richting Van Duin pegelde. Santos raakte de bal nog net even aan, genoeg voor 3-1.

Alle doelpunten uit standaardsituaties, situaties waar Cambuur veelal moeite mee heeft, maar nu zag dat de club daar niet alleen in staat. NEC-trainer Ernest Faber kondigde aan daar nog meer op te trainen. Hij vond de nederlaag verdiend. Henk de Jong zei ‘ heel blij voor de hele club te zijn. Na negen maanden weer een overwinning, echt uit het hart. Je ziet dat de jongens groeien.’  De zege had nog groter kunnen zijn, want er gingen een paar redelijke kansen langs de verkeerde kant van de paal. NEC raakte nog een keer de lat, maar bracht verder weinig gevaar. De ereronde in een stadion dat kolkte van geestdrift was een waardig besluit van een echte, ouderwetse Cambuur-avond. Dit smaakt naar meer.

Cambuur: Nienhuis; Peersman, Dammers, Van der Laan, Andriuskevicius; Bakker, Byrne, Monteiro; Rosheuvel, Ogbeche, Houtkoop (72 Berisha).

NEC: Van Duin, Van Eijden, Golla (77. Lundholm), Breinburg, Sleegers (55. Appiah), Limbombe, Foor, Bikel (66 Rayhi), Santos, Kane, Woudenberg.

Scheidsrechter: Manschot.

Scoreverloop: 19. 1-0 Ogbeche; 24. 1-1 Houtkoop (e.d.) 49. 2-1 Ogbeche. 66. 3-1 Santos (e.d.),

Kaarten: geel Bakker Cambuur en Van Eijden NEC.

Toeschouwers: 9718

Man of the Match Ogbeche kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor Taxicentrale Waaksma, Kootstertille

Balsponsor Amstel Bier

Wisselsponsor Den Haan Advocaten&Notarissen, Leeuwarden

Volgende thuiswedstrijd zaterdag 16 januari om 18.30 uur tegen Vitesse.

Foto: www.dijksfotografie.com