058-2963300
Strijdend en goed voetballend SC Cambuur ten onder in absolute slotfase

Strijdend en goed voetballend SC Cambuur ten onder in absolute slotfase

28 augustus 2022, 20:07

Nog nooit in de geschiedenis won SC Cambuur een wedstrijd in Eredivisieverband van AZ Alkmaar en laat nou net die ploeg vanmiddag de tegenstander zijn geweest van de geel-blauwen. Het lukte helaas ook dit keer niet, al had dat er zeker ingezeten. Wat heet: SC Cambuur was een uur lang de betere ploeg met de beste kansen, maar moest in extremis met een man minder toch het hoofd buigen na een pegel van Jordy Clasie: 0-1. En dat is zuur, heel zuur.

Het Cambuur Stadion was met 10.000 supporters stijf uitverkocht en dat het vanmiddag aan de sfeer niet zou liggen was al snel duidelijk. De 22 man op het veld leken er ook zin in te hebben, want het tempo lag gigantisch hoog in de beginfase van de wedstrijd. Tot grote kansen leidde dit in eerste instantie echter nog niet, of het moeten een aantal corners van de thuisploeg zijn geweest.

Niet toevallig kwam de eerste echte kans van de wedstrijd ook uit een hoekschop en het was de boomlange Roberts Uldrikis die de bal voor het inkoppen had. Hij deed vrijwel alles goed, behalve één ding: hij kopte de bal tegen de paal. Weg kans en meteen ook een gevaarlijke counter voor AZ, waarbij Pavlidis mocht aanleggen, maar tot opluchting van alles en iedereen van geel-blauw over schoot.

Nog één keer zou SC Cambuur gevaarlijk worden voor het doel van de sterk keepende AZ-doelman Hobie Verhulst. Een magistraal hakje van Remco Balk kwam voor de voeten van de aangesnelde Alex Bangura en die vuurde hard op doel, maar wel recht op de vuisten van die dekselse keeper.

Na de thee, waarbij de bezoekende trainer Pascal Jansen besloot in te grijpen met twee wissels, hetzelfde spelbeeld, waarbij SC Cambuur liet zien prima partij te kunnen geven aan de nummer vijf van het afgelopen seizoen. Het leverde opnieuw een dot van een kans op en deze welhaast niet te missen. Balk met de onderschepping in de opbouw legde keurig breed op Uldrikis, die in plaats van vrij inschieten iets teveel tijd nodig had en de daaropvolgende inzet van Jacbos werd gekraakt in een bos van AZ-benen.

Nog geen twee minuten later ging het mis voor SC Cambuur, al leek Jamie Jacobs eerst nog goed weg te komen met een gele kaart na een overtreding op Odgaard. De VAR dacht er echter anders over en besloot scheidsrechter Dieperink naar de kant te roepen die vervolgende het harde oordeel velde: rood.

SC Cambuur moest verder met tien man, al viel dat nog te bezien, want de supporters zorgden voor een geweldige sfeer en waren daarmee misschien wel de elfde en twaalfde man. AZ kwam er dan ook niet doorheen, behoudens een schot op de lat van Lahdo, en de wedstrijd leek op de brilstand af te stevenen.

In de absolute slotfase ging het echter alsnog mis. Jordy Clasie besloot maar eens te schieten vanaf de rand van de zestien en doelman Joao Virginia moest het antwoord schuldig blijven. Ontzettend zonde, want de Portugese goalie stond als een vorst te keepen de hele wedstrijd. Een slotoffensief ten spijt zou de 0-1 stand niet meer van het scorebord verdwijnen en zo kreeg SC Cambuur te weinig in een vermakelijke negentig minuten voetbal van hoog niveau. Toch beklijft dat de thuisploeg een hele puike wedstrijd op de mat heeft gelegd tegen één van de betere ploegen uit de Eredivisie en als je dat kunt gaan er zeker nog veel punten volgen.

Volgende week zaterdag is SC Cambuur op bezoek in de Amsterdam ArenA en daar is landskampioen Ajax de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Van Wermeskerken, Tol, Smand, Bangura; Hoedemakers, Jacobs, Paulissen (78’ Van der Water); Sambissa (58’ Breij), Uldrikis (C) (78’ Smit) en Balk (84’ Ter Heide)

Opstelling AZ Alkmaar: Verhulst; Hatzidiakos (65’ Sugawara), Beukema, Martins Indi (C), Kerkez (46’ De Wit); Clasie, Reijnders, D. De Wit; Evjen (88’ Barasi), Pavlidis (46’ Odgaard) en Van Brederode (64’ Lahdo)

Scheidsrechter: Dieperink

Scoreverloop:
90’ 0-1, Clasie

Gele kaarten: Paulissen (SC Cambuur) en Kerkez (AZ)
Rode kaart: Jacobs (55’)

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Foto: www.dijksmedia.nl