058-2963300
Strijdend SC Cambuur komt rode kaart niet te boven en verliest van bekerwinnaar

Strijdend SC Cambuur komt rode kaart niet te boven en verliest van bekerwinnaar

23 april 2022, 23:59

Nee, 2022 is nog niet het kalenderjaar van SC Cambuur. Daar zijn heel veel oorzaken voor aan te wijzen, maar feit is dat er vooralsnog te weinig punten zijn gepakt en het geluk ook bepaald niet aan de zijde is van de geel-blauwen. Twee weken geleden op bezoek bij Vitesse (1-0) was wat dat betreft exemplarisch, want een buikgriepvirus teisterde de selectie en zodoende moesten er noodgedwongen vele wijzingen worden doorgevoerd en een aantal niet geheel fitte spelers worden opgesteld. Vanavond in de thuiswedstrijd tegen PSV was Vrouwe Fortuna het geel-blauw wederom niet gunstig gezind, want een met veel fortuin tot stand gekomen gelijkmaker van de bezoekers vlak voor rust en een ongelukkige tweede gele prent na een uur spelen bleken uiteindelijk fataal.

In een opnieuw uitverkocht Cambuur Stadion trad SC Cambuur vanavond tegen de kersverse bekerwinnaar aan zonder Alex Bangura. Misschien wel de grootste revelatie van het seizoen liep deze week een blessure op en het is nog onzeker of hij dit seizoen nog in actie kan komen. Ten opzichte van twee weken geleden keerden daarnaast Hoedemakers, Maulun en Schmidt terug in de basiself van interim-trainer Dennis Haar.

De voortekenen waren op voorhand overigens niet heel gunstig voor SC Cambuur, want in competitieverband werd er nog nooit gewonnen van PSV. In 1998 scheelde dat overigens maar heel weinig, want door treffers van André Ooijer (vanavond overigens aanwezig als assistent-trainer van PSV) en Twan Scheepers werd het destijds 1-1.

Een herhaling van die uitslag leek er ruim een uur lang in te zitten voor de thuisploeg, maar toen sloeg in een tijdsbestek van vijf minuten het noodlot toe. Eerst kreeg Sekou Sylla zijn tweede gele prent te zien van scheidsrechter Higler, die zich vanavond bepaald niet populair maakte in Leeuwarden, en vijf minuten later profiteerde PSV direct uit een corner van die overtal situatie.

Of de rode kaart terecht was? Daar valt op zijn minst over te discussiëren, want de linksback van SC Cambuur ging per ongeluk op de voet staan van de weggesnelde Ritsu Doan en had geen enkele intentie om een overtreding te maken of zelfs zijn man te raken. Higler was echter onverbiddelijk en drukte daarmee zijn stempel nadrukkelijk op de wedstrijd.

Een wedstrijd die nog zo mooi begon voor SC Cambuur, want al na drie minuten klonk ’t Woanskip in het Cambuur Stadion. Na een goede aanval en een afgeslagen schot van Jacobs kwam de bal terecht bij Patrick Joosten en de van FC Groningen gehuurde aanvaller twijfelde geen moment. Met een fraaie hakbal verschalkte hij de doelman van de Eindhovenaren van dichtbij en het publiek stond direct op de banken.

Dat zou de hele eerste helft zo blijven en het spookte ouderwets in het Cambuur Stadion. Of dat de reden was of niet, maar uit open spel wist PSV maar nauwelijks iets te creëren en moest het vooral van één van de vele corners hebben. Dat dit vlak voor rust alsnog tot de gelijkmaker zou leiden was bijzonder vervelend, niet in de laatste plaats omdat Teze toch echt hinderlijk buitenspel leek te staan bij de inzet van Zahavi. En dan hebben we het nog niets over de driedubbele scrimmage die de inleiding vormde van de Eindhovense treffer.

Hoe het ook zij: met 1-1 gingen de beide teams aan de thee en met Sangaré voor Veerman zagen we na rust hetzelfde speelbeeld. PSV had het leeuwendeel van het balbezit en zonder meer een optisch overwicht, maar het kreeg een strijden SC Cambuur maar niet op de knieën.

Dat zou zoals geschreven allemaal veranderen nadat Sekou Sylla na een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg te zien en vijf minuten later Mario Götze in alle vrijheid kon binnenkoppen bij de tweede paal uit een corner van Mauro Junior.

In de slotfase wisselde SC Cambuur, ondanks een man minder op het veld, nog aanvallend en kreeg het met invaller Milan Smit nog een goede kans op de gelijkmaker. Zijn kopbal ging echter rakelings over de goal van Mvogo en daarmee kreeg SC Cambuur niet het punt dat het op basis van inzet en strijdlust zeker verdiende.

Het aftellen naar volgende week zondag kan nu echt beginnen. Eén mei is datum voor de heenwedstrijd van de Friese Derby en daarin staat veel meer op het spel dan alleen drie punten.

Opstelling SC Cambuur: Bos; Schmidt; Mac-Intosch, Schouten (C); Sylla; Hoedemakers (75’ Paulissen), Jacobs (81’ Breij), Maulun; Joosten (63’ Sambissa), Uldriķis (81’ Smit) en Kallon

Opstelling PSV Eindhoven: Mvogo; Mauro Junior, Teze, Ramalho (C), Max; Veerman (46’ Sangaré), Gutiérrez; Doan (90+1’ Ledezma), Götze, Bruma (82’ Gakpo); Zahavi (82’ Romero)

Scheidsrechter: Dennis Higler
VAR: Bas Nijhuis

Scoreverloop:
‘3 1-0, Joosten
44’ 1-1, Zahavi
65’ 1-2, Götze

Gele kaarten: Joosten, Hoedemakers

Rode kaart: Sylla (twee keer geel)

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Wedstrijdsponsor: LEVO
Balsponsor: Security Noord Nieuwenhuis
Aanvoerdersbandsponsor: Pitchkoff

Foto: www.dijksmedia.nl