058-2963300
Strijdend SC Cambuur weet niet te stunten tegen koploper Feyenoord

Strijdend SC Cambuur weet niet te stunten tegen koploper Feyenoord

16 april 2023, 19:54

Als de koploper en kwartfinalist van de Europa League op bezoek komt bij de hekkensluiter verwacht je op voorhand een schier kansloze wedstrijd waarin het eenrichtingsverkeer gaat zijn en dat was vanmiddag in het Cambuur Stadion in ieder geval niet het geval. Zeker, koploper Feyenoord was de betere, maar SC Cambuur bood zeker voor rust goed partij en herpakte zich daarmee enigszins. Het werd uiteindelijk door doelpunten van Giménez, Szymanski en een eigen doelpunt van Mac-Intosch 0-3 voor de bezoekers.

Met liefst vier nieuwe gezichten in de basiself greep Ultee stevig in na de nederlaag bij FC Twente en dus mochten Sai van Wermeskerken, Calvin Mac-Intosch, Jamie Jacobs en Mimoun Mahi het weer eens laten zien vanaf de aftrap.

De ontmoeting met Feyenoord was ook een warm weerzien met Arne Slot en Sipke Hulshoff, tegenwoordig respectievelijk hoofd- en assistent-trainer bij de Rotterdammers, maar ooit natuurlijk samen aan het roer in Leeuwarden. De beide trainers hadden overigens geen grote verrassingen in petto voor wat de opstelling betreft, of het moet zijn dat Paixao mocht beginnen aan de buitenkant in plaats van Jahanbakhsh.

SC Cambuur kwam prima uit de startblokken en de grootste winst ten opzichte van het duel in Enschede was misschien wel dat de energie en intensiteit weer terug waren bij het elftal en dat maakte dat het in ieder een wedstrijd werd.

Toch zou het al in de zeventiende minuut 0-1 worden en dat was met meer geluk dan wijsheid. Het was spits Santiago Giménez die raak kopte, maar dat was ook tot verbazing van de hoofdpersoon zelf. Hij wierp zich -op hoop van zegen- voor zijn naaste belager en kopte de bal via de paal pardoes in de linkerbenedenhoek. Het zou overigens niet de enige keer zijn dat Feyenoord het houtwerk zou raken, want ook Paixao, Giménez en Geertruida deden dat in de eerste helft, zij het zonder succes.

SC Cambuur kwam dus een aantal keer goed weg, maar dat kan ook gezegd worden van Feyenoord. Met name over de linkerkant was de ploeg van Ultee met een aantal teruggetrokken voorzetten gevaarlijk en de poging van Van Wermeskerken in de 37e minuut was misschien wel het meest gevaarlijk. Uit een afgeslagen voorzet kreeg hij de bal op de rand van de zestien voor zijn voeten en met links haalde hij hard uit. De bal kwam echter recht op doelman Bijlow af en die kon diengevolg makkelijk redding brengen.

Na de thee hoopten de 9.600 aanwezige supporters, waarmee het Cambuur Stadion andermaal was uitverkocht, op een stunt, maar die hoop werd al vrij snel de kop ingeslagen. Daar was wel wat hulp van de arbitrage bij nodig, want Alex Bangura stond voor zijn gevoel wel heel lang buiten de lijnen te wachten na een blessurebehandeling en besloot het initiatief in eigen handen te nemen. Scheidsrechter Nijhuis gaf daarop een gele kaart, maar daar bleef het niet bij. Feyenoord mocht namelijk ook een directe vrije trap nemen op een gevaarlijke plek en je zult het altijd zien, juist die gaat er dan in. De bal kwam terecht bij Szymanski en de Poolse middenvelder plaatste de bal met heel veel gevoel in de lange hoek over doelman Ruiter heen.

Een klein kwartier later was het definitief over en uit toen Calvin Mac-Intosch een Rotterdamse voorzet tot corner wou verwerken, maar de bal zo verkeerd raakte dat hij in het doel zeilde. Stand 0-3 en wedstrijd gespeeld. Het was niet dat SC Cambuur het niet meer probeerde en met name Foor en Van Kaam beproefde hun geluk. Dat laatste is precies wat je nodig hebt als nummer achttien tegen de lijstaanvoerder en dat was wat er vandaag aan ontbrak. De optimistische Cambuur-supporter kan daarentegen wel concluderen dat er weer strijd en energie aanwezig was en laat dat de winst van deze voetbalzondag zijn.

Niet om alvast te wennen, maar wel volgens het speelschema van de Eredivisie speelt SC Cambuur komend weekend weer eens op de vrijdagavond. Vanaf 20.00 uur is dan FC Volendam de tegenstander in het Kras Stadion.

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Van Wermeskerken (76’ Schmidt), Mac-Intosch, Smand, Bangura (C) (54’ Sylla); Hoedemakers, Van Kaam, Jacobs (76’ Breij); Foor, Johnsen (76’ Uldrikis)en Mahi (65’ Balk)

Opstelling Feyenoord:
Bijlow; Geertruida (72’ Pedersen), Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer (80’ Milambo), Kökcü (C), Szymanski; Paixao (73’ Jahanbakhsh), Giménez (80’ Danilo) en Idrissi (72’ Idrissi)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Aanwezige supporters: 9.600 (uitverkocht)

Scoreverloop:
17’ 0-1, Giménez
51’ 0-2, Szymanski
64’ 0-3, Mac-Intosch (eigen doelpunt)

Gele kaarten: Van Wermeskerken, Bangura (SC Cambuur), Hartman en Hancko (Feyenoord)

Foto: www.dijksmedia.nl