058-2963300
Strijdend SC Cambuur wint op karakter van PSV-talenten

Strijdend SC Cambuur wint op karakter van PSV-talenten

28 februari 2020, 23:13

De nummer één van de ranglijst in eigen huis tegen de nummer zestien. Dan verwacht je op voorhand misschien een zorgeloze avond voor de koploper, maar als de tegenstander een zeer talentvol Jong PSV is kun je wel eens bedrogen uitkomen. De jongelingen uit Eindhoven hebben namelijk niks te verliezen en beschikken stuk voor stuk over veel individuele kwaliteit. Zeker als dat ook nog eens met een drietal spelers wordt aangevuld uit de A-selectie. In een koud en regenachtig Leeuwarden bewezen de jonge PSV-ers andermaal dat ze goed kunnen voetballen, maar was het SC Cambuur dat voor alweer de zesde keer op rij de drie punten wist te pakken.

Het was vanavond de laatste speelronde in de 3e periode en daar maakten alleen De Graafschap en SC Cambuur vooraf nog aanspraak op. Toch ging het daar deze week eigenlijk nauwelijks over, want hoe mooi zo’n schild ook is en hoe welkom de financiële beloning voor het winnen van zo’n periode moge zijn, er ligt voor SC Cambuur een hoger doel in de algehele rangschikking. Er was dan na afloop ook niemand die zat te balen van het feit dat De Graafschap in Doetinchem gemakkelijk won van Jong AZ en daarmee de 3e periode in de wacht sleepte. En al helemaal niet toen doorsijpelde dat die andere naaste concurrent, FC Volendam, opnieuw punten morste in eigen huis tegen Go Ahead Eagles (2-2).

Overigens leek het in de eerste twintig nog helemaal niet de heroïsche strijd te worden die het later wel zou zijn. De mannen van Henk de Jong creëerden namelijk kans op kans en kwamen ook al vroeg op voorsprong. Het was uiteraard weer Robert Mühren, de onvolprezen topschutter van de Keuken Kampioen Divisie, die met een fraaie boogbal doelman Van Osch wist te verschalken.

Niet lang daarna volgden er meer kansen voor de geel-blauwen en had de score op zijn minst verdubbeld moeten worden. Met name Korte, Mühren, maar vooral Oratmangoen kregen kansen om ’t Woanskip te laten klinken, maar waren onfortuinlijk in de afronding.

Toen de Cambuur-storm was gaan liggen kwam Jong PSV al snel beter in de wedstrijd en kreeg het ook loon naar werken. Een fout in de Leeuwarder defensie was de inleiding van een Eindhovense aanval die eindigde bij het supertalent uit de opleiding van PSV: Noni Madueke. De jongeling faalde niet en kon de 1-1 makkelijk binnentikken. SC Cambuur mocht vervolgens niet klagen dat het daarbij bleef in het eerste bedrijf en dat er een 1-1 stand op het scorebord stond bij rust.

Na de theepauze was het meteen spektakel in het Cambuur Stadion. Met een fantastische pass stuurde Robin Maulun zijn collega middenvelder (en later vleugelaanvaller) Michael Breij weg in de diept en de winteraanwinst faalde niet: 2-1.

Lang mocht de thuisclub niet genieten van die voorsprong, want nog voordat er een uur was gespeeld was de stand weer gelijk. Ditmaal was Madueke de aangever en was het Vertessen die op snelheid doorkwam en de bal koel langs Stevens schoof.

De spanning steeg aan het Cambuurplein en het kwam, niet in de laatste plaats vanwege de barre weersomstandigheden, aan op karakter. Dat deze groep daarover beschikt bewees het al eerder en ook vanavond gaf dat de doorslag. De 3-2 van de teruggekeerde Jamie Jacobs was dan weliswaar met enig fortuin, hij was wel degelijk terecht en het resultaat van erin blijven geloven, hard werken en vooral niet opgeven.

Dat het slotakkoord voor Robert Mühren was zal niemand meer verbazen. Met een sterke solo versierde Michael Breij een strafschop en die ging kiezelhard van de voet van de topscoorder in de kruising. 4-2 en daarmee was het pleit beslecht.

Op karakter liet SC Cambuur alweer de zesde overwinning op rij aanteken en heeft het een marge van niet minder dan elf punten op de eerste concurrent in de strijd om de promotie. “Rustig blijven en het wedstrijd voor wedstrijd bekijken”, zoals Henk de Jong aangaf, is nog steeds het credo. Maar laten we vooral niet vergeten om te genieten van dit SC Cambuur en de huidige stand op de ranglijst.

De volgende afspraak in de agenda van de geel-blauwen laat nog even op zicht wachten. SC Cambuur komt namelijk niet volgende vrijdag, maar de maandag daaropvolgend in actie. Dan is in Wijdewormer Jong AZ de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C) (67’ Van der Kaap), Sambissa; Hoedemakers, Breij, Maulun, Korte (46’ Jacobs), Mühren en Oratmangoen (84’ Bangura)

Opstelling Jong PSV: Van Osch; Teze (76’ Sambo), Daverveld (68’ Zeegers), De Haas (C), Gloster; Gomes (69’ Kjølø), Sadilek, Schoonbrood; Madueke, Vertessen en Sidibe

Scheidsrechter: Luca Cantineau

Gele kaarten: Erik Schouten

Supporters aanwezig: 8.326

Scoreverloop:
6’ 1-0 Mühren
38’ 1-1 Madueke
49’ 2-1 Breij
58’ 2-2 Vertessen
72’ 3-2 Jacobs
86’ 4-2 Mühren (pen.)

Holland Casino Leeuwarden Man of the Match: Michael Breij

Wedstrijdsponsor: Faber Telecom & Data
Balsponsor: Giesing Coatings
Aanvoerdersbandsponsor: Manage Middelsee

Foto: www.cambuurimages.nl