058-2963300
Swingend SC Cambuur klimt naar vijfde plek

3 februari 2017, 22:58

De thuiswedstrijd tegen Helmond Sport was er eentje om in te lijsten. De Brabanders hebben het beste team van de laatste drie jaar, stonden niet voor niets een plekje hoger dan Cambuur, kortom aan alles was te merken dat dit een van de beste opponenten van dit seizoen zou zijn. Cambuur kwam met een pikstart met 1-0 voor door een goal van Jordy van Deelen, vorige week ook al uitblinker. Daarna stokte de productie. Niet dat Helmond Sport daar van wist te profiteren, maar Cambuur was lange tijd ook niet bij machte de score uit te breiden. Kansen te over, maar net dat laatste tikje ontbrak. Bovendien heeft Helmond Sport in Ferhat Kaya een prima keeper.

De verlossende 2-0 kwam in de 64e minuut. Lilipaly was doeltreffend na een schitterende aanval opgezet door Marvin Peersman. Wat een goal!! Even later ging alles wat Cambuur was sidderen. Helmond Sport kreeg een strafschop. Robert van Koesveld, doorgaans een van de uitblinkers van de Brabanders, nam de taak op zich. Harm Zeinstra groeide uit tot een van de helden van de avond. Hij stopte de penalty op een formidabele manier. Sipke Hulshoff gaf na afloop uiteraard de complimenten aan de doelman, maar ook aan keeperstrainer René Ponk.

De gestopte penalty gaf Cambuur vleugels. Net als in de beginfase swingde Cambuur er lustig op los. De ene aanval na de andere ging richting de Helmond-goal. Een waar bombardement dat luttele minuten voor het einde een bekroning kreeg toen Lilipaly Monteiro in stelling bracht. De kleine middenvelder faalde niet: 3-0.

‘Een hele lastige tegenstander’, zoals Hulshoff van tevoren niet ten onrechte had voorspeld, moest met lege handen beginnen aan de lange terugreis. Ze zullen nog vaak denken aan die Hoefdraad die van links naar rechts en van voren naar achteren gaten trok en medespelers in staat stelde dreigend te worden. In de rust hadden ze tegen trainer Roy Hendriksen verbaasd gezegd ‘wat is dit voor tikkie-takkie’.

Bij Cambuur debuteerde Jurjan Mannes. Hij liet meteen zien een aanwinst te zijn. Coachend al speelde hij al jaren bij Cambuur, vrije trappen en corners nemend, kortom een versterking.

Door de 3-0 overwinning steeg Cambuur naar de vijfde plaats en heeft de club 315 minuten geen tegentreffer hoeven te incasseren in de competitie.

SC Cambuur: Zeinstra, Van Deelen, El Baad, Schilder, Peersman, E. Bakker, Monteiro, Lilipaly, Tissoudali (68. Mannes), Barto, Hoefdraad.

Helmond Sport: Kaya, Van Koesveld, Warmolts, Justiana, Edwards (87. Eisden), Braber (82. De Boom), Höcher (61.Janzen), Zeldenrust, Thomassen, Verkoelen, Ten Den.

Scheidsrechter: C. Bax

Scoreverloop: 2. 1-0 Van Deelen; 64. 2-0. Lilipaly; 89. 3-0 Monteiro.

Kaarten: geel; Peersman en El Baad (Cambuur), Thomassen en Justiani (Helmond Sport).

Supporters: 8.083.

Man of the Match: Marvin Peersman kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek.

Wedstrijdsponsor: Taxicentrale Waaksma, Kootstertille.