058-2963300

Tim Bakens: ‘Cambuur heeft genoeg kwaliteit’

25 november 2015, 14:13

Tim Bakens (33) was een belangrijke schakel in het SC Cambuur dat in het seizoen 2012/2013 kampioen werd in de Jupiler League. De lange verdediger vertrok na het succesvolle seizoen naar De Graafschap, de club waar zijn voetbalcarrière ooit begon. Vrijdag staan zijn twee laatste clubs tegenover elkaar. Een levensbelangrijke wedstrijd voor zowel SC Cambuur als De Graafschap.

SC Cambuur en De Graafschap zijn de twee Eredivisieclubs die dit seizoen nog geen wedstrijd wonnen. De Leeuwarders veroverden met zeven gelijke spelen zeven punten, vijf meer dan hekkensluiter De Graafschap. Dat beide clubs op dit moment wat minder presteren, vindt Bakens niet verwonderlijk. “Cambuur heeft de prijs moeten betalen voor het succes dat ze de afgelopen jaren hebben gehad”, concludeert hij.

“Bij kleine clubs waar het goed gaat, komen grotere clubs langs die spelers ophalen. En dan blijkt het lastig te zijn om ieder jaar maar weer spelers te halen van hetzelfde niveau. Spelers als Etiënne Reijnen, Wout Droste, El Makrini en Albert Rusnák vervang je niet zomaar. En misschien, kijkend onder andere naar de vele gelijke spelen, ontbreekt het nu ook wel een beetje aan geluk. Of kwaliteit, dat zal dan aan het eind van het seizoen blijken.”

Dat De Graafschap in de onderste regionen van de Eredivisie zou bivakkeren, had de oud-verdediger voorafgaand aan het seizoen verwacht. “Na een zesde plek in de Jupiler League en een wonderbaarlijke nacompetitie is het lastig om, met een spelersgroep waarin weinig Eredivisie-ervaring zit, je te meten met andere Eredivisieploegen. Vraag is dan hoe snel je je aanpast aan het Eredivisieniveau. Op basis van het aantal punten kunnen we zeggen dat dit momenteel nog niet snel genoeg is.”

Ondanks dat SC Cambuur dit seizoen ondermaats presteert, maakt Bakens zich weinig zorgen over zijn oude club. “Ik volg het vanaf de zijlijn, dus ik weet niet hoe de sfeer binnen de groep is, maar mijn inziens hebben ze kwaliteit genoeg om zich te handhaven in de Eredivisie. Op dat punt maak ik me wat meer zorgen om De Graafschap.”

Vrijdag zal Bakens in Leeuwarden aanwezig zijn om de kraker in het Cambuurstadion te volgen. De jeugdtrainer van De Graafschap O14 zal niet op de thuistribune, maar in het uitvak plaatsnemen. “De Graafschap heeft van alles geregeld om het uitvak vol te krijgen. Ik schijn in een bus te zitten met de voorzitter van De Graafschap, de burgemeester van Doetinchem, businessclubleden en een aantal fanatieke aanhangers van de club. Wordt een dolle boel dus.”

Bakens denkt dat het duel in Leeuwarden voor De Graafschap dé wedstrijd van het jaar is. “Als ze winnen van Cambuur dan krijgen ze weer een beetje aansluiting, verliezen ze dan wordt het gat wel erg groot. Voor Cambuur wordt het eigenlijk ook wel tijd om een stap in de goede richting te zetten, dus ja, je zou kunnen zeggen dat dit de wedstrijd van het seizoen is. Ik denk dat Cambuur de meeste kans maakt op een overwinning. Maar ik hoop dat De Graafschap met de drie punten naar huis vertrekt. Want ik zie Cambuur dit seizoen nog vaak genoeg winnen, en voornamelijk vanwege het eigen belang: anders is die terugreis zo lang!”

Foto: www.dijksfotografie.com