058-2963300
Op pad met SC Cambuur D1: verslag van een toernooi in Berkel en Rodenrijs

Op pad met SC Cambuur D1: verslag van een toernooi in Berkel en Rodenrijs

24 mei 2015, 12:47

De competitie mag er dan opzitten, gedaan is het voetbalseizoen 2014/2015 zeker nog niet. Ook niet voor SC Cambuur D1. Zo toog de ploeg dit weekeinde naar Berkel en Rodenrijs waar een internationaal toernooi werd gespeeld. Wedstrijdverslaggever Marko Koning werd uitgenodigd en kwam zo in de wereld van SC Cambuur D1 terecht. Een uniek kijkje achter de schermen bij een team dat het afgelopen seizoen zo goed presteerde in zowel de competitie als in het bekertoernooi. In die beide landelijke competities leed de ploeg van trainer Elwin van Keulen in officiële wedstrijden slechts drie nederlagen.

Doelen stellen
Van Groningen naar Leeuwarden is een kleine stap. Maar als de wekker om half vijf gaat dan is opstaan niet het eerste waar je aan denkt. Echter, afspraak is afspraak. Kwart voor zes de deur uit, twintig over zes de trein en om tien over zeven met beide voeten op het station van Leeuwarden. Een paar minuten later staan de drie busjes klaar en kan de reis door Nederland beginnen. Pas als ook de laatste spelers in Heerenveen opstappen is het gezelschap compleet.

Een paar uur later arriveren we op het terrein van TOGB waar de toernooien voor C-junioren en D-pupillen op het programma staan. In kleedkamer elf hangt de trainer vier opstellingen aan de muur. De spelers weten dus meteen bij welke van de vier poulewedstrijden ze aan de aftrap staan. Vervolgens is het tijd voor de voorbespreking. De interactie tussen de trainers Elwin van Keulen en Fedrik Houtstra en de spelers is groot. Aan de spelers wordt de vraag gesteld: “Wat is het doel of ambitie tijdens dit toernooi?”

“Tweede worden in de poule”
Steyn Potma wil vijfde worden met het team. Laten we deze uitspraak even onthouden. Zowel Xanthi Dijkstra als Youri Sletering willen zeker tweede worden in de poule. Ter info: tien teams zijn onderverdeeld in twee poules van elk vijf. Met de spelers wordt afgesproken dat na de tweede poulewedstrijd de doelstelling wordt geëvalueerd. De spelers kleden zich om en maken zich klaar voor de wedstrijden. In de poule neemt SC Cambuur D1 het achtereenvolgens op tegen Feyenoord av, Forza (uit de Verenigde Staten), RBC Roosendaal en AFC Amsterdam.

In het eerste duel met Feyenoord doet de formatie uit Leeuwarden zichzelf tekort. In de afronding is de ploeg niet scherp. Na een mooie combinatie tussen Jorn Jongsma en Milan de Koe besluit laatstgenoemde naast. Martijn Ferwerda en Jhondly van der Meer mikken over terwijl Milan de Koe in de slotminuut een vrije trap tegen de lat ziet gaan. Cambuur is dan inmiddels al op achterstand gekomen. De dreiging van de Rotterdammers komt de gehele wedstrijd (25 minuten) vanaf de rechterkant en het doelpunt valt daar ook uit.

Doelstelling onder druk
“Het ging best goed maar we maakten soms wat foutjes,” zegt Martijn Ferwerda na afloop. Ook Milan de Koe neemt het woord.  “Ik vind dat iedereen alles uit zichzelf heeft gehaald.” Trainer Elwin van Keulen is ondanks het verlies tevreden. “We hebben goed gespeeld. We hadden veel balbezit en creëerden redelijk veel kansen.” Na de eerste wedstrijd wordt ook de doelstelling erbij gehaald. Die komt immers meteen onder druk te staan. Maar met drie duels voor de boeg is alles nog mogelijk.

De tweede tegenstander heet Forza, een Amerikaans team. Elwin, zo mogen de spelers hem ook noemen, geeft zijn team een tip. “Probeer je aan de omstandigheden aan te passen.” Cambuur heeft geen kind aan de opponent. Al na vier minuten staat een 2-0 voorsprong op het scorebord. Eerst tikt Jorrit Miedema een voorzet van Youri Sletering binnen, even later is Quinten Lamsma er als de kippen bij. De afstandsschoten van de Amerikanen zijn gevaarlijk en daaruit wordt dan ook de aansluitingstreffer gescoord. Tobias Hoogstra en Youri Sletering gooien de wedstrijd echter op slot.

Werken aan het doelsaldo
Willem de Boer is duidelijk in zijn oordeel: “We begonnen best goed maar op het eind was het wat minder.” Spelers en staf zijn het unaniem eens dat in dit duel aan het doelsaldo gewerkt had kunnen worden. De ploeg heeft in dit duel echter keihard gewerkt en dat stemt Elwin dan ook tevreden. Na een lunch is het tijd voor de derde wedstrijd. RBC uit Roosendaal is de tegenstander en ook in dat duel is Cambuur veruit de betere ploeg. Aanvankelijk wordt niet gescoord. Schoten van Milan de Koe en Jhondly van der Meer worden gekeerd terwijl Willem de Boer de paal in de weg ziet staan.

Na zeven minuten is het dan eindelijk raak als Quinten Lamsma na een goede aanval de bal net over de lijn ziet gaan. RBC ziet een doelpunt afgekeurd maar ziet ook dat ze niet opgewassen zijn tegen een veel sterker Cambuur. In kansrijke positie mist Milan Smit alleen voor de goalie. Milan de Koe en Youri Sletering zijn daarna wel trefzeker. De slotwedstrijd tegen AFC loopt dan niet goed af. Cambuur is nauwelijks bij het doel te vinden en is achterin slordig. De Amsterdammers scoren in de laatste zes minuten liefst vier treffers.

Herkennen van de situatie
Elwin ziet waar het aan ligt. “AFC stapte door en kon ons zodoende wel onder druk krijgen.” Cambuur eindigt als derde in de poule. In het leerproces hoort ook een wedstrijd lezen. Elke tegenstander vraagt een andere benadering hoewel het soms moeilijk is om tijdens de wedstrijd meteen de juiste keuzes te maken. “Dat is een les voor de spelers,” zegt Elwin. “De jongens moeten herkennen hoe een tegenstander druk zet. Daar moeten ze dan vervolgens iets mee doen.” Met een derde plaats is de doelstelling niet gehaald. “Wel teleurgesteld maar aan de andere kant moet je gewoon weer naar een volgende wedstrijd kijken,” klinkt het uit de kleedkamer.

De vijfde plaats is de hoogst haalbare klassering. Er moet dan wel worden afgerekend met Excelsior uit Rotterdam. Na de pandoering tegen AFC pakken de mannen in geelblauw het goed op. Milan de Koe schiet na drie minuten de openingstreffer binnen. Een kwartier later wordt de marge vergroot. Een hoekschop van Youri Sletering wordt door Xanthi Dijkstra knap tot een doelpunt verwerkt. Ondanks een late tegentreffer komt de zege niet meer in gevaar. Milan Smit: “Ik vond dat we snel balverlies hadden. We hadden gemakkelijker keuzes moeten maken.”

“Niet goed genoeg gedaan”
Met een vijfde plaats blijft het uiteindelijke doel achterwege. Hoewel… Had Steyn Potma niet de vijfde plaats voorspeld? “Ik had dit wel een beetje verwacht want er zaten goede teams bij. Ik vond de tweede plaats iets te scherp gesteld,” aldus Potma. Tenslotte Elwin over het toernooi waarin dus vijf wedstrijden over elk 25 minuten werden afgewerkt. “Ik vind het knap hoe er is geschakeld na de wedstrijd tegen AFC. Maar de doelstelling hebben we niet gehaald en dus hebben we het niet goed genoeg gedaan.”

Ook spreekt Elwin over een leerzame ervaring. Dat is een toernooidag als deze zeker. Er zijn leermomenten voor iedereen. Zelfs de wedstrijdverslaggever krijgt enkele vragen op zich afgevuurd. Nadat de spelers zich gaan opmaken voor de prijsuitreiking melden Milan Smit en Tobias Hoogstra zich voor een kort interview. Xanthi Dijkstra houdt het allemaal nauwlettend in de gaten. Met z’n drieën staan ze dan ook op de foto. V.l.n.r. Xanthi, Milan en Tobias. De spelers krijgen elk een viertal vragen voor de kiezen.

Wat vond je van het toernooi?
Milan: “Sommige ploegen waren wel goed en hadden we het lastig mee. Maar tegen sommige teams waren we beter zoals Forza en RBC. Onze prestatie op het toernooi vond ik goed maar tegen AFC was het wel minder. Toen we met 0-1 achter kwamen werden we steeds slechter.”
Tobias: “Het waren wel goede ploegen. Tegen Feyenoord konden we winnen maar hadden we pech dat we verloren. Tegen Forza vond ik het wel goed en AFC vond ik fysiek groter waardoor ze meestal ook sneller waren. Na de 0-1 kregen zij meer zelfvertrouwen en hadden wij geen hoop meer.”

Wat vond je van je eigen prestatie?
Milan: “Op zich wel goed maar in de laatste wedstrijd die ik speelde leed ik teveel balverlies. Verder ben ik wel tevreden.”
Tobias: “Dat vond ik wel goed. Ik was blij met mijn eigen doel om goed en veel te spelen. En ik heb een doelpunt gemaakt.”

Het is bijna vakantie. Wat ga je zoal doen?
Milan: “Ik ga veel oefeningen doen en in de vakantie ook voetballen. Maar ik ga ook mijn rust nemen.”
Tobias: “Met vriendjes voetballen maar ook wel mijn rust nemen. Maar vooral toch veel voetballen.”

Wil je nog iets kwijt over Elwin?
Milan: “Van Elwin moet ik zeggen dat ie een goede trainer was.”
Tobias: “Hij is goed in trainen, is open en hij wil dat iedereen zich thuis voelt.”

En zo eindigt een toernooidag die begon met regen onderweg maar eindigt met zonneschijn. Wie denkt dat het daarmee eindigt heeft het mis. De terugreis is namelijk een belevenis en een avontuur op zich. De schrijver van dit artikel is om precies half tien thuis. Maar het was het allemaal waard. Met dank aan Elwin, Fedrik, Jay, Ank en alle spelers van de D1 van Cambuur. En niet te vergeten de ouders (lees: vervoer). Het was een mooie dag en voor herhaling vatbaar.

Poulewedstrijden:
SC CAMBUUR 0-1 FEYENOORD AV
0-1 (16.)

SC CAMBUUR 4-1 FORZA (USA)
1-0 Jorrit Miedema (3.), 2-0 Quinten Lamsma (4.), 2-1 (7.), 3-1 Tobias Hoogstra (9.), 4-1 Youri Sletering (18.)

SC CAMBUUR 3-0 RBC ROOSENDAAL
1-0 Quinten Lamsma (7.), 2-0 Milan de Koe (17.), 3-0 Youri Sletering (21.)

SC CAMBUUR 0-5 AFC
0-1 (11.), 0-2 (19.), 0-3 (22.), 0-4 (23.), 0-5 (25.)

Om 5de en 6de plaats:
SC CAMBUUR 2-1 EXCELSIOR
1-0 Milan de Koe (3.), 2-0 Xanthi Dijkstra (17.), 2-1 (23.)

20150523_113623_resized IMG-20150523-WA0001_resized