058-2963300
Tom Boere schiet SC Cambuur naar bevrijdende zege

Tom Boere schiet SC Cambuur naar bevrijdende zege

27 februari 2022, 0:27

33 uit 24. Het zijn ongekende cijfers voor een promovendus, maar na vanavond wel de uitstekende rapportcijfers van SC Cambuur. Met de Twaalfde Man terug op de tribunes knokten de mannen van Henk de Jong, die ook weer terug was voor de camera’s vooraf en na afloop van de wedstrijd, zich naar een razend knappe 2-1 overwinning op Fortuna Sittard en daarmee is het zo goed als veilig als het gaat om nog een jaar Eredivisievoetbal in Leeuwarden.

Met Jamie Jacobs in de basis (ten koste van Mitchel Paulissen) en de tandem Bangura-Kallon terug van weggeweest op de linkerflank was het SC Cambuur dat met veel aanvalsdrang begon en het zich duidelijk had voorgenomen om het uitverkochte Cambuur Stadion te vermaken.

Tegenstander Fortuna Sittard, dat opnieuw aantrad met een vijfmans defensie, had daar echter geen boodschap aan en dat is natuurlijk ieders goed recht, zoals hoofdtrainer Henk de Jong vooraf al fijntjes wist aan te stippen. De Limburgers gunden SC Cambuur de bal en loerden zelf vooral vanuit een zeer compacte organisatie op de omschakeling.

Dat het die methode uitstekend beheerst werd wel bewezen in de afgelopen twee wedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen, waar de ploeg van Ultee ook bepaald niet het meeste balbezit had, maar wel even zovaak aan de goede kant van de score zat.

Die methode leek vanavond in Leeuwarden opnieuw succesvol te zijn toen in de twintigste minuut de bal vanaf de rechterkant op het hoofd van Duarte terechtkwam en die eigenlijk niet missen. Sonny Stevens was kansloos en de geel-blauwen moesten al vroeg in de achtervolging.

Dat probeerde het wel degelijk en via Kallon en Boere werd het ook dreigend bovendien, maar tot reuzekansen kwam het niet direct tegen het stugge Fortuna. Dat lukte de gasten uit Sittard wel na iets meer dan een halfuur spelen toen uit een afgeslagen corner Benschop van dichtbij binnenschoot. 0-2 zou het echter niet worden, want de VAR in Zeist sommeerde collega Van der Laan naar het scherm en die ging mee in het besluit van de videoscheidsrechter. Aanvoerder Schouten werd geblokt in de actie voorafgaand aan de treffer en het doelpunt geannuleerd. Na een aantal ongunstige besluiten eerder dit seizoen mocht SC Cambuur dit keer niet klagen met dit besluit.

Het stadion vierde de afgekeurde treffer als een doelpunt van geel-blauw, maar gelukkig zou die weldra volgen. Een goede actie en dito voorzet van Joosten vanaf rechts kwam terecht bij Boere, die goed voor zijn man was gekomen en feilloos binnentikte. Een heerlijk spitsengoal en een gelijke stand bij de thee als gevolg.

Na rust zou het opnieuw niet saai worden en was er legio gevaar voor zowel het doel van Stevens als Van Osch. Die eerste zou echter niet meer gepasseerd worden, al scheelde dat niks met een schot op de lat uit een hoekschop, laatstgenoemde wel nog één keer. Het was opnieuw Tom Boere die uit een fraaie aanval het net wist te vinden. Een heerlijk vallende bal van Maulun over de laatste linie van de Fortunezen kwam terecht bij de diepgaande Paulissen en de Limburger bediende zijn spits op maat. De 2-1 was een feit en dit werd ouderwets uitbundig gevierd door alles en iedereen van geel-blauw op de tribunes.

In de tumultueuze slotfase voorkwam Doke Schmidt op spectaculaire wijze de gelijkmaker (wat hij overigens wel moest bekopen met schade aan zijn neus) en zagen we de ingevallen Maxim Gullit op een brancard het veld op pijnlijke wijze verlaten. Gescoord zou er echter niet meer worden en dat leverde de eerste driepunter op voor SC Cambuur in het kalenderjaar 2022. Maar nog veel belangrijker: met 33 punten is handhaving zo goed als zeker.

Volgende week zondag mag SC Cambuur op bezoek bij FC Twente in de Grolsch Veste. Om 14.30 uur wordt er dan afgetrapt.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt (90+4’ Gullit), Mac-Intosch, Schouten (C) (56’ Tol), Bangura; Hoedemakers, Jacobs (68’ Paulissen), Maulun; Joosten (75’ Sambissa), Boere (90+4’ Van der Meer) en Kallon

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan (80’ Botaka), Angha, Siovas, Cox; Rienstra (C) (80’ Gladon), Duarte, Samaris; Flemming, Seuntjens en Benschop

Scheidsrechter: Jannick van der Laan
VAR: Erwin Blank

Scoreverloop:
20’ 0-1, Duarte
35’ 1-1, Boere
74’ 2-1, Boere

Gele kaarten: Rienstra, Tirpan en Gladon (Fortuna Sittard)

Aantal supporters: 9.780

Wedstrijdsponsor: Vloermarkt
Balsponsor: Auto Joure XL
Aanvoerdersbandsponsor: www.duurzamdeals.nl

Foto: www.dijksmedia.nl