058-2963300
Trotse lijstaanvoerder SC Cambuur begaat in Dordrecht geen misstap

Trotse lijstaanvoerder SC Cambuur begaat in Dordrecht geen misstap

6 december 2019, 22:24

Wie aan het begin van het seizoen zou hebben voorspeld dat het duel vanavond tussen de hekkensluiter en lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie zou gaan, zou hoogstwaarschijnlijk meewarig zijn aangekeken. Maar toch was dit het geval, want Cambuur staat alweer een tijdje bovenaan en de thuisploeg uit Dordrecht draagt de rode lantaarn. Logischerwijs dacht iedereen dan ook dat de wedstrijd tussen FC Dordrecht en SC Cambuur vanzelfsprekend een tweetje op het totoformulier zou zijn. De thuisploeg die in het verleden met benamingen als DFC, DS’79, SVV/Dordrecht ‘90 vaker van naam verwisselde dan een Italiaanse degradatiekandidaat van trainer, stond tot vanavond met slechts 8 punten troosteloos onderaan. Ook het samenwerkingsverband met Feyenoord heeft nog niet voor de broodnodige kwaliteitsimpulsen kunnen zorgen. Daarnaast verschenen deze week in de media verontrustende berichten over het voortbestaan van de club, nu FC Dordrecht niet kan rekenen op een garantstelling van de gemeente voor het opknappen van de Krommedijk. Onderschatting ligt echter in dit soort duels vaak op de loer, maar gelukkig was daar deze avond in het Dordtse geenzins sprake van. De Leeuwarders bleven voor de vijftiende keer in de competitie op rij ongeslagen, want Cambuur zegevierde in het Riwal Hoogwerkers Stadion probleemloos met 2-4.

De herfstige weersomstandigheden ten spijt waren toch een flink aantal Cambuur supporters de trotse koploper achterna gereisd. Henk de Jong had bijna dezelfde elf spelers als afgelopen week het veld ingestuurd. Een domper was het ontbreken van Calvin Mac-Intosch die het gehele seizoen al, maar zeker de afgelopen weken in meer dan uitstekende vorm verkeerde. Kellian van der Kaap was zijn logische vervanger. Daar tegenover stond gelukkig de terugkeer van de gemakkelijk scorende Jamie Jacobs. Stanley Akoy, zijn vervanger van afgelopen week, moest hierdoor plaatsnemen op de reservebank. Bij de thuisploeg keerden de gevaarlijke Anass Achahbar en Jari Schuurman terug in de basis. De eerste kans viel in de 10e minuut te noteren, toen Mitchel Paulissen met een schot in de korte hoek de Dordtse sluitpost probeerde te verrassen. Vlak daarna kreeg Issa Kallon een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar zijn schot werd geblokt. Maar ook de Schapenkoppen lieten zich in de eerste fase van de wedstrijd niet onbetuigd, want de beweeglijke spits Pedro Marques bezorgde de defensie van Cambuur de nodige problemen. Toch kwamen de manschappen van hoofdtrainer Henk de Jong in de 22e minuut op voorsprong. Geklungel achterin bij FC Dordrecht zorgde ervoor dat Robin Maulun de 0-1 kon laten aantekenen. Lang mochten de Leeuwarders hier niet van genieten, want twee minuten later wees scheidsrechter Joey Kooij gedecideerd naar de penaltystip nadat David Sambissa ogenschijnlijk een lichte overtreding maakte op Pedro Marques. De Portugese spits pakte dit cadeautje met het grootste gemak uit. Gelukkig zorgde Mees Hoedemakers met een geplaatst schot in de korte hoek er weer voor dat de Leeuwarders op voorsprong kwamen. Een belangrijke treffer waarmee de 1-2 op het scorebord kwam, maar ook het eerste doelpunt van de middenvelder in dienst van Cambuur. Vlak voor rust sloegen de Leeuwarders weer toe. Een hoekschop werd niet goed weggewerkt, waarna Kellian van der Kaap er als de kippen bij was om de 1-3 binnen te schieten. Het restant was een geel-blauwe masterclass die slechts één doelpunt van Robin Maulun opleverde. Zodoende gingen de Leeuwarders na een puike eerste helft met een meer dan verdiende 1-4 voorsprong aan de thee.

Na de verplichte rustpauze kwamen twee ongewijzigde elftallen het veld aan de Krommedijk op. Ook na rust was Cambuur superieur aan het als laatste geklasseerde Dordrecht. Terwijl de regen soms met bakken uit de hemel neer dwaalde bleven de Leeuwarders oppermachtig. Zonder dat er overigens grote kansen door de Leeuwarders werden gecreëerd. Henk de Jong verzocht met het inbrengen van Stanley Akoy, Ragnar Oratmangoen en Delano Ladan de score verder uit te breiden. Maar dat mocht niet zo wezen. Vlak voor het einde moest doelman Sonny Stevens het antwoord schuldig blijven op een schot van Stef Gronsveld, waardoor de eindstand op 2-4 werd bepaald.

Volgende week komen de beloften van Ajax naar het Cambuurplein. De zogenoemde kenners beweren dat de jonge Amsterdammers over het beste elftal van de competitie beschikken en de gedoodverfde titelkandidaat zijn. Aan de mannen van Henk de Jong komende vrijdag om met steun van de geel-blauwe Twaalfde Man het tegendeel te bewijzen.

Opstelling FC Dordrecht: Petar Stoskovic, Brandon Ormonde-Ottewill, Fabian de Abreu, Stef Gronsveld, Dylan de Braal, Jari Schuurman, Renny Smith, Jordy Wehrmann, Nelson Amadin, Pedro Marques (72. Thomas Schalekamp), Dwayne Green (68. Thomas Kok), Anass Achahbar (75. Quincy Hogesteger)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Erik Schouten, Kellian van der Kaap, David Sambissa, Robin Maulun (66. Stanley Akoy), Jamie Jacobs (77. Ragnar Oratmangoen), Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Robert Mühren (82. Delano Ladan), Mitchel Paulissen

Scheidsrechter: de heer J. (Joey) Kooij

Gele kaarten: David Sambissa (SC Cambuur), Brandon Ormonde-Ottewill (FC Dordrecht)

Aantal toeschouwers: 1.578

Foto: www.cambuurimages.nl