058-2963300
Valse start voor SC Cambuur bij hervatting Eredivisie

Valse start voor SC Cambuur bij hervatting Eredivisie

8 januari 2023, 17:30

De veertiende speelronde in de Eredivisie werd afgetrapt met een minuut stilte ter nagedachtenis aan één van de beste voetballers aller tijden: Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé. Hij overleed vorige maand op 82-jarige leeftijd. Daarnaast was er ook aandacht voor Alexander Jansen, onze oudste seizoenkaarthouder, die afgelopen vrijdag op 96-jarige leeftijd is komen te overlijden. Op zijn vaste plek op de Oost-tribune was een mooie foto en bos geel-blauwe bloemen geplaatst om hem te gedenken.

Nog voor deze indrukwekkende minuut van zwijgen was er op de Noord-tribune een even groot als fraai doek te zien van Cambuur Culture en was het vuurwerk voor en achter de Oost-tribune niet te missen. Het gaf nog maar eens het grote belang aan van de wedstrijd van vanmiddag. SC Cambuur – FC Volendam was namelijk de ontmoeting tussen de huidige nummers zeventien en achttien van de ranglijst en dan kun je zonder te overdrijven spreken van een echte degradatiekraker. Helaas kwam SC Cambuur vanmiddag als verliezer uit de strijd en beleefde iedereen van geel-blauw een pijnlijke middag. Het werd uiteindelijk 0-3 voor de bezoekers uit Volendam.

Sjors Ultee koos in zijn eerste basisopstelling als hoofdtrainer van SC Cambuur voor weinig verrassingen voor de vaste volgers, want de opstelling was gelijk aan die van de laatste wedstrijden in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dus met Tom Boere in de punt, Michael Breij vanaf links en Daniël van Kaam die vanaf de aftrap mocht laten zien wat hij zijn mars heeft.

In de andere dug-out koos Wim Jonk, ietwat tegen zijn eigen huisstijl in, voor een 5-4-1 systeem, waardoor het met name heel druk -en dus moeilijk voetballen- was op de eigen helft van Volendam. Hoe het ook zij, het leverde wel het gewenste resultaat op, want de wedstrijd was eigenlijk al na tien minuten gespeeld. Eerst was het Ould-Chikh die op aangeven van Murkin de bal zo rond de strafschopstip eenvoudig tegen de touwen kon schieten: 0-1.

Nog geen minuut later zou het nog erger worden en was het uitgerekend Robert Mühren die voor donkere wolken boven het Cambuur Stadion zorgde. Met één dieptebal door de as kon hij alleen op Virginia af en met een bekeken boogbal was er geen keren meer aan en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Al was het niet zo dat SC Cambuur het niet probeerde, integendeel zelfs. Het was alleen bijzonder lastig om tot kansen te komen met een zeer gegroepeerd en op eigen helft spelend FC Volendam. De grootste kans voor de thee kwam op naam van Leon Bergsma die de rebound uit een vrije trap van Breij voor het intikken had, maar de bal van dichtbij tegen de keeper schoot.

Dat het anders moet vond ook Ultee, getuige zijn dubbele wissel na een half uur en het inbrengen van Milan Smit in de rust. Die overigens op zijn buurt veel energie en opportunisme en dat zorgde meer dan eens voor gevaar. Zoals echter vaker dit seizoen ontbreekt met enige regelmaat het fortuin en/of de finesse in de eindfase, waardoor scoren moeilijk blijkt.

Ondanks het vele balbezit wist SC Cambuur het net niet te laten bollen vanmiddag en toen Veerman, die vaker een angstgegner is gebleken, binnen de lijnen kwam voor Mühren en direct de bal tegen de touwen kopte zat de wedstrijd definitief in het slot.

Het was simpelweg niet goed genoeg aan Leeuwarder zijde vanmiddag en zo werd het een pijnlijke en valse start van 2023 voor SC Cambuur.

Aanstaande woensdag is het tijd voor bekervoetbal en neemt SC Cambuur het vanaf 20.00 uur in Groesbeek op tegen De Treffers, uitkomend in de Tweede Divisie.

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Van Wermeskerken (30’ Schmidt), Tol (30’ Smand), Bergsma (75’ Balk), Bangura (C); Hoedemakers, Van Kaam (69’ Maulun), Jacobs; Van der Water, Boere en Breij (46’ Smit)

Opstelling FC Volendam: Stankovic, Buur (58’ Plat), Mbuyamba, mirani, Murkin; Benamar, Eiting (C), Sanchez; B. Ould-Chikh (58’ Antonioli), Mühren (73’ Veerman) en Orisanio (81’ W. Ould-Chikh)

Scheidsrechter: Richard Martens
VAR: Jesse Rozendal

Scoreverloop:
8’ 0-1, Ould-Chikh
9’ 0-2, Mühren
74’ 0-3, Veerman

Gele kaarten: Oristiano (FC Volendam), Van Kaam, Van der Water en Bangura

Foto: www.dijksmedia.nl