058-2963300

Van der Weij: “De weg naar boven kan zomaar worden ingezet”

31 januari 2016, 15:20

René van der Weij (33) stond tussen 2004 en 2008 vier jaar onder contract in Leeuwarden. De aanvaller, die bij het Cambuur-publiek ook wel bekend stond als ‘Tokkie van der Weij’, is één van de tienduizend supporters die vanmiddag in het Cambuurstadion aanwezig is voor de Friese derby. De oud-prof heeft bij zowel de thuis- als uitploeg een verleden.

Van der Weij verruilde op jonge leeftijd de jeugdopleiding van SC Cambuur voor die van sc Heerenveen. Hij tekende zijn eerste profcontract bij de club uit het Friese dorp, maar maakte daar nooit zijn debuut. In Leeuwarden, de stad waar hij geboren en getogen is, kreeg hij wel een kans in het profvoetbal. In vier seizoenen tijd speelde Van der Weij 88 wedstrijden in het geel-blauwe shirt, waarin hij veertien keer trefzeker was.

Na zijn vertrek bij SC Cambuur, keerde hij een jaar lang niet terug in het Cambuurstadion. “Dat ik weg moest was een te grote teleurstelling”, vertelt hij over die tijd. Tegenwoordig is hij samen met zijn elfjarige zoon weer bij iedere thuiswedstrijd van SC Cambuur aanwezig. Van der Weij is een jongen van de stad en heeft Cambuur in zijn hart zitten.

De Friese derby is een wedstrijd die je volgens Van der Weij als Cambuursupporter ‘niet wil en niet mag missen’. “Het wordt een tactisch steekspel. Gezien de fase waarin beide clubs zitten, verwacht ik dat het een aparte wedstrijd worden. Beide ploegen staan er niet florissant voor, maar de weg naar boven kan zomaar worden ingezet. Wat de uitslag wordt, weet ik niet. Maar ik hoop als Leeuwarder dat Cambuur wint.”

SC Cambuur won vorig seizoen in eigen huis met 2-1 van de provinciegenoot. Het eerste Leeuwarder doelpunt viel toen al in de eerste minuut. “Je zag dat de sfeer vorig jaar op de spelers oversloeg. Ik hoop dat de spelers ook dit jaar beseffen wat er op het spel staat. Maar als ze dat nog niet weten, dan komen ze er in de aanloop naar de wedstrijd wel achter.”

Toen Van der Weij 29 was, hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en ging zich richten op het trainersvak. Op dit moment is hij trainer van eersteklasser VV Buitenpost, waar hij met veel plezier werkt. Daarnaast is hij werkzaam bij Bewegingscentrum Leeuwarden, waar de spelers van Cambuur vaak hun krachttraining doen.

Veel contact met de huidige spelersgroep van SC Cambuur heeft Van der Weij niet, maar wel met Henk de Jong. Hij was bij Harkemase Boys lang de trainer van Van der Weij. “Henk is een fantastische trainer en een fantastisch mens. Hij wil niet alleen de voetballer, maar ook persoon achter de voetballer leren kennen. Hij is een meester in het omgaan met een groep.”

Foto: www.dijksfotografie.com