058-2963300
Vandaag 5 jaar geleden: SC Cambuur pakt kampioenschap na waanzinnige ontknoping

Vandaag 5 jaar geleden: SC Cambuur pakt kampioenschap na waanzinnige ontknoping

3 mei 2018, 10:50

Het is vandaag 3 mei en iedereen met een geel-blauw hart weet dat dit een bijzondere datum is. Precies 5 jaar geleden pakte SC Cambuur namelijk na misschien wel de meest onwaarschijnlijke ontknoping ooit het kampioenschap van de Jupiler League.

Acht speelrondes voor het einde zag het daar absoluut niet naar uit. Sterker nog: hoofdtrainer Alfons Arts werd op non-actief gesteld vanwege de tegenvallende resultaten. Henk de Jong nam het na het stokje over en na een nederlaag bij Almere City werd er vervolgens alleen nog maar gewonnen. Het zou aankomen op de laatste speelronde, met een riante uitgangspositie voor FC Volendam. Het andere Oranje hoefde met een voorsprong van twee punten slechts gelijk te spelen bij het al uitgespeelde Go Ahead Eagles. Volendam kwam ook gewoon op voorsprong in De Adelaarshorst, maar winnen deed het niet. Eeuwige dank gaat uit naar de heren Kolder en Antonia, die zorgden voor een 3-1 eindstand in Deventer.

SC Cambuur moest zelf echter ook nog zien te winnen op het veld van Excelsior. Sowieso geen gemakkelijke opgave, maar met de spanning en de druk die komt kijken bij een mogelijk kampioenschap extra lastig. Het was Erik Bakker die na een half uur de ban brak en na een splijtende pass van Tim Bakens de 0-1 liet aantekenen. In het tweede bedrijf waren er genoeg kansen, maar het leder vond de touwen maar niet en daarmee steeg de spanning tot ongekende hoogte. Ondertussen bereikte de tussenstand van GA Eagles – FC Volendam ook het uitvak op Woudestein en een grote vreugde-explosie was het gevolg.

Toen Adnane Tighadouini vlak voor tijd de 0-2 liet aantekenen kon het niet meer mis en was het kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de Eredivisie een feit. De ontlading bij de duizenden supporters op Woudestein en in het Cambuur Stadion (waar de wedstrijd via een groot scherm was te volgen) was enorm,
het volksfeest bij terugkomst in Leeuwarden uitzinnig en legendarisch.

Foto’s: www.dijksfotografie.nl