058-2963300
Vechtend SC Cambuur sleept drie punten uit het vuur tegen FC Groningen

Vechtend SC Cambuur sleept drie punten uit het vuur tegen FC Groningen

29 oktober 2023, 15:19

SC Cambuur tegen FC Groningen. Een affiche dat nog niet zo lang geleden ging tussen twee middenmoters uit de Eredivisie, maar in de editie van 2023/2024 is het de ontmoeting tussen respectievelijk de nummer dertien en twaalf van de Keuken Kampioen Divisie. Het kan verkeren. Dat beide ploegen in een moeilijke fase met weinig zelfvertrouwen zitten was ook zeker te zien vanmiddag, waarbij SC Cambuur uiteindelijk dankzij een treffer van Remco Balk wel als verdiende winnaar uit de bus kwam en daarmee de Twaalfde Man een heerlijke zondag schonk.

Ze waren er weer allemaal; de 9.600 supporters op de thuisvakken van het Cambuur Stadion en na een fraaie sfeeractie van Cambuur Culture werd de wedstrijd in gang gefloten door scheidsrechter Joey Kooij. Bij SC Cambuur uiteraard geen Silvester van der Water, het verhaal is bekend, maar wel weer Sekou Sylla en Fedde de Jong die terugkeerden in de basiself van De Jong.

Bij de bezoekers uit Groningen vielen er twee bekende gezichten te herkennen, waarbij alleen Marvin Peersman (tussen 2015 en 2018 actief voor SC Cambuur) aan de aftrap mocht verschijnen. Kevin van Veen, normaliter de vaste spits in het team van Dick Lukkien, zou later nog invallen, maar daarover later meer.

Het mocht dan nog vroeg zijn toen de wedstrijd om 12.15 uur werd afgetrapt, maar SC Cambuur begon desalniettemin scherp aan de wedstrijd. Zo scherp zelfs dat het in de achtste minuut op voorsprong zou komen en dat was uitgerekend uit een standaardsituatie. Michael Breij mocht aanleggen vanaf rechts en de instormende Marco Tol zat goed voor zijn man en met een knappe volley werkte hij de bal achter doelman Jurjus. Stand 1-0 en ’t Woanskip kon worden ingezet.

Voor de neutrale toeschouwer was de fase daarna misschien geen al te groot feest, het was wel verheugend om te constateren dat de bezoekers vrijwel geen kans wisten te creëren. De mannen in het geel-blauw stonden goed en waren geconcentreerd aan het verdedigen. Het had zelfs nog mooier kunnen worden toen Uldrikis zijn duel won en Balk op het vijandelijke doel af kon stormen. Scheidsrechter Joey Kooij vond dat eerstgenoemde dat echter onreglementair deed en weg was de kans.

Zetten de bezoekers uit Groningen daar dan helemaal niks tegenover? Dat is niet helemaal waar, want het werd wel degelijk een aantal keer gevaarlijk. Vooral uit standaardsituaties, waarbij Yanick van Osch telkens goed aan het opletten was. Dat deed hij ook bij het verraderlijke schot van Leandro Bacuna vanaf de rand van de zestien en met een knappe redding kon hij de bal tot een hoekschop verwerken.

Trainer Dick Lukkien van de gasten greep hard in tijdens de rust met een driedubbele wissels en of het met elkaar te maken had of niet; tien minuten na de theepauze kwam de FC terug in de wedstrijd. De bal kwam aan de linkerkant terecht bij Luciano Valente en met een bekeken schot in de lange hoek liet hij Van Osch kansloos.

SC Cambuur moest weer opnieuw beginnen en het moet gezegd; dat deed het met verve. Eerst was er nog een goede poging van Roberts Uldrikis die snel en verrassend goed. Jurjus had geluk dat hij op de goede plek stond en kon met zijn vuisten redding brengen.

Precies zes minuten later zou de Letse opnieuw betrokken zijn bij een grote kans en ditmaal kon er wel worden gejuicht. Uit een corner aan de kant van het uitvak kon Uldrikis de bal doorkoppen op de toegesnelde Remco Balk en het was uitgerekend de ex-Groningen speler die met een intikker voor de 2-1 zorgde en daarmee het Cambuur Stadion in opperste extase bracht.

Er was echter inclusief blessuretijd nog zo’n kwartier te spelen dus de overwinning moest nog wel ‘even’ naar huis worden gebracht. Dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan werd vrijwel direct duidelijk toen Kevin van Veen een haast niet te missen kans kreeg. Zijn inzet vanaf rechts ging echter hoog over het Leeuwarder doel, maar duidelijk was dat de drie punten nog allerminst zeker waren.

De Twaalfde Man voelde dat feilloos aan het ‘ga staan als je voor Cambuur’ bent klonk luid en herhaaldelijk. Een eervolle vermelding was er nog voor de 17-jarige Iwan Henstra, die in de absolute slotfase nog zijn debuut mocht maken van Henk de Jong.

SC Cambuur bleef knap op de been en zou niet meer echt in groot gevaar komen. Daarmee was de eerste overwinning sinds zijn terugkeer binnen voor Henk de Jong. En maakt SC Cambuur weer de aansluiting met de middenmoot/subtop. Al met al een heerlijke geel-blauwe middag met drie punten tot besluit.

Over precies vier dagen komt SC Cambuur alweer in actie en begint het aan de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Te gast op de donderdagavond (aftrap 18.45 uur) in het Cambuur Stadion is dan MVV Maastricht.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili, Tol, Bergsma, Sylla; Van Kaam (C) (73’ Van Mullem), Breij (90+2’ Smand), De Jong; Balk (86’ Henstra), Uldrikis en Smit (86’ Schaapman)

Opstelling FC Groningen: Jurjus; Rente, Balker, Peersman, Prins (86’ Van Bergen); Hove, Pelupessy (46’ Duarte), Postema, Bacuna (C) (75’ De Jonge), Määtä (46’ Valente) en Lien (46’ Van Veen)

Scheidsrechter: Joey Kooij

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Scoreverloop:
8’ 1-0, Tol
55’ 1-1, Valente
83’ 2-1, Balk

Gele kaarten: Balk, Breij (SC Cambuur) en Prins (FC Groningen)

Wedstrijdsponsor:
OG Clean Fuels
Balsponsor: Omnyacc
Aanvoerdersbandsponsor: THEBAGSTORE.nl
Wisselsponsor: Energie Inspectie

Foto: www.dijksmedia.nl