058-2963300
Verlies in eigen huis brengt handhaving verder uit zicht

Verlies in eigen huis brengt handhaving verder uit zicht

1 april 2023, 23:12

Voor de allereerste keer als affiche in de Eredivisie was het vanavond SC Cambuur tegen FC Emmen. Een wedstrijd die natuurlijk op een niveau lager niveau vaak genoeg is gespeeld, maar beide clubs ontliepen elkaar vreemd genoeg elke keer net als ze in de Eredivisie uitkwamen. Dat Eredivisieschap stond vanavond in indirecte zin op het spel, want beide ploegen verkeren met de achttiende en zestiende plaats op de ranglijst in wat je noemt de gevarenzone. Dat er spanning op het duel stond was ook zeker af te lezen aan het spel en daar ging FC Emmen uiteindelijk net iets beter mee om. SC Cambuur verloor in de absolute slotfase met 1-2 en die pijnlijke nederlaag brengt handhaving nog verder uit zicht.

Met slechts vier punten in uitwedstrijden dit seizoen is FC Emmen de slechts presterende ploeg van de Eredivisie in uitwedstrijden. SC Cambuur kan daar overigens weinig goede statistieken tegenover zetten, want het won zoals bekend slechts twee thuiswedstrijden dit seizoen en daar zou het ook bij blijven. Al had er op basis van de kansen zeker meer ingezeten, maar dan moeten die wel worden afgedrukt. Een conclusie die niet voor het eerst dit seizoen valt te trekken.

Met Schmidt, Tol, Hoedemakers en Breij weer terug in de basis had de nederlaag op Woudestein wel degelijk gevolgen en koos Ultee voor “meer energie en fitheid”, zoals de oefenmeester al aankondigde bij de beschouwingen vooraf. Daar lag het vanavond ook zeker niet aan, maar wel was duidelijk dat er twee ploegen op het veld stonden die niet overlopen van vertrouwen.

Waar de openingsfase nog voor FC Emmen was, dat iets makkelijker voetbalde en met een kopbal naast de goal van Zivkovic gevaarlijk werd, kreeg SC Cambuur in de persoon van Bjron Johnsen de grootste kans. De boomlange spits werd de diepte ingestuurd door Paulissen en nadat hij keeper Van der Hart knap omspeelde leek niets meer in de weg te staan van de openingstreffer. Dat was echter buiten Araujo gerekend, want met een knappe tackle wist hij die te verijdelen.

Andersom kwam de thuisploeg ook heel goed weg toen Veendorp kon uithalen van twintig meter en zijn inzet via de binnenkant van de paal terug het veld in zag stuiteren. Werd SC Cambuur nog vaker gevaarlijk? Wel degelijk. Zeker Johnsen met een schuiver vanaf de rand van de zestien en een kopkans van dichtbij had zichzelf op het scorebord kunnen zetten, maar het was dus telkens net niet.

Na de theepauze bleef het spelbeeld onveranderd, waarbij FC Emmen iets makkelijker leek te voetballen, het leeuwendeel van het balbezit had en na iets meer dan een uur ook leek te scoren. Een knappe actie van Antonisse die besloot het maar eens te proberen met zijn rechter spatte andermaal uitéén op de deklat.

SC Cambuur kwam goed weg en besloot dat cadeautje maar eens uit te pakken. Nadat eerst Johnsen een grote kopkans niet wist te verzilveren deed Mitchel Paulissen dat in de 68e minuut wel. De voorzet van Van Kaam was op maat en met een knappe tegendraadse kopbal liet hij Van der Hart kansloos.

’t Woanskip klonk en SC Cambuur zat op rozen. Zo leek het althans, maar de praktijk was helaas weerbarstiger. Eerst was het Smand die slecht uitverdedigde en de bal daarmee schonk aan El Messaoudi. Die kon op zijn beurt haast niet missen en deed dat ook niet 1-1 in de 78e minuut en de wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen.

Misschien wel exemplarisch voor dit seizoen slaagde ook dit niet en deed een ingekopte vrije trap in de extra tijd SC Cambuur de das om. Emmen-aanvoerder Jeroen Veldmate kon frank en vrij binnenkoppen en daarmee voltrok het doemscenario zich en krijgen de geel-blauwen andermaal een rechtse direct te verwerken. Of is het gezien de stand op de ranglijst een keiharde knock-out?

Hoe het ook zij: SC Cambuur komt volgende week opnieuw in actie en wel op zondagmiddag om 12.15 uur. In De Grolsch Veste is dan FC Twente de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt (83’ Smit), Tol, Smand, Bangura (C); Hoedemakers, Van Kaam, Paulissen; Breij (66’ Balk), Johnsen en Foor (83’ Jacobs)

Opstelling FC Emmen: Van der Hart; Te Wierik, Araujo, Veldmate, Burnet (77’ Dirksen); Veendorp, El Messaoudi, Diemers; Romeny (84’ Assehnoun), Zivkovic (84’ Bouchouari) en Antonisse (72’ Darfalou)

Scheidsrechter:
Danny Makkelie
VAR: Allard Lindhout

Scoreverloop:
68’ 1-0, Paulissen
78’ 1-1, El Messaoudi
90+2’ 1-2, Veldmate

Gele kaarten: Tol, Foor, Jacobs (SC Cambuur), Diemers en Assehnoun (FC Emmen)

Aanwezige supporters: 9.600 (uitverkocht)

Foto: www.dijksmedia.nl