058-2963300
Vitesse zet SC Cambuur na rust op zij

Vitesse zet SC Cambuur na rust op zij

14 mei 2023, 14:29

Voor SC Cambuur is het roerige seizoen 2022/2023 er één van elkaar opvolgende sportieve teleurstellingen. Een seizoen dat begon met hoge verwachtingen, maar uitmondde in een desastreuze teloorgang. Hoewel een ieder het al langere tijd zag aankomen, viel vorig weekend definitief het doek voor onze club in de Eredivisie. SC Cambuur is na het met 0-3 verloren thuisduel tegen FC Utrecht officieel gedegradeerd. Na vanmiddag nog twee duels op het hoogste niveau en dan kunnen onze geel-blauwen zich na de zomer helaas opmaken voor spelen in de Keuken Kampioen Divisie. Bij de tegenstander van vandaag waren de problemen dit seizoen van andere aard, al zijn de geel-zwarten ook nog niet geheel gevrijwaard van de Play-offs om promotie/degradatie. Want na het gedwongen vertrek van de vorige Russische eigenaar Valeri Oyf wacht Vitesse nog steeds op groen licht vanuit de KNVB op de overname door de Amerikaanse Common Group.

Daarnaast was het GelreDome, de veelbesproken thuishaven van Vitesse met zijn beweegbaar dak en verschuifbare grasmat onderwerp van een langlopend conflict tussen de Arnhemse club en stadioneigenaar Nedstede. Hierdoor dreigde het in 1892 opgerichte Vitesse zelfs even haar proflicentie kwijt te raken. Maar na het nodige juridisch geharrewar vonden beide partijen elkaar toch en is het voortbestaan van Vitesse zeker gesteld. Buiten de lijnen lijken dus de zorgen voorbij, maar binnen de lijnen is er nog immer sprake van hoogspanning bij Cocu en consorten. Winnen van Cambuur zou betekenen dat handhaving op het hoogste niveau voor de Gelderlanders zo goed als zeker zou zijn. En zo geschiedde vanmiddag, want Vitesse trakteerde de SCC’ers op een nederlaag. De achtste op rij voor de Leeuwarders. Na een doelpuntloze eerste helft had de ploeg van Philip Cocu in de tweede helft geen kind aan onze geel-blauwen. Door twee doelpunten van de Pool Bartosz Bialek besliste Vitesse het duel al vroeg in de tweede helft en won het uiteindelijk met 2-0.

Hoofdtrainer Sjors Ultee had vandaag zijn basis op een aantal plekken gewijzigd. Zo stonden Marco Tol en Michael Breij in de GelreDome aan de aftrap, terwijl ook Remco Balk vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Erwin Blank zijn opwachting in de hoofdmacht maakte. Silvester van der Water zat sinds lange tijd weer bij de selectie, maar begon wel op de bank. Bij de ploeg van Philip Cocu ontbrak Davy Pröpper. De ex-international liep begin dit jaar een zware knieblessure op, waardoor hij langere tijd uit de roulatie is. In de spits verving de Pool Bartosz Bialek de van VfB Stuttgart gehuurde Mohamed Sankoh.

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud toen Michael Breij Cambuur al op een 1-0 voorsprong had moeten zetten. De middenvelder kon de bal vogelvrij binnen koppen, maar zijn inzet ging ruim voorlangs. Ondanks de zomerse omstandigheden kende de openingsfase weinig vertier. De thuisploeg was aanvallend onmachtig en bij de Leeuwarders was de druk er duidelijk af. Beide ploegen kwamen zodoende maar moeilijk tot kansen. Het waren met name afstandsschoten die voor enige opwinding zorgden, maar de meesten daarvan raasden hoog over het doel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste helft doelpuntloos werd afgesloten.

Het tweede bedrijf startte met twee ongewijzigde elftallen. De geel-zwarten die vandaag hun 131e verjaardag vierden kwamen in het begin van de tweede helft op voorsprong. Een voorzet van Million Manhoef vanaf rechts draaide gevaarlijk in, waarna Bartosz Bialek op zijn beurt bij de tweede paal dankbaar profiteerde. Het openingsdoelpunt werkte bevrijdend voor Cocu en de zijnen, want vijf minuten later was het opnieuw raak voor Bialek. Nu schoot hij raak uit een voorzet van Arcus. De Haïtiaanse rechtsback moest overigens vlak daarna met zijn tweede kaart noodgedwongen het veld verlaten. Een kwartier voor tijd werd bijna het halve elftal gewisseld. Maar liefst vijf verse krachten werden ingebracht om de ommekeer teweeg te brengen. Ondanks het numerieke overwicht slaagde Cambuur hier niet in, waardoor het elftal opnieuw met een verlies de bus in moest.

Volgende week staat voor Ultee en zijn manschappen de laatste wedstrijd op vreemde bodem van dit seizoen op het programma. Helaas opnieuw een wedstrijd om de spreekwoordelijke des keizers baard. Op Het Kasteel is dan Sparta Rotterdam de tegenstander. Onder leiding van succestrainer Maurice Steijn zijn de Spartanen van de hel in de hemel gekomen. Want een jaar geleden was Sparta hard op weg naar degradatie, maar nu lonkt inmiddels Europees voetbal voor de kasteelheren. Een dergelijk droomscenario zit er voor de onzen helaas niet meer in. Voor Cambuur staat volgende week in Rotterdam-West enkel de sportieve eer op het spel.

Opstelling Vitesse: Kjell Scherpen, Carlens Arcus, Ryan Flamingo, Nicolas Isimat-Mirin, Maximilian Wittek, Melle Meulensteen (83. Enzo Cornelisse), Marco van Ginkel, Million Manhoef (’74 Sondre Tronstad), Matúš Bero, Kacper Kozlowski (’74 Mohamed Sankoh), Bartosz Bialek (’67 Dominik Oroz)

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Alex Bangura, Floris Smand (’74 Mimoun Mahi), Marco Tol, Sai van Wermeskerken (’74 Doke Schmidt), Daniël van Kaam, Michael Breij (’74 Jamie Jacobs), Mees Hoedemakers, Navarone Foor, Roberts Uldrikis (’74 Bjørn Johnsen), Remco Balk (’74 Silvester van der Water)

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: 

Rode kaart: Carlens Arcus (Vitesse, twee keer geel)

Scoreverloop:
’56 1-0, BartoszBialek
’62 2-0, BartoszBialek

Aantal toeschouwers: 16.082

Foto: www.dijksmedia.nl