058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – AZ

27 november 2014, 14:24

Bewoners van het Cambuurplein mogen er onderhand haast wel rekening mee gaan houden. SC Cambuur boekte in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht opnieuw een knap resultaat en dus werd de spelersbus in de avonduren weer met gezang en vuurwerk onthaald door honderden supporters. Nog duidelijker dan in vorige (uit)wedstrijden was het overwicht en de controle die de mannen van Henk de Jong in de tweede helft hadden. En dat biedt perspectief voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen AZ; één van de tegenstanders waar SC Cambuur sinds de rentree in de Eredivisie nog niet van wist te winnen.

Overtuigend optreden
‘Totaalvoetbal op Cambuur-niveau’ was de gevleugelde uitsprak waarmee hoofdtrainer Henk de Jong de tweede helft omschreef. Collega-trainer en oud Cambuur-speler Rob Alfen kon niet anders dan dit onderschrijven en erkennen dat op de 1-3 overwinning (doelpunten van Boymans (p), Barto, Ogbeche en Meleg) van de geel-blauwen niets viel af te dingen. “We werden van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus de Utrechtse oefenmeester.

In het uitduel in de domstad stopte Nienhuis een penalty, maakte Barto een knappe kopgoal, werden Mac-Intosch en Dijkstra schijnbaar zonder problemen ingepast en wist Ogbeche opnieuw het net te vinden. Een man van de wedstrijd aanwijzen is dan ook een ondoenlijke aangelegenheid, waardoor de conclusie gerechtvaardigd is het dat het meer dan wat dan ook een teamprestatie was. Een teamprestatie waarbij iedereen zijn taak kende en uitvoerde, en waarbij met goed positiespel de tegenstander de wil werd opgelegd. Een constatering die de Cambuur-burger moed geeft voor de rest van het seizoen.

Afwezigen
Niet van de partij tegen AZ is topschutter Bartholomew Ogbeche. Hij pakte in het duel tegen Utrecht zijn vijfde gele prent en moet een wedstrijd vanaf de tribune toekijken. Ook is het nog maar de vraag of Wout Droste en Lucas Bijker aan de aftrap zullen verschijnen. Zij kampten de voorbije week met respectievelijk een blessure aan de schouder en de lies.

AZ Alkmaar
Voor de Alkmaar Zaanstreek is het wat je noemt een turbulent seizoen. Hoofdtrainer Marco van Basten kondigde na fysiek ongemak aan liever een stap terug te doen en met Alex Pastoor (destijds assistent-trainer) werd vervolgens geen overeenstemming bereikt. Tel daarbij op het vertrek van algemeen directeur Toon Gerbrands naar PSV en je hebt alle ingrediënten voor een roerige start van de competitie.

Des te knapper is het misschien wel dat AZ momenteel op een keurige vijfde plek is terug te vinden. Huidig hoofdtrainer John van de Brom lijkt na een ietwat stroef begin zijn team op de rails te hebben. Zo werd afgelopen weekend bijvoorbeeld in eigen huis nog knap gewonnen van Vitesse (1-0).

Zoals gezegd is AZ ook nog eens één van de clubs waar SC Cambuur sinds de rentree nog niet van wist te winnen. Van onderschatting kan en zal dan ook geen sprake zijn, van een mooie voetbalavond hopelijk wel.

Alvast veel plezier bij SC Cambuur – AZ!

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)