058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – FC Twente

7 augustus 2014, 10:57

We staan aan het begin van wat voor SC Cambuur een historisch seizoen kan worden. Na het succesvolste jaar uit de clubgeschiedenis (zowel qua resultaat en financiën) kan er opnieuw historie worden geschreven. Nooit eerder lukte het namelijk om drie seizoenen op rij uit te komen in de Eredivisie. Mochten de mannen van Henk de Jong zich weten te handhaven sneuvelt er dus weer een record en is het eens te meer bewezen dat niet de emotie, maar rede en ratio de basis zijn voor (sportief) succes.

Hete zomer
Het was niet alleen qua temperatuur een hete zomer in Leeuwarden. Niet minder dan dertien spelers vonden al dan niet gedwongen elders onderdak. Van de huurlingen Ritzmaier, Manu en Lukoki was dit geen verrassing, van het centrale duo Van der Laan en Leeuwin wellicht meer. Het is echter het lot van een club uit het rechter rijtje van de Eredivisie, die bovendien nog steeds bezig is om financieel helemaal gezond te worden, dat de betere spelers vertrekken.

De fanatieke Cambuur-supporter hoeft echter niet te wanhopen; tegenover de vertrekkende spelers staat de komst van liefst tien nieuwelingen. Etiënne Reijnen (AZ), Furdjel Narsingh (PEC Zwolle), Sander van de Streek (Vitesse), Berend Schootstra (sc Heerenveen), Calvin Mac-Intosch (SC Telstar), Jurjan Wouda (RKC), Ron Janzen (FC Groningen), Dejan Meleg (Ajax), Daniël de Ridder (RKC) en Albert Rusnák (Manchester City) vonden allen hun weg naar het Cambuur Stadion.

Met een goede mix van aanstormend talent (Meleg, Van de Streek, Rusnák) en ervaring (Reijnen, De Ridder) lijken de technisch verantwoordelijken er opnieuw in geslaagd te zijn een gebalanceerde selectie neer te zetten, al is de zoektocht naar een centraal verdedigende versterking nog in volle gang.

Met liefst drie promovendi lijkt het hoe dan ook op voorhand niet onmogelijk om voor het tweede jaar op rij te handhaven. Al schuilt daarin ook juist weer het gevaar. Nieuwkomers Willem II, FC Dordrecht en Excelsior hebben immers niks te verliezen en kunnen net zo onbevangen en vrij voetballen als SC Cambuur het afgelopen seizoen.

Aan Henk de Jong, die voor het eerst bij de start van het seizoen hoofdtrainer is, en zijn assistenten de taak om de rust te bewaren en met het kenmerkende, aanvallend en verzorgde voetbal SC Cambuur in de Eredivisie te houden.

FC Twente
Ook Alfred Schreuder zal het aanstaande zaterdag in het Cambuur Stadion zonder (minstens) twee van zijn smaakmakers van afgelopen seizoen moeten doen. Sterspeler Dusan Tadic ging Ronald Koeman achterna en vertrok naar het Engelse Southampton, en Felipe Gutiérrez is de komende weken uitgeschakeld met een knieblessure.

De Tukkers, die afgelopen seizoen derde werden, zijn desalniettemin weer strijdbaar: ‘ons doel is om minstens Europees voetbal te halen’. Een gemakkelijke avond zal het dan ook zeker niet worden; maar om af te sluiten met een positief feit; de afgelopen zeven  jaar verloor SC Cambuur nooit in het openingsduel.

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)