058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – Feyenoord

23 oktober 2014, 11:09

Één groot voetbalfeest. Dat is de beste omschrijving van het afgelopen Derby-weekend. Eerst waren er op de laatste training ruim 4000! supporters aanwezig om de mannen op scherp te zetten voor De Derby en een dag later maakten 1200 supporters de reis naar het Abe Lenstra stadion om hun club te steunen. Ondanks een dramatische start werden zij niet teleurgesteld; na een 2-0 achterstand knokten de Leeuwarders zich knap terug in de wedstrijd tot 2-2, waardoor het een zeer verdiend punt meenam uit Heerenveen. Dankzij dit resultaat steeg SC Cambuur zelfs naar de derde plek, wat natuurlijk een prachtige uitgangspositie is voor het duel tegen Feyenoord.

De Derby
Zoals Henk de Jong terecht opmerkte op de persconferentie na afloop van De Derby was de beginfase van zijn mannen ‘niet geweldig’. Na slordig balverlies van Albert Rusnák, een splijtende pass van de thuisploeg en een overtreding van Leonard Nienhuis lag de bal al binnen tien seconden op de stip en mocht Mark Uth de 1-0 aantekenen. Na rust werd het zo mogelijk nog erger toen Marlon Pereira de bal ongelukkig in eigen doel werkte.

Wie denkt dat daarna de koppen gingen hangen heeft het echter mis. SC Cambuur gaf niet op en knokte zich op wilskracht terug in de wedstrijd. Eerst tikte clubtopscorer Bartholomew Ogbeche de rebound uit een vrije trap van Albert Rusnák binnen en niet veel  later kopte Etiënne Reijnen uit een corner vernietigend raak; 2-2. Het had zelfs nog mooier kunnen worden toen Furdjel Narsingh alleen op het Friese doel afstormde, maar zijn inzet werd geblokt en kon worden gekeerd door Kristoffer Nordfeldt. Zo bleef het bij 2-2 en dat zorgde na een 2-0 achterstand vooral voor een gevoel van opluchting, al mag er op basis van het vertoonde spel en het veldoverwicht ook zeker lichte teleurstelling zijn in het Cambuur-kamp.

Warm onthaal
Uniek in Nederland en typerend voor de volksclub SC Cambuur was het warme onthaal bij terugkomst in Leeuwarden. Het Cambuurplein stond vol met dik 1000 supporters om de spelers en staf met veel gezang en gejuich binnen te halen. Met name de jonge buitenlanders als Rusnák en Vytas waren zichtbaar onder de indruk.

Volksclub vs volksclub
De start van het seizoen 2014/2015 mag dan niet de boeken ingaan als de beste ooit van de Rotterdamse volksclub, de ploeg van trainer/coach Fred Rutten gaat met de week beter voetballen en won zijn laatste vier wedstrijden.

Ook de onderlinge resultaten uit het verleden bieden weinig hoop; SC Cambuur won nog nooit van Feyenoord en pakte slechts één keer een punt (0-0 in 1994). Desalniettemin hebben de mannen van Henk de Jong dit seizoen bewezen het iedereen moeilijk te kunnen maken en is het Cambuur Stadion mede dankzij de geweldige Twaalfde Man een haast onneembare vesting geworden. De hoogste tijd om aanstaande zondag ook de collega-volksclub uit Rotterdam hier kennis mee te laten maken.

Haast overbodig; maar alvast heel veel plezier bij SC Cambuur – Feyenoord!

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)