058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – GA Eagles

1 april 2015, 16:08

Waar een interlandweekend normaal gesproken balend wordt ondergaan door een ploeg die steeds beter in vorm begint te komen, kwam de onderbreking voor SC Cambuur dit keer als geroepen. Rust is namelijk vaak het beste medicijn tegen de vele blessures en pijntjes in de selectie, en dus mocht trainer Henk de Jong de afgelopen week weer heel wat terugkerende spelers begroeten op het trainingsveld. En dat is een mooie opsteker voor de laatste zes (reguliere) wedstrijden van het Eredivisieseizoen. 

AZ-uit
Het blessureleed in de selectie van SC Cambuur was voor de wedstrijd tegen AZ zelfs zo groot dat er geen zeven, maar slechts zes spelers op de bank zaten.  Op het veld was daar, met uitzondering van de beginfase, overigens niets van te merken. De geel-blauwen hadden in Alkmaar op basis van het spelbeeld en de kansenverhouding minstens een punt verdiend, maar in de absolute slotfase van de wedstrijd kreeg het toch nog de deksel op de neus. Nadat eerst Gudelj (uit een dubieus verkregen strafschop) en na rust Ogbeche de stand op 1-1 hadden gezet, was het in blessuretijd Henriksen die AZ naar de overwinning schoot en voetballend Leeuwarden in mineur achterliet.

Blessure Vytas
Slecht nieuws was er afgelopen weekend te melden vanuit het legendarische Wembley Stadium. Linksback Vytas speelde hier voor Litouwen een interland tegen Engeland, maar moest dit na een duel met Sterling (Liverpool) bekopen met een op het oog zware knieblessure. Zelf van het veld lopen ging niet meer, en dus werd de Litouwer met een brancard van het veld gedragen. Nader onderzoek in het MCL wees uit dat de linksback twee a drie weken niet in actie kan komen.

Duel der volksclubs
SC Cambuur en Go Ahead Eagles zijn twee clubs die vaak met elkaar worden vergeleken. En dat is niet zo gek. Beiden zijn het nog echte, authentieke  volksclubs, met een Engels stadion en fanatieke supporters. Het grote verschil van tegenwoordig is echter de stand op de ranglijst. Waar SC Cambuur met een tiende plek nog altijd ver boven verwachting presteert en officieus veilig is, hebben zich donkere wolken samengepakt boven de Adelaarshorst.

De Eagles vinden zichzelf namelijk terug op de zorgelijke zeventiende stek, waardoor trainer Foeke Booy noodgedwongen zijn biezen moest pakken. Aan zijn voormalig assistent Dennis Demmers nu de zware taak om de Eagles te behoeden voor degradatie en als het even kan de nacompetitie. Al zal het om dat laatste te bewerkstelligen nog wel voorbij NAC en Heracles Almelo moeten.

Cambuur-supporters zijn Kowet eeuwige dank verschuldigd voor de overwinning op FC Volendam in mei 2013, waardoor SC Cambuur zich destijds kon kronen tot kampioen van de Jupiler League. Lijfsbehoud is de Deventaren dan ook meer dan gegund, maar wil SC Cambuur het seizoen nog wat extra kleur geven is een overwinning zeer welkom. Bovendien worden er in de topsport nou eenmaal geen cadeautjes uitgedeeld.

Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden oud-speler Kees Hiemstra speelt SC Cambuur zondag met rouwbanden.

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)