058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – PSV

10 september 2015, 15:26

Het ene voetbaljaar is het andere niet. Waar SC Cambuur vorig seizoen een flitsende start kende en werkelijk uit de startblokken schoot, gaat het deze jaargang even iets minder makkelijk. In het verleden van de club werd het dan met de dag onrustiger, maar nu heerst er in alle geledingen vooral rust. Niemand is in paniek en niemand doet gekke dingen, want er zijn meerdere plausibele oorzaken aan te wijzen en bovendien is er dubbel en dwars vertrouwen in de spelersgroep en technische staf.

Tuurlijk, de nederlagen tegen Feyenoord, Vitesse en in het bijzonder Heracles deden even pijn, maar wie even verder kijkt en denkt snapt dat dit niet uit de lucht is komen vallen. Vergelijk je de Leeuwarder achterhoede van de eerste wedstrijd van het seizoen tegen PEC Zwolle namelijk met die van de laatste twee wedstrijden, dan tel je maar liefst vier andere gezichten.

Het vertrek en gemis van aanvoerder Etiënne Reijnen is bekend en daarbij opgeteld konden de blessures van Marlon Pereira en Vytautas Andriuškevičius haast niet op een slechter moment komen. En vastigheden slijp je er, zeker in verdedigend opzicht, niet van de één op andere dag in. Wat de spelers en staf nu nodig hebben is vertrouwen, en gezien de resultaten in de afgelopen seizoenen is er geen enkele reden om dat niet te hebben.

Terug van blessures
Hierbij is het natuurlijk wel prettig om te constateren dat elke positie in de laatste linie inmiddels weer dubbel bezet is en de ziekenboeg langzaam maar zeker leeg aan het stromen is. Marlon Pereira en Xander Houtkoop zijn weer zo goed als fit en ook Jack Byrne heeft de groepstraining inmiddels weer volledig hervat.

Landskampioen PSV
De Philips Sport Vereniging, zoals de volledige naam van PSV luidt, bekroonde afgelopen jaar een prima seizoen met het landskampioenschap. Hierdoor mag de ploeg voor het eerst in jaren weer uitkomen in de Champions League en daar treft het komende dinsdag in eigen huis het grote Manchester United. Maar eerst komen de manschappen van Philip Cocu nog op bezoek in Leeuwarden en de statistieken wijzen uit dat dit voor PSV in het verleden een stuk succesvoller was dan voor de thuisclub.

Liefst vijftien keer nam SC Cambuur het op tegen PSV en daarvan werd niet één keer gewonnen. Twaalf keer ging de winst naar de Eindhovenaren en drie maal eindigde het duel in een gelijkspel. Allerminst hoopgevende cijfers voor iedereen met een geel-blauw hart, maar wat zou het een geweldig moment zijn om te breken met deze ‘traditie’. En waarom zou dat met de onaflatende steun van de Twaalfde Man niet kunnen lukken?

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)