058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – SBV Excelsior

15 april 2015, 9:37

Uitgerekend de man met de aanvoerdersband en voorbeeldige wedstrijdinstelling, Mohamed El Makrini, maakte een cruciale fout waardoor Nick van der Velden FC Groningen naar de 3-2 eindstand kon schieten. Al moet gezegd worden dat er op basis van het spelbeeld en de kansenverhouding niets viel af te dingen op de overwinning van de Groningers. En dus is de strijd om plek acht weer helemaal open met drie ploegen op gelijke hoogte (Willem II, SC Cambuur en FC Groningen) en een FC Twente dat in de nek hijgt met slechts twee punten achterstand. Het gaat ondanks de inmiddels zekere handhaving absoluut geen saai einde van het seizoen worden.

Derby van het Noorden  
Net zoals in Heerenveen begon ook de Noordelijke derby tegen FC Groningen niet zoals menig Cambuur-supporter vooraf had gehoopt. Binnen de minuut haalde Chery de trekker verwoestend over om op fraaie wijze de 1-0 aan te tekenen. De mannen van Henk de Jong raakten daarna geenszins in paniek, hervonden de controle en kwamen via Rosheuvel al snel weer op gelijke hoogte. Na bijna een half uur werd het zelfs nog mooier; ietwat ongelukkig werkte Botthegin de inzet van Ogbeche in eigen doel en dus mochten de Leeuwarders met een voorsprong aan de thee.

Na rust was het FC Groningen dat het betere van het spel had en via een afstandsschot van de Zweed Tibbling dan ook verdiend op 2-2 kwam. De Leeuwarders hadden vervolgens moeite om onder de druk van de thuisploeg uit te voetballen en moesten toestaan dat de Groningers een aantal behoorlijke kansen kregen. Het vizier van de Groningers stond echter niet op scherp en de Derby van het Noorden leek dan ook af te stevenen op een gelijkspel, totdat El Makrini in de fout ging en Van der Velden een niet te missen kans in de voeten schoof; 3-2. Hoe zuur ook, hoofdtrainer Henk de Jong had zalvende woorden voor de aanvoerder: “Mo speelt een geweldig seizoen en maakte nu een keer een zeldzame fout, maar dat vergeven we hem met zijn allen.”

Gasten uit Kralingen
Een voorbeschouwing op een ontmoeting tussen SC Cambuur en Excelsior is niet compleet zonder het benoemen van de onvergetelijke ontmoeting op 3 mei van het jaar 2013. Toen werd op het veld van Excelsior de droom van voetbalminnend Leeuwarden en omstreken bewaarheid en kroonde SC Cambuur zich tot kampioen van de Jupiler League met promotie naar de Eredivisie tot gevolg.

De Kralingers deden dit laatste een jaar later via de Jupiler Play-Offs en presteren tot dusver zeer verdienstelijk op het hoogste niveau. Na dertig wedstrijden vinden de zwarthemden zichzelf terug op een prima veertiende stek, al is het daarmee nog niet helemaal zeker van nog een jaar Eredivisie. De marge met nummer zestien NAC Breda bedraagt namelijk slechts drie punten, en dus heeft Excelsior nog een aantal punten nodig om uit de Play-Offs te blijven.

Bij Excelsior vinden we zowel op het veld als op de bank een man met een Cambuur-verleden terug. In het hart van de defensie is aanvoerder Sander Fischer één van de sterkhouders en vanaf de bank dirigeert hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen zijn mannen naar voren. Een langer verblijf op het hoogste niveau is beide mannen zeer gegund, maar wil SC Cambuur nog iets hebben om voor te spelen dit seizoen moeten de punten in Leeuwarden blijven.

Alvast een fantastisch ‘Avondje Cambuur’ gewenst!

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)