058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – sc Heerenveen

12 februari 2015, 13:39

Wie in de zomermaanden tijdens de bespiegelingen gezegd zou hebben dat SC Cambuur zou verliezen van ploegen als PSV, FC Twente, Vitesse en Feyenoord had alleen schouderophalende reacties gekregen. Want heel normaal volgens de wetten van de logica. Nu deze wedstrijden allemaal in lijn op de rol stonden en de mannen van Henk de Jong niet wisten te stunten, is de heersende mening een stuk ongenuanceerder. Onnodig en onterecht, want het voetbal was zeker tegen PSV en FC Twente meer dan behoorlijk. Bovendien hebben we in de afgelopen Derby’s gezien dat de ploeg gesteund door de Twaalfde Man altijd iets extra’s kan.

Nipte nederlaag in De Kuip
Anders dan de nederlagen tegen PSV, Zwolle en Twente viel er op de zege van Feyenoord weinig af te dingen. Zonder echt groots te spelen creëerde de thuisploeg de meeste kansen en was het wachten op de openingstreffer. Al had die ook zomaar van Daniël de Ridder kunnen zijn, ware het niet dat hij net te laat ter plaatse was na een zwakke terugspeelbal van Sven van Beek.

Twee momenten rond de theepauze deden SC Cambuur uiteindelijk de das om. Uit een scrimmage voor de goal van Nienhuis wist voor rust El Ahmadi en kort na de onderbreking Kazim-Richards het net te vinden. De wedstrijd leek helemaal gespeeld toen niet veel later Ogbeche de rode kaart zag van scheidsrechter Blom, maar invaller Barto bekroonde zijn invalbeurt direct met een treffer, waardoor het tot het einde spannend bleef.

De tien van SC Cambuur streden vervolgens voor wat ze waard waren, maar kwamen niet verder dan een aantal kleine mogelijkheden, waardoor er na negentig minuten in De Kuip een 2-1 eindstand op het scorebord stond.

Afgelopen maandag werd het schikkingsvoorstel van twee wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk) voor de rode kaart van Ogbeche door zowel de club als de spits geaccepteerd. De Nigeriaanse topschutter moet tijdens De Derby dus noodgedwongen vanaf de tribune toekijken.

De Derby
Met provinciegenoot sc Heerenveen komt de huidige nummer zes van de ranglijst en bovendien een ploeg in vorm op bezoek in Leeuwarden. De Friezen zijn al acht wedstrijden op rij ongeslagen en wonnen hun laatste twee duels van respectievelijk Feyenoord (3-1) en PEC Zwolle (4-0) overtuigend.

De thuiseditie van de Friese Derby van vorig seizoen zal bij menig Cambuur-supporter nog vers in het geheugen liggen. In een ongekende ambiance won SC Cambuur toen dik en dikverdiend met 3-1 van de ploeg van toenmalig trainer Marco van Basten. Een herhaling van die wedstrijd en vooral uitslag kan alle pech en frustratie van de afgelopen weken in één klap doen vergeten.

Alvast een geweldige Friese Derby gewenst!

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)