058-2963300

Voorbeschouwing SC Cambuur – Vitesse

14 januari 2016, 9:23

Was het een moeilijke eerste seizoenshelft? Was het een bij tijd en wijlen frustrerend half jaar? Zonder enig omhalen: ja en ja. En toch ging een ieder met hart voor de club met een opgewekt humeur de winterstop in. Dat had natuurlijk alles te maken met de twee puike overwinningen waarmee SC Cambuur het kalenderjaar afsloot en nog belangrijker; het goede voetbal waarmee dat gepaard ging. Wanneer het lukt om die lijn door te trekken kan het haast niet missen of er wordt ook volgend seizoen ‘gewoon’ weer Eredivisievoetbal gespeeld in Leeuwarden.

Nieuwe aanwinsten
Waar de winterse transfercarrousel nog maar nauwelijks in beweging komt en het bij het gros van de concurrerende clubs nog rustig is heeft SC Cambuur al wel twee keer toegeslagen op de transfermarkt. Op de een-na-laatste dag van het trainingskamp werd Darryl Lachman (26) vanuit Engeland ingevlogen naar Portugal. Na een trainerswissel bij Sheffield Wednesday kwam hij op een zijspoor terecht en de centrale verdediger is zo gretig als maar zijn kan om dat ongelijk te bewijzen.

De tweede verdedigende versterking is Tom Hiariej. De 27-jarige rechtspoot kan zowel uit de voeten in de verdediging als op het middenveld en wordt voor een half jaar gehuurd van FC Groningen.

Vitesse
Zaterdagavond komt met Vitesse de nummer vijf van de ranglijst op bezoek in Leeuwarden. In Arnhem is het zelden saai en ook afgelopen winter werd de bijnaam ‘Hollywood aan de Rijn’ nog maar eens een keer eer aan gedaan. Nu een keer niet door toedoen van mannen op de bestuurlijke achtergrond als Jordania, Abramovitsj of Tsjigirinski, maar door het vertrek van de succesvolle hoofdtrainer Peter Bosz. De hoofdtrainer koos voor het avontuur en gaat per direct aan de slag als trainer/coach van Maccabi Tel Aviv. Hij wordt opgevolgd door zijn assistent, Rob Maas, die zaterdag voor het eerst als hoofdtrainer op de bank zal zitten.

Wanneer het in Leeuwarden over SC Cambuur tegen Vitesse gaat komt het gesprek al snel op de gedenkwaardige editie van het seizoen 2013/2014. Destijds was Dwight Lodeweges net vertrokken en SC Cambuur een aantal wedstrijden voor het einde nog niet veilig. Op die gedenkwaarde avond in april zou dat weldra veranderen. In een absolute thriller won SC Cambuur na twee keer op achterstand te hebben gestaan met 4-3 en was het zeker van nog een jaar Eredivisie. Een ongekend volksfeest was het mooie gevolg.

Nu, aan het begin van het nieuwe kalenderjaar, is SC Cambuur logischerwijs ook nog lang niet veilig en dit gaat ook bij een overwinning niet het geval zijn. Wel zou een driepunter een geweldige opsteker zijn en een pikstart betekenen op weg naar handhaving.

Alvast een grandioze voetbalavond gewenst!

Tekst: Ruben Sijtsma
Foto: Henk Jan Dijks (www.dijksfotografie.com)