058-2963300
Waardevolle review van onze Jeugdopleiding

Waardevolle review van onze Jeugdopleiding

22 februari 2022, 16:48

Vorige week vond er een review plaats van onze Jeugdopleiding in het kader van het Kwaliteit & Performance Programma. Dit programma is ontwikkeld door sportconsultancy bureau NMC Bright en de KNVB met als doel clubs te ondersteunen in de ontwikkeling van hun jeugdopleiding.

In het verleden bestond dit uit een beoordelingsdeel en een ontwikkeldeel, waarbij je vanuit de beoordeling een bepaalde ‘status’ kreeg toebedeeld. Het beoordelingskarakter is inmiddels uit het programma verdwenen, waardoor de review volledig in het teken staat van het doorontwikkelen van een jeugdopleiding. Vanuit NMC Bright was voormalig Cambuur-doelman Harm Zeinstra aanwezig als procesbegeleider en Aloys Wijnker als Manager Voetbalbeleid van de KNVB. Daarnaast sloten twee externe experts uit de topsport aan om mee te sparren over het thema. Paul Brandenburg, Hoofd Opleiding van AZ en Kayan Bool, prestatiemanager bij NOC*NSF Team NL, completeerden het reviewpanel.

Het verhogen van de kwaliteit van het opleidingsprogramma om zo spelers met een hoger instapniveau te laten doorstromen van de bovenbouw van de opleiding naar het eerste elftal, was twee dagen lang het thema. Om als reviewpanel een goed beeld te krijgen van de club en jeugdopleiding, was een uitgebreid programma opgesteld. Presentaties van het jeugdkader, Q&A’s met de staf van het eerste elftal, de directie en de trainers van de bovenbouw stonden onder meer op het programma.

Twee dagen review resulteerde in duidelijke aanbevelingen en ontwikkelkansen op het gebied van clubbeleid in Talentherkenning, Talentontwikkeling en Talentintegratie. De jeugdopleiding staat sinds het seizoen 2016/2017 weer op eigen benen bij SC Cambuur en heeft sinds die tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De opleiding moest vanaf de grond worden opgebouwd en is daarin al vele stappen hogerop gekomen. Maar ook nu moeten nog stappen worden gezet om structureel spelers op Eredivisieniveau af te kunnen leveren.

De voortekenen met de eerste spelers die aanhaken zijn echter al wel positief. “Sinds de start staat er een basis met jonge en gedreven mensen die in positieve zin enorm dienend zijn naar de club en bevlogen zijn een succesvolle opleiding neer te zetten”, was achteraf een bevinding van het review panel. Maar uiteraard was er ook voldoende ruimte voor verbetering, vanuit een stabiele basis van mensen die nu werkzaam zijn binnen de jeugd.

“SC Cambuur is een club én opleiding met fijne mensen en er is binnen de opleiding al veel kwaliteit in huis binnen het kader, maar ook op fysiek gebied. Jullie hebben goud in handen met deze mensen” was onder andere de feedback. “Door de open houding en mindset om beter te willen worden, kwamen we in de verschillende sessies vaak al binnen vijf minuten tot de kern. Dat maakt het voor ons als panel prettig om goede aanbevelingen te kunnen geven over de praktijksituatie van SC Cambuur als club. Blijf doorbouwen en blijf dromen, zoek de grens op en verleg die continu, dat is ook wat topsport vraagt”, aldus het reviewpanel.

Als club kijken we terug op een waardevolle review met experts uit het voetbal en de topsport in Nederland en gaan we er alles aan doen de opleiding naar een hoger niveau te tillen.

Foto: www.dijksmedia.nl