058-2963300
SC Cambuur vindt aansluiting bij de middenmoot

SC Cambuur vindt aansluiting bij de middenmoot

15 januari 2018, 22:10

Nadat op vrijdagavond bij de hervatting van de competitie een hoopgevende en verdiende triomf werd behaald op het De Graafschap van Henk de Jong en Sandor van der Heide was het vanavond een compleet ander verhaal. Nu geen kolkend Cambuur Stadion met een prachtige sfeeractie vooraf, maar een weliswaar fraai, edoch regenachtig en leeg AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. Geen gezonde rivaliteit tussen twee fanatieke supportersgroepen, in tegendeel, de supporters uit Leeuwarden en Alkmaar zaten vanavond gebroederlijk naast elkaar. Januari geldt zonder overdrijven als de maand van de beloftenelftallen, want naast Jong AZ treft de Leeuwarder ploeg deze maand ook nog Jong FC Utrecht en Jong Ajax. Ondanks dit contrast zijn in deze wedstrijden ook weer kostbare punten te verdienen die Cambuur aan het eind van het seizoen op een Play-Off plek moeten brengen. Onze geel-blauwe trots kon onder winterse omstandigheden de goede lijn doortrekken, want de Leeuwarders gingen deze maandagavond met een zwaar  bevochten overwinning aan de haal. Zodoende werd het al met al toch een fijne voetbalavond voor de Leeuwarders die met drie dure punten huiswaarts keerden.

De vraag die bij beloftenelftallen altijd als eerste wordt gesteld is of, hoeveel en welke eerste elftalspelers doen er mee? Het is immers altijd lastig inschatten met wat voor een team een beloftenelftal aan de aftrap staat. Jong AZ trad vanavond met de ervaren Rens van Eijden aan, maar verder waren het overwegend jonge talentvolle spelers aan Alkmaarder zijde. Het treffen tegen de Superboeren had bij Cambuur enige schade opgeleverd, want de rappe buitenspelers Issa Kallon en Furdjel Narsingh waren helaas deze avond niet beschikbaar. Justin Mathieu en Kevin van Kippersluis waren hun logische vervangers. De rest van de ploeg bleef staan.

Kevin van Kippersluis zorgde voor het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Zijn lage voorzet kon door Nigel Robertha, het goudhaantje van afgelopen vrijdag, helaas niet worden omgezet in het openingsdoelpunt. Maar ook de Alkmaarders die door Martin Haar en Denny Landzaat worden gecoacht deelden in de beginfase een aantal speldenprikjes uit. Het spel was in de eerste 45 minuten van beide kanten niet echt hoogdravend, maar de bizarre weersomstandigheden waren daar zeker ook debet aan. Op slag van rust ontstond er enig gevaar voor het doel van Erik Cummins, maar doordat de Alkmaarse beloften het vizier niet op scherp hadden staan, zochten beiden ploegen doelpuntloos de kleedkamers op.

Kort na rust kwam er wat meer reuring in de wedstrijd. Zo kreeg Kai Koreniuk de grootste kans van de wedstrijd, maar voorkwam doelman Erik Cummins wederom met een prima actie dat deze Amerikaanse buitenspeler de wedstrijd openbrak. In de 57e minuut was het aan de andere kant wel raak. Xander Houtkoop die de laatste wedstrijden prima op dreef is, verschalkte de sluitpost van Jong AZ en zette de uitploeg daarmee op een 0-1 voorsprong. Halverwege de tweede helft kreeg de thuisploeg wederom een fraaie mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar Erik Cummins was dit keer voor de ingevallen Jelle Duin de sta in de weg. Ondanks de 0-1 voorsprong was Cambuur niet bij machte om de wedstrijd rustig uit te spelen. Hoewel de jonge ploeg van AZ gevaarlijker was dan de manschappen van Hulshoff en Bruin bleef een late gelijkmaker gelukkig uit – een doelpunt van Nigel Robertha werd in de slotfase wegens buitenspel afgekeurd – en stond er uiteindelijk een 0-1 uitslag aan het eind van de wedstrijd op het scorebord.

De volgende competitiewedstrijd voor de Leeuwarders is weer een uitwedstrijd op maandagavond tegen een team van beloften. Op 22 januari aanstaande is in Amsterdam Jong Ajax de tegenstander. Om Jong Ajax een angstgegner te noemen gaat net iets te ver, maar buiten kijf staat dat Cambuur het altijd moeilijk heeft gehad tegen de hoofdstedelijke beloften. Hoogste tijd om deze negatieve reeks om te draaien.

Opstelling Jong AZ: Nick Olij, Vincent Regeling, Rens van Eijden, Justin Bakker, Joris Kramer, Mees Hoedemakers (72. Melle Springer), Tijjani Reijnders (37. Jamie Jacobs), Owen Wijndal, Mees Kaandorp (65. Jelle Duin), Ferdy Druijf, Kai Koreniuk

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Sai van Wermeskerken, Mathias Schils, Martijn Barto, Xander Houtkoop (81. Darren Rosheuvel), Justin Mathieu (89. Alvin Daniels), Nigel Robertha, Kevin van Kippersluis (90. Marvin Peersman)

Scheidsrechter: de heer S. (Stan) Teuben

Gele kaarten: geen

Aantal toeschouwers: 290

Fotografie: www.dijksfotografie.nl