058-2963300
Weekendoverzicht SC Cambuur Jeugdopleiding: O21 en O18 handhaven zich, O14 speelt gelijk

18 december 2023, 16:03

Net zoals het eerste elftal kwamen vier van de vijf jeugdteams van SC Cambuur afgelopen weekend (zaterdag) wederom in actie in competitieverband en betroffen dit tevens de laatste officiële wedstrijden van het kalenderjaar 2023. De O16 was reeds uitgespeeld en per team zijn hieronder de resultaten en een kort verslag van de gespeelde duels te vinden.

SC Cambuur O21 – FC Groningen O21 (Divisie 1A, 2-2)
Met de gedachte dat SC Cambuur O21 aan een punt genoeg had om op eigen kracht definitieve handhaving in Divisie 1A te bewerkstelligen, stapte de ploeg het veld op tegen FC Groningen O21 dat moest winnen om nog kans te maken op het kampioenschap. Voor het eerste fluitsignaal toonden de geel-blauwen hun medeleven aan teamgenoot Daan Visser, die in de aanloop naar het treffen een zware blessure opliep en helaas een flinke periode buitenspel staat. De wedstrijd zelf begon gelijkopgaand, maar ook al snel was het Jeffrey Buitenweg die na een goede aanval de openingstreffer tegen de touwen schoot. Al vlot maakten de bezoekers echter gelijk na een slippertje en kwamen zij vlak voor rust op voorsprong.

Na de pauze begon SC Cambuur O21 wederom ijzersterk en was de score na vier minuten weer in evenwicht: een droge knal van Matthias Nartey vloog binnen. In het restant van het tweede bedrijf golfde het treffen op en neer en gingen de geel-blauwen en FC Groningen O21 vol voor de winst. Dit leverde aanvankelijk een aantal grote mogelijkheden op voor laatstgenoemde formatie, maar Thijmen Renkel weigerde telkens voor een derde maal te capituleren. In extremis kregen de Leeuwarders nog een kans op de zege, maar werd Tom van der Werff zijn inzet gestopt door de Groninger goalie. Zo eindigde het duel in een remise en speelt SC Cambuur O21 in de voorjaarscompetitie wederom op het hoogste niveau!

NAC Breda O18 – SC Cambuur O18 (Divisie 2A, 4-4)
Ook SC Cambuur O18 streed voor handhaving (in Divisie 2A) en deed dat op bezoek bij NAC Breda O18. Bij winst waren de geel-blauwen definitief veilig en ook bij een gelijkspel kon dit doel, bij een gunstig uitslag in een duel elders, worden behaald. Op zijn zachtst gezegd was de start van SC Cambuur O18 echter niet goed, want na pas twintig minuten keek de ploeg tegen een achterstand van maar liefst drie doelpunten aan. Ondanks dat de geel-blauwen ook zelf vele kansen kregen en er zelfs een doelpunt werd afgekeurd, werd er voor de rust geen doel getroffen. Een wonder was nodig in de tweede helft en in de rust werd een plan bedacht. Zo kwam onder andere O16-speler Wessel van der Goot in het veld.

Vanaf de eerste minuut na de pauze liet SC Cambuur O18 zien zich niet neer te leggen bij een nederlaag. Al snel leverde dit een doelpunt op door een goede voorzet van Sven Dijkstra op Wessel van der Goot, die knap wist binnen te lopen. Die eerstgenoemde bleek in het tweede bedrijf een ware plaag voor de defensie van NAC Breda met vele gevaarlijke dribbels en voorzetten. Na exact een uur viel de aansluitingstreffer na een steekpass van Amar Bakkati op Dijkstra, die op zijn beurt de bal hard en laag voorgaf en zag dat Danyllo Look raak schoot. Ook de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten want diezelfde Look maakte tien minuten later ook zijn tweede en de geel-blauwen waar weer helemaal terug.

Een kwartier voor tijd kreeg SC Cambuur O18 echter opnieuw een tik te verwerken, toen NAC Breda O18 uit een corner de voorsprong wederom in handen wist te krijgen. Maar de veerkracht verdween ook nu niet en alle registers werden opengetrokken om toch een resultaat te behalen. Diep in de blessure tijd kregen de geel-blauwen waar zij op basis van de tweede helft recht op hadden, namelijk een punt. De net ingevallen Luc Kamphuis schoot de bal tegen de touwen na een pass van Amar Bakkati en de ontlading was logischerwijs zeer groot. Door de 1-3 nederlaag van De Graafschap O18 op eigen veld tegen FC Twente/Heracles Almelo O18 wist SC Cambuur O18 op doelsaldo zich op het tweede niveau.

SC Cambuur O14 – RKVV DEM O14 (Divisie 3A, 3-3)
Bij SC Cambuur O14 tegen RKVV DEM O14 stond alleen de eer nog op het spel en hadden de geel-blauwen in de eerste helft moeite met de intensiteit van de fysiek sterke tegenstander. Uit twee aanvallen en een corner maakten de gasten voor de rust drie doelpunten. In de tweede helft tapte SC Cambuur O14 uit een ander vaatje en dit leidde tot vele goede kansen. Boaz Kingma zorgde in een een-op-een met de doelman van RKVV DEM O14 voor de eerste geel-blauwe treffer, Hylke Wiersma maakte even later de aansluitingstreffer en na een vrije trap maakte Boaz Kingma vervolgens gelijk. Er kwamen ook nog kansen op de zege, maar deze werden gemist, terwijl RKVV DEM O14 nog een keer de paal raakte.

FC Twente/Heracles Almelo O12 – SC Cambuur O12 (Twin Games)
Al vroeg in de ochtend vertrok SC Cambuur O12 naar Hengelo voor de ontmoeting met FC Twente/Heracles Almelo O12 om één keer te vlammen in 2023. Iedere speler benoemde voor de aftrap waar hij persoonlijk beter in was geworden het afgelopen half jaar en met die krachten ging het team het veld op. De geel-blauwen toonden toonden veel lef door acties te maken, diep te gaan en alles te proberen om de bal af te pakken. Het kostte soms een tegentreffer, maar dat gaf niet.

Iedere keer ging SC Cambuur O12 weer met volle overgave op zoek naar het nieuwe moment en is een kernkwaliteit van de jonge Leeuwarders. Dat werd ook beloond met doelpunten, waardoor het een leuke wedstrijd was. Na het einde van het duel bleek dat FC Twente/Heracles Almelo O12 meer treffers had gemaakt, maar de geel-blauwen konden wederom trots zijn op de manier hoe ze zich presenteerden. Na de winterstop zullen we in deze lijn ons door gaan ontwikkelen.