058-2963300
Winst voor SC Cambuur O19, gelijkspel voor O15

26 september 2017, 14:57

Afgelopen zaterdag hadden twee van onze jeugdteams de eer om een wedstrijd te spelen in het Cambuur Stadion. Normaal is dit alleen voorbehouden aan het eerste elftal en de beloften, maar één keer per seizoen wordt voor elk jeugdteam een uitzondering gemaakt. Dit keer was het de beurt aan SC Cambuur O19 en O15. Onderstaand de verslagen van beide wedstrijden.
___________

Sterk SC Cambuur O19 wint met 8-2 van HVV Tubantia

Onder werkelijk schitterende omstandigheden begonnen SC Cambuur O19 en HVV Tubantia aan de wedstrijd. Onze jongens komen dit jaar voor het eerst uit in de 3e divisie en speelden afgelopen zaterdag de eerste competitiewedstrijd.

Vrijwel direct werd duidelijk dat de geel-blauwen op nagenoeg alle fronten de betere ploeg waren. In de 3e en 5e minuut ging de bal nog net naast, maar in minuut 14 scoorde Nick Kleen de meer dan verdiende 1-0. De assist was van Ewart Ottema.

Na een snelle uitbraak in de 28e minuut was het dit keer Ewart Ottema zelf die raak schoot: 2-0. De aangever was Wilko v/d Kooi. SC Cambuur speelde in een hoog tempo en kon vaak spelers tussen de linies bereiken. De aanvallers waren actief en alert en konden vervolgens in de diepte gevaarlijk worden. En als Tubantia eens een keer ten aanval trok, dan was daar de solide verdediging van SC Cambuur die een tegendoelpunt voorkwam. Het team van trainer Johan Wijnsma was zeer gretig en scoorde voor de pauze nog vier keer: Ewart Ottema (2x), Nick Kleen en David Panka zorgden voor een afgetekende 6-0 ruststand.

In het tweede bedrijf was Cambuur wederom oppermachtig. Er werd in de eindfase wel wat slordiger gespeeld, waardoor de eindscore wat tegenviel na zo’n eerste helft. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam van de voet van David Panka: een prachtig gekruld schot in de bovenhoek. In de 59e minuut wisten de gasten uit Twente ook doel te treffen en daarmee de er te redden: 7-1. Toch was de koek nog niet op: Richard Stoelwinder scoorde de 8-1 en de Twentenaren zorgden in de laatste minuut voor de 8-2. Al met al een flinke uitslag en meten een driepunter in de eerste competitiewedstrijd van O19.

Cambuur O15 speelt in boeiend duel gelijk tegen De Graafschap

Voor SC Cambuur O15 stond de competitiewedstrijd tegen De Graafschap O15 op het programma. Het werd een duel met twee gezichten: voor rust domineerden de Doetinchemmers, na rust waren de gastheren uit Leeuwarden de betere ploeg.

Na het beginsignaal werd er door beide ploegen met veel inzet gestreden, maar het fysiek sterke De Graafschap won nagenoeg alle duels. Trainer Fedrik Houtstra: “In alle wedstrijden op topniveau lopen wij vaak de eerste fase achter de feiten aan. Tegenstanders spelen vaak al jaren structureel op dit niveau, terwijl wij dit als promovendus niet elke week getroffen hebben de afgelopen jaren. Daardoor zijn tegenstanders in het eerste kwartier vaak nog bovenliggend en voetballen we ons nog niet onder de druk vandaan.” Na 20 minuten kwam de thuisclub dan ook wat meer in de wedstrijd en kregen de geel-blauwe formatie een aantal gevaarlijke kansen. Het was dan ook Cambuur dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van Niels ten Veen werd van richting veranderd en dat maakte de keeper van De Graafschap kansloos, 1-0. Vlak voor de rust wist De Graafschap echter weer op gelijke hoogte te komen met een geweldige knal van afstand, 1-1.

In de tweede helft zagen de aanwezige toeschouwers een sterker wordend Cambuur en dat is niet toevallig. Fedrik Houtstra: “Spelers haken in de wedstrijd steeds meer aan bij tempo van handelen. Vaak kantelt het wedstrijdbeeld en zijn we aan het eind van de wedstrijd gelijkwaardig of zelfs beter dan de tegenstanders. Goed om te zien, want spelers kunnen zich dus aanpassen en op het niveau gaan handelen wat van ze gevraagd wordt.” Ondanks een licht veldoverwicht en goede kansen voor de thuisclub, viel de goal aan de andere kant: een corner van De Graafschap werd niet goed weggewerkt en dat betekende vijf minuten voor tijd een zure 1-2.

De jonge Cambuur-spelers gingen daarna vol in de aanval en het was Ayoub el Mansouri die in blessuretijd de terechte 2-2 binnen schoot. Al met al een uitslag waar beide clubs wel mee konden leven. “Het was een interessante wedstrijd die uiteindelijk gelijk op ging. Er waren fases dat we de voorsprong hadden kunnen uitbreiden, maar in de blessuretijd de gelijkmaker maken was gezien het scoreverloop een prettig moment.” SC Cambuur O15 hervat volgende week de competitie tegen PEC Zwolle O15.