058-2963300
Winstreeks ten einde; SC Cambuur hard onderuit tegen Vitesse

Winstreeks ten einde; SC Cambuur hard onderuit tegen Vitesse

4 december 2021, 21:16

Zeven jaar geleden werd het duel tussen SC Cambuur en Vitesse één van de meest legendarische wedstrijden ooit in de geschiedenis van onze club. Henk de Jong had het destijds net overgenomen van Dwight Lodeweges en er moest gewonnen worden om handhaving te bewerkstelligen. Ondanks dat SC Cambuur twee keer op achterstand kwam werd er met 4-3 gewonnen, stond het stadion op stelten en was nog een jaar Eredivisie een feit. Zo spectaculair als toen werd het vanavond niet in het Cambuur Stadion, maar veel doelpunten vielen er ook in deze editie. Helaas wel voornamelijk aan de verkeerde kant en zo stond er na negentig minuten een 1-6 eindstand op het scorebord.

Zonder Henk de Jong op de bank, hij ontbrak wegens ziekte, mocht SC Cambuur vanavond als de nummer vijf van de ranglijst aantreden tegen Vitesse, de nummer zes van de stand. Dat mag na veertien wedstrijden een klein wonder heten, want niet alleen werken de Arnhemmers met een begroting die drie keer op de kop gaat ten opzichte van die in Leeuwarden, in Europees verband heeft Vitesse laten zien een heel hoog niveau te kunnen halen. Wat heet, het doet nog volop mee om Europees te overwinteren en de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur werd in eigen huis knap verslagen (1-0).

Bij SC Cambuur overigens geen Mees Hoedemakers op de zes positie, hij heeft nog teveel last van de tik die hij kreeg in de uitwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen. Zijn vervanger was Mitchel Paulissen, maar het zou niet de avond worden van de Limburger, zoals het eigenlijk de avond van niemand zou worden aan Leeuwarder zijde. Paulissen moest na ruim een half uur het veld verlaten met een blessure en dat was helaas al bij een onvoordelige stand voor de mannen van gelegenheids-hoofdtrainer Pascal Bosschaart.

Voor rust wist Vitesse namelijk drie het keer net te vinden en dat was te danken aan de kwaliteit van de bezoekers, maar bij de eerste treffer zeker ook dankzij de grensrechter. Als enige in het stadion zag hij namelijk niet dat een Vitesse-been de bal als laatste raakte en notabene uit die afgeslagen corner wist Tronstad van afstand fraai de kruising te vinden.

Even later verdubbelde Openda de score met een droge schuiver van dichtbij uit een goedlopende aanval en weer vijf minuten later werd het nog erger voor SC Cambuur toen Buitink alleen op Stevens af mocht stormen en oog-in-oog met de doelman niet faalde: 0-3.

Het leek dankzij een rake kopbal van Marco Tol vlak voor rust uit een vrije trap van Robin Maulun (na doorkoppen van Erik Schouten) toch nog een wedstrijd te worden, maar niets was minder waar. SC Cambuur had het niet vanavond op eigen veld, bij Vitesse leek wel alles te lukken en dus was het pakjesavond voor de ploeg van Thomas Letsch.

Direct na rust was het opnieuw Tronstad met een rake pegel van afstand die Stevens wist te verschalken en toen diezelfde Stevens een kwartier later ook zelf nog in de fout ging (en Openda daar gemakkelijk van kon profiteren) was het pleit definitief beslecht. Het slotakkoord was nog voor Frederiksen die uit een perfect uitgevoerde counter de bal op een presenteerblaadje kreeg van Openda. Eindstand: 1-6 en daarmee is SC Cambuur terug op aarde. Vitesse was simpelweg de betere vanavond en dat is gezien de begrotingen van beide club bepaald geen schande.

Volgende week zijn we alweer toe aan de zestiende speelronde van de Eredivisie en ontmoeten we met Fred Grim een oude bekende als hoofdtrainer van de tegenpartij. In Tilburg is dan op de vrijdagavond Willem II de opponent.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura; Paulissen (34’ Tol), Jacobs (72’ Hendriks), Maulun; Breij (56’ Gullit), Uldrikis (72’ Boere) en Kallon

Opstelling Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi (C), Bazoer, Rasmussen (72’ Hajek), Wittek; Huisman, Gboho (59’ Vroegh), Tronstad (72’ Domgjoni); Openda (84’ Darfalou) en Buitink (59’ Frederiksen)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
VAR: Martin Pérez

Scoreverloop:
26’ 0-1, Tronstad
30’ 0-2, Openda
36’ 0-3, Buitink
41’ 1-3, Tol
49’ 1-4, Tronstad
64’ 1-5, Openda
79’ 1-6, Frederiksen

Kaarten: –

Foto: www.dijksmedia.nl