058-2963300
Worstelend SC Cambuur verliest van zichzelf en De Graafschap

Worstelend SC Cambuur verliest van zichzelf en De Graafschap

8 maart 2024, 22:46

De Superboeren van De Graafschap waren vanavond voor de allerlaatste keer te gast aan het Cambuurplein en dat is op voorhand een affiche om van te watertanden. Twee clubs met een even fanatieke als trouwe achterban en een sfeer die niet zou misstaan in het linker rijtje. Beide clubs staan daar overigens qua puntenaantal ook nog net wel, maar wel op het tweede niveau van de vaderlandse voetbalpiramide. Daar willen zowel SC Cambuur als De Graafschap echter zo snel mogelijk uit om door te stoten naar de rangen van de Eredivisie en in die strijd zijn punten om de Play-Offs te halen broodnodig. Dat lukte vanavond alleen voor de uitploeg, want SC Cambuur was misschien wel beter en had de meeste kansen, het verloor wel met 1-2 en daarmee raken de Play-Offs steeds meer uit zicht.

Na een respectvolle minuut stilte ter nagedachtenis aan de afgelopen maandag op 97-jarige leeftijd overleden Kees Rijvers zagen de weer bijna 10.000 (!) aanwezige supporters dat Remco Balk de vervanger was van Michael Breij in de basiself van De Jong. Het verhaal van beide spelers is bekend: de eerste keert terug van een schorsing en laatstgenoemde moest afgelopen maandag het veld vroegtijdig verlaten met een blessure.

Bij de nog niet zo lang geleden tot wapenbroeder in de strijd der rechtvaardigheid gedoopte bezoekers zagen we een oude bekende in de basis. Mimoun Mahi, vorig seizoen nog een half jaar in Leeuwarder dienst, mocht voor het eerst sinds september weer in de basis beginnen van trainer Jan Vreman.

Hij mocht het net als Milan Smit aan de overkant laten zien vanaf de tien-positie en de topscoorder van SC Cambuur liet na zo’n vijf minuten direct zien waarom zijn trainer hem in de as heeft geposteerd. Hij nam de bal heerlijk aan na goed doorkoppen van Roberts Uldrikis en zag in zijn ooghoek dat doelman Jansen iets te ver voor zijn goal stond. Met een bekeken schot ging de bal weliswaar over de keeper heen, zijn inzet ging maar net naast.

De honger van SC Cambuur was daarmee zeker niet gestild en het was niet zo dat alles lukte, niet zo gek gezien de fase waarin de geel-blauwen momenteel zitten, het was wel de betere ploeg op het veld en er waren vooral veel kansen op kansen. Vooral Balk en Sylla kwamen er meer dan eens gevaarlijk door, maar het ontbrak precisie in de eindpass.

Het is misschien wat te makkelijk om dan die aloude voetbalwet er weer bij te halen, maar feit is wel dat letterlijk het allereerste schot op doel van De Graafschap binnen viel. Of schot op doel, later zou blijken dat het een eigen doelpunt was van Sekou Sylla. Niet voor het eerst na de winterstop kwam de tegengoal uit een corner, waarbij Van Osch werd gehinderd en Schenk -al dan niet via Sekou Sylla- de bal binnen kon werken.

Totaal onnodig gezien de verhoudingen op het veld, maar een incident is het onderhand niet meer te noemen. SC Cambuur toonde echter wel veerkracht, aan goede wil ontbrak het vanavond niet, en ook niet voor het eerst dit seizoen kwam het doelpunt vanaf de stip. Anello was daar op rechts en de bal kwam daarna met veel fortuin tegen de hand van Graafschap-verdediger. Dan is de regel nou eenmaal dat de bal op de stip moet en dit seizoen kun je dan eigenlijk wel direct een treffer noteren. Milan Smit schoot namelijk alweer zijn elfde strafschop (uit elf) tegen de touwen en bracht daarmee de stand vlak voor rust weer op gelijke hoogte.

In de theepauze wisselde Vreman twee keer om iets meer grip te krijgen en dan lukte mondjesmaat. Het stond zeker iets beter bij de bezoekers, maar echt gevaarlijk werd het zelf niet. Uitzondering daarop was een foutieve pass van Van Mullem die uiteindelijk een kans opleverde voor aanvoerder Fortes. Hij schoot van dichtbij echter op de paal en zo kwam SC Cambuur met de schrik vrij.

Voor de Leeuwarders was in het tweede bedrijf Agustin Anello misschien nog wel dichtst bij een treffer. Hij nam de bal prima aan op zo’n tien meter van het doel en besloot het er maat eens op te wagen. De volley was fraai, maar ging helaas wel recht op het doel f en was daarmee ene makkelijke prooi voor Jansen.

Via de rechterkant, waar Sturla Ottesen een puike partij speelde, was er zonder meer nog kans op meer, maar het was telkens net niet in de laatste fase voor SC Cambuur. De ietwat cynische supporters zullen het wellicht al hebben aangevoeld, maar exemplarisch voor het seizoen zou de tegentreffer alsnog vallen in de 85e minuut en opnieuw was dat onnodig.

Te weinig druk op de bal aan de rechterkant en De Graafschop gooide de bal maar eens de zestien. Doortastend was het vervolgens niet in de achterste linie van SC Cambuur en Brittijn kon dat tot twee keer toe de bal beroeren en vervolgens binnenkoppen.

De aanvallende wissels van De Jong direct daarna mochten niet meer baten en de nederlaag was een feit. SC Cambuur verliest daarmee vooral van zichzelf en bewijst zichzelf een zeer slechte dienst in de strijd om een ticket voor de Play-Offs.

Eindelijk eens geen dubbel voor programma voor Henk de Jong en de zijnen. Volgende vrijdag is de volgende afspraak en is Jong AZ in Wijdewormer de opponent.

Opstelling SC Cambuur:
Van Osch; Ottesen (87’ Mercera), Tol, Bergsma (C) (87’ Kooistra), Sylla (81’ Poll); Van Mullem, De Jong, Smit; Balk, Uldrikis en Anello (81’ Nartey)

Opstelling De Graafschap: Jansen; Fortes (C), Hardeman, Schenk, A. Büttner (46’ Schoppema); Warmerdam, Brittijn, Colyn; Mahi (46’ Flakus Bosilj), Seuntjens en Van Gilst (66’ G. Büttner)

Scheidsrechter: Richard Martens
Aanwezige supporters:

Scoreverloop:
35’ 0-1, Schenk
45’ 1-1, Smit (penalty)
85’ 1-2, Brittijn

Gele kaarten: A. Büttner, Colyn, Fortes en Seuntjens en Sylla

Wedstrijdsponsor: Rekladruk
Balsponsor: Groote Wielen Leeuwarden
Aanvoerdersbandsponsor: Sportbh.nl

Foto: www.dijksmedia.nl