058-2963300
Zwaar gehavend SC Cambuur met miniem verschil onderuit in GelreDome

10 april 2022, 17:07

Na afgelopen zondag in eigen huis door N.E.C. enigszins geflatteerd te zijn verslagen, moest interim-hoofdtrainer Dennis Haar en zijn equipe een week later aantreden tegen Vitesse, dé buur en grote aartsrivaal van de Nijmegenaren. Ook dit seizoen doen de Arnhemmers hun bijnaam, het FC Hollywood aan de Rijn, weer alle eer aan. Niet zozeer door de sportieve prestaties, want ondanks dat Thomas Letsch en zijn mannen een wat mindere periode doormaken, liet Vitesse in haar Europese campagne met overwinningen op Anderlecht, Tottenham Hotspur en Rapid Wien een grootste indruk achter. Buiten het veld maken de Vitessenaren echter roerige tijden door. De Russische inval in Oekraïne zorgde ervoor dat de eigenaar Valeri Oyf zijn aandelen in de club wil verkopen. Vraag is wie de Arnhemse club wil overnemen en hoe de (sportieve) toekomst van deze stabiele subtopper eruit komt te zien? Omdat de geel-zwarten langzaamaan op de ranglijst afdwaalden was Thomas Letsch en zijn manschappen er alles aan gelegen om door een overwinning op Cambuur met een goed gevoel richting Play-Offs te gaan. “De volgende wedstrijd maakt met niet uit hoe, als we maar punten pakken”, aldus een strijdbare Letsch na de verliespartij tegen AZ.

Ook onze geel-blauwen verkeren in een duidelijke vormcrisis. En dan biedt een uitwedstrijd in Arnhem op voorhand weinig perspectief om uit dit sportieve dal te komen. Immers, in Eredivisie verband verloor Vitesse in Arnhem nog nooit van Cambuur en eerder dit seizoen trakteerden de Arnhemmers Cambuur in Leeuwarden op een enorme oorwassing. Bovendien werd vandaag vlak voor de wedstrijd duidelijk dat een flink aantal spelers van de Cambuur selectie geteisterd was door een vervelend buikgriepvirus – overigens niet veroorzaakt door een in het hotel opgelopen voedselvergiftiging zoals in sommige andere media vermeld- , waardoor een gehavend elftal in de GelreDome moest aantreden. Zo moesten sterkhouders Robin Maulun, Doke Schmidt en Mees Hoedemakers versterk laten gaan, maar waren ook Michael Breij en David Sambissa niet bij machte om te spelen. Dit zorgde ervoor dat Jamie Jacobs en Jasper ter Heide hun opwachting in de basis maakten. Ondanks een waslijst aan afwezigen en niet geheel fitte spelers was Cambuur toch gedwongen om de wedstrijd te spelen. Bij de Gelderse gastheren ontbrak ondermeer Maximilian Wittek. De Duitse wingback liep vorige week een vervelende schouderblessure op. Hij werd vervangen door Million Manhoef.

Nadat onder mede toeziend oog van negentig Oekraïense vluchtelingen de Amerikaanse zeearend Hertog zijn gebruikelijke ronde door het stadion had gevlogen, zorgde Patrick Joosten binnen één minuut al voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Zijn diagonale schot ging rakelings voorlangs, waarna aan de andere kant de eerste de beste aanval van Vitesse resulteerde in een wel erg gemakkelijk gegeven strafschop. Gelukkig constateerde de VAR dat er sprake was van buitenspel, waardoor na een hectische openingsfase een vroege openingstreffer uitbleef. In het vervolg van de eerste helft dicteerde Vitesse de wedstrijd en was het met name aan Pieter Bos te danken dat de thuisploeg de score niet opende. De doelman uit Buitenpost onderscheidde zich door een aantal fraaie reddingen, waardoor met name Loïs Openda – die in Leeuwarden ook een grote kwelgeest was – niet op het scoreformulier terecht kwam. Dat veranderde helaas op slag van rust toen de door Club Brugge uitgeleende Belgische aanvaller de bal onder Pieter Bos schoof en de thuisploeg aan de leiding bracht. Hierdoor werd de eerste helft afgesloten met een 1-0 achterstand.

Na de pauze bleef alleen de doelman van Vitesse in de kleedkamer achter. De Duitse Markus Schubert was zijn logische vervanger. Cambuur gaf zich duidelijk niet gewonnen en deelde in de eerste minuten van het tweede bedrijf een paar speldenprikken uit. Gesteund door de meegereisde Twaalfde Man bleven de Leeuwarders in de wedstrijd en hoop houden op een resultaat. Cambuur nam steeds meer het heft in handen en was halverwege de tweede helft dichtbij de gelijkmaker. Roberts Uldrikis kreeg een dot van een kans, maar doelman Schubert pareerde knap. Bovendien stond de Let in buitenspelpositie. Met het inbrengen van Milan Smit, Nick Doodeman en Tamás Kiss probeerde de nieuwe trainer de gelijkmaker te forceren. Maar ook Vitesse bleef in de tweede helft niet verstoken van kansen, maar de mannen van Thomas Letsch beten keer op keer hun tanden constant stuk op een uitblinkende Pieter Bos. Onze doelman ontpopte zich tot onomstreden man-of-the match en bewees een prima stand-in voor Sonny Stevens te zijn. Helaas werd zijn prima keeperswerk niet beloond met een resultaat, waardoor uiteindelijk de ruststand ook de eindstand was en hierdoor voor Cambuur de druiven zuur waren. Want wat als het buikgriepvirus niet had toegeslagen?

Over twee weken kunnen de Leeuwarders revanche nemen op deze verliespartij. Een gemakkelijke opgave zal dit op voorhand niet worden, want PSV is in de late zaterdagavond dan de opponent. De Eindhovenaren strijden nog op drie fronten. Onlangs was in de ESPN documentaire “Het Onwillige Feestmaal” te zien hoe Cambuur in 2013 de destijds Eindhovense jubilaris een pootje lichte. Laat het een voorbode zijn voor het treffen over twee weken in een ongetwijfeld kolkend Cambuur Stadion. En dat de mannen van Dennis Haar dit huzarenstukje kunnen evenaren en de huidige negatieve spiraal kunnen ombuigen.

Opstelling Vitesse: Jeroen Houwen (’46 Markus Schubert), Jacob Rasmussen, Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi, Million Manhoef (’86 Tomáš Hájek), Eli Dasa, Daan Huisman (’70 Patrick Vroegh), Sondre Tronstad, Matúš Bero, Loïs Openda (’86 Adrian Grbić), Thomas Buitink (’86 Toni Domgjoni)

Opstelling SC Cambuur: Pieter Bos, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (’87 Tamás Kiss), Marco Tol, Jamie Jacobs, Jasper ter Heide (’77 Milan Smit), Mitchel Paulissen, Issa Kallon, Roberts Uldrikis, Patrick Joosten (’80 Nick Doodeman)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Gele kaarten: Jacob Rasmussen (Vitesse), Issa Kallon (SC Cambuur)