058-2963300
Zwaarbevochten thuiszege van SC Cambuur

17 november 2017, 23:23

SC Cambuur heeft vrijdagavond op een daverende wijze de eerste thuiszege van dit seizoen gepakt. Nog wel op de nummer drie van de ranglijst: het iconische Fortuna Sittard, immers een van de grondleggers van het betaalde voetbal in ons land. Het werd onder gelegenheids-hoofdtrainer Sipke Hulshoff 1-0. Die stand was al na drie minuten bereikt, drie enerverende minuten. Ga maar na: Cambuur forceerde na negentien seconden de eerste corner, na 54 seconden de tweede hoekschop en alsof het niet op kon, na 1 minuut en 26 seconden de derde. Dat was meteen hét beslissende moment van de wedstrijd. Bryan Smeets, lekker op dreef, lepelde de bal voor de Fortuna-goal en de opkomende linkshalf Marvin Peersman kopte onberispelijk raak. Het stadion kolkte. Dit was wat SC Cambuur nodig had, dit was waar iedereen naar had uitgekeken. Wat een moment en dan dat zo lekker vroeg in de wedstrijd. Een droomstart, waar je van te voren voor zou hebben getekend.

SC Cambuur ging door. Jordy van Deelen was na een minuut of tien akelig dichtbij de tweede treffer. Helaas net naast. Edoch, Cambuur bleef op zoek naar de tweede goal. De Limburgers hadden eigenblijk niet zoveel in te brengen op een kopbal die net naast de kruising boven Cummins werd gekruld.

Op het half uur leek de wedstrijd in een cruciale fase te belanden. Bij een opstootje werd uitblinker Bryan Smeets uit het veld gestuurd. Een hoofdbeweging werd als een poging tot een kopstoot uitgelegd, ook al omdat Wessel Dammers als een stervende zwaan ter aarde zeeg. Een misgreep van de Cambuur-goalie op slag van rust zorgde voor een siddering op de tribunes, maar de kopbal van Dammers die daar op volgde ging net, maar dan ook net, naast. Cummins zou zich na de rust royaal herstellen. Hij kon toen de niet altijd door iedereen begrepen scheidsrechter Pol van Boekel voor het laatst floot zeker drie puike reddingen achter zijn naam zetten. De derde was in blessuretijd – er werden vier minuten bijgetrokken – en derhalve beslissend voor de eerste drie punten thuis dit seizoen.

Die tweede helft met die magere voorsprong was uitermate spannend en enerverend. Fortuna drong aan, maar het bleek dat de ploeg moeite had om het spel van de noodgedwongen defensief spelende Sipke-boys in hoge mate te ontregelen. Er kwamen kansen voor de Limburgers, maar de overtuiging ontbrak. SC Cambuur groeide in de wedstrijd, het publiek (ruim 7000 toeschouwers) ging er achter staan, zweepte de ploeg op en tilde het over het nakende dode punt heen.

Hulshoff was uitermate tevreden. “Wij hebben hier met z’n allen naar gesnakt. Wij hadden deze overwinning brood-en-de-broodnodig.” Akkoord, af en toe kroop de thuisploeg door het oog van de naald, maar aan de gerechtigheid van de overwinning werd niet getwijfeld. Cambuur steeg van zeventien naar zestien en heeft dit kalenderjaar nog twee thuiswedstrijden voor de boeg. Een denderende resultaat en een hoopvolle avond.

SC Cambuur: Cummins, Van Deelen, Steenvoorden, Schilder, Van der Laan (82. Houtkoop), Peersman, Mannes, Van Kippersluis (62. Daniels), Smeets, Mathieu (71 Narsingh), Barto

Fortuna Sittard: Santos, Braun (58. Hutten), Schuurs, Ospitalieri, Dammers, Stokkers, Dianessy, Semedo, Askovski (58.Vidigal), Saddiki, Smeets

Scheidsrechter: Van Boekel

Scoreverloop: 3. 1-0 Peersman

Gele kaarten: Steenvoorden, Peersman (Cambuur), Braun (Fortuna Sittard)