058-2963300
COLUMN: De eerste weken van supporterscoördinator Zoltan Szomoru

COLUMN: De eerste weken van supporterscoördinator Zoltan Szomoru

20 oktober 2016, 9:47

Begin september van dit kalenderjaar is Zoltan Szomoru begonnen aan zijn nieuwe functie als supporterscoördinator van SC Cambuur. Als SLO is het de bedoeling om een brug te vormen tussen de supporters en de club en de wensen/behoeften te vertalen in praktische oplossingen. Daarnaast zijn het organiseren van activiteiten voor supporters en actief in gesprek gaan met verschillende supportersgroepen belangrijke onderdelen van de functie. Middels deze column praat Zoltan iedereen elke twee maanden bij over zijn bevindingen.
________________________

Na 6 wedstrijden, ruim 2100 kilometer, ‘maar’ 6 punten, een trainerswissel en het vertrek van onze technisch directeur, zit mijn eerste maand als SLO’er van SC Cambuur er op.

SLO is een afkorting voor de in mijn optiek iets te chique term ‘Supporters Liaison Officer’. Met de beide beentjes op de grond, zeg ik daarom liever ‘Supporterscoördinator’ en dat is een tot voor kort nieuwe functie binnen onze BVO. Voor mij dus geen voorganger die je nog even een paar weken inwerkt voordat je begint, waardoor je even de tijd nodig hebt om het juiste pad te vinden. Het grote voordeel hierbij is wel dat ik de functie naar eigen inzicht en de behoeften van onze supporters kan invullen. Zonder daarbij overigens het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn in Nederland namelijk veel clubs, ook in de Jupiler League, die al jaren werken met één of meerdere supporterscoördinatoren waar we een hoop van kunnen opsteken. Daarbij is het natuurlijk het belangrijkste dat het binnen onze clubcultuur past.

De degradatie en de teleurstellende resultaten van nu, leiden er toe dat de sfeer op de tribunes soms een grimmig karakter kan aannemen. De schreeuw om resultaten en de emotie is op alle tribunes voelbaar en de slogan ‘Voor elkaar, met elkaar’ lijkt dan ver weg. Maar als het puntje bij het bekende paaltje komt proef ik op iedere tribune, van Oost tot het mindervalide vak, van de Comfort Gallery tot de MI Side dezelfde emotie en dat de beleving voor iedereen verschillend is, maar de passie voor de club bij iedereen gelijk is. Ik zal professioneel blijven en het voor de hand liggende voorbeeld niet noemen, maar ik moet er niet aan denken om met een thermoskannetje in een stadion te zitten waar iedereen het met elkaar eens is, en waar ze qua sfeer niet verder komen dan een oeh en een aah. Wij zijn trots op onze stad en op onze club, in voor en tegenspoed!

Dit moet wat mij betreft ook gelden voor de steun in uitwedstrijden, want dit kan en moet nog veel beter! Daarom zijn we in gesprek met meerdere supportersgroepen en -verengingen om te kijken wat we hier aan kunnen doen. Voor de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven (zondag 30 oktober) heeft de club daarom een mooie deal gemaakt met de Eindhovenaren. Supporters kunnen hierbij gratis aanwezig zijn in het uitvak om onze club te steunen. Klik hier voor meer informatie over deze actie.

Voor wat betreft de resultaten en het technisch beleid mag iedereen zich denk ik gelukkig prijzen dat ik daar niets over te zeggen heb. De clubleiding heeft daarin afgelopen weekend haar stappen ondernomen, wat heeft geleid tot het ontslag van Rob Maas en het vertrek van Henry van der Vegt. Laten we hopen dat er een goede invulling wordt gevonden voor deze posities en dat dit tot een sportieve ommekeer gaat leiden.

Het gene waar ik me op richt zijn de supporters en alles wat daar bij komt kijken. Van de problematiek rond ons ‘ietwat verouderde onderkomen’ tot op het maatschappelijke vlak. Dit laatste richt zich vooral op jongeren en jong volwassenen, een groep die kwetsbaar is en waar het leveren van maatwerk vaak beter effect kan hebben dan bijvoorbeeld het uitvaardigen van een stadionverbod. Onderzocht wordt waar de mogelijkheden hier liggen. Ook de samenwerking tussen de BVO en de verschillende supportersgroepen heeft mijn aandacht. Het is mooi om te zien hoe alle partijen constructief meedenken om zo tot een hoger plan te komen en dat hier vanuit de BVO ook de ruimte voor wordt geboden. Als het nu gaat om de realisatie van het nieuwe stadion tot het uitreisbeleid, of de coördinatie in het mindervalide vak. Veel dingen zijn voor de buitenwereld niet zichtbaar, maar daar wordt achter de schermen door BVO, Supportersverenigingen, sponsoren, MI Side en vrijwilligers hard aan gewerkt.

Voor vragen ben ik tijdens de wedstrijden beschikbaar, probeer ik iedere tribune even aan te gaan, ben ik alle uitwedstrijden aanwezig en maandag en vrijdag ben ik beschikbaar voor alle supporter gerichte zaken aan het stadion. Verder ben ik dagelijks te bereiken via supporterszaken@cambuur.nl.

Met geel-blauwe groet,

Zoltan Szomoru
Supporterscoördinator SC Cambuur

Foto: www.dijksfotografie.com