In memoriam: Hampie Bakker (88)
Op 88-jarige leeftijd is in de afgelopen nacht Johannes -beter bekend als ‘Hampie”- Bakker overleden. Sportclub Cambuur verliest daarmee een icoon van de club. En niet alleen Cambuur, maar ook de stad Leeuwarden en de hele Friese voetballerij.
Hampie Bakker speelde al snel op niveau bij de voorganger van Cambuur: VVLeeuwarden. Hij debuteerde op 11 juni 1949 in een wedstrijd tegen Ajax (met onder andere Rinus Michels in de gelederen). Leeuwarden verloor weliswaar met 2-1 , maar die ene Leeuwarder goal kwam wel van Hampie Bakker.
Toen VV Leeuwarden in 1964 SC Cambuur ging heten ging Hampie Bakker niet mee naar de nieuwe club. Voorzitter Anne Vondeling stak daar een stokje voor. Hij vond Hampie Bakker te ruw spelen en dat zou sponsoren afschrikken. Het oude Leeuwaren moest in de vierde klas beginnen, maar wel met Hampie Bakker.
Later toen de alle plooien waren gladgestreken kwam Hampie Bakker alsnog bij Cambuur, zij het in een andere functie. Hij werd de man die bij thuiswedstrijden de officials van de tegenpartij namens Cambuur ontving en later ook de scheids- en grensrechters. In de inner circle van de KNVB kreeg hij op die manier zelfs landelijke bekendheid. Wie bij Cambuur moest fluiten of vlaggen wist één ding zeker: die kwam Hampie Bakker tegen met zijn aangeboren charme en vriendelijkheid.
In 2010 kreeg hij ook de waardering van de stad Leeuwaren. De jury van de Leeuwarder Pommeranten Pries reikte hem die onderscheiding uit met een vaartocht bij Eernewoude. De prijs is voor mensen die op cultureel en historisch gebied van betekenis zijn geweest voor de stad.
Ook van ‘zijn’ SC Cambuur kwam die eer een paar jaar later op het Cambuur-gala ter ere van het 50-jarig jubileum. Samen met Rein de Vries werd hij benoemd tot Erelid van de club vanwege zijn jarenlange trouwe dienst als vrijwilliger van de club. Dit bleef hij overigens doen tot zijn ziekte.
Cambuur zal op gepaste wijze afscheid nemen van Hampie Bakker. Dat heeft hij meer dan verdiend. Hij is van groot belang geweest voor de club, niet alleen intern maar zeker ook naar buiten toe. Dat hij ruste in vrede en dat de nabestaanden de kracht mogen ontvangen dit verlies te dragen.
__________
Ook Erelid Jan Piet Stam kende meneer Bakker goed en deelde onderstaand verhaal met ons.
“Hampie en ik kenden elkaar vanaf het begin van de tachtiger jaren , dus wel 40 jaar. We begonnen samen in de Raad van Elf , die een soort coup pleegden en het toenmalige bestuur, bestaande uit toch wel prominente Leeuwarders, naar huis stuurden. De gemeente Leeuwarden was namelijk jarenlang de grote hoofdsponsor van SC Cambuur geweest maar dat werd door de overheid niet langer gedoogd en ook de gemeente raakte in moeilijkheden met de bedragen die ze jaarlijks aan Cambuur uitgaven. Voor het voortbestaan van Cambuur was het de hoogste tijd om het bedrijfsleven er veel meer bij te betrekken en moest er bestuurlijk het nodige veranderen. Er werd uit alle geledingen die bij SC Cambuur betrokken waren een nieuw bestuur gevormd, de Raad van Elf, met als belangrijkste opdracht nieuwe sponsoren aan te trekken. Voorzitter werd Jan Groninger, directeur van FBTO, en mijn betrokkenheid als vicevoorzitter was het onderbrengen van de toenmalige semiprofs bij het bedrijfsleven en een zakenclub gaan oprichten. De betrokkenheid van Hampie Bakker was zijn jarenlange ervaring als voetballer en bestuurslid van VV Leeuwarden. Al vrij snel werd OBF als hoofdsponsor aangetrokken. De Raad van Elf werd na 3 jaren sterk verkleind, want met elf man besturen was niet efficiënt. De meeste bestuursleden bleven in andere functies toch nauw betrokken bij Cambuur. Zo ook Hampie Bakker, een man die in allerlei rollen, gezien zijn ervaring bij VV Leeuwarden, kon bijdragen. Hampie werd het visitekaartje van SC Cambuur mede door zijn geweldig gastheerschap. Zo werd hij nauw betrokken bij de ontvangst van de gasten van de tegenpartij en later de begeleider van de arbitrage. Hampie verwierf een geweldige naam bij alle Nederlandse scheidsrechters want de charme waarmee hij de heren begeleide, dwong veel respect af. Ook al maakte de scheidsrechter in de ogen van het publiek wel eens een fout(je) en gaf dat wel eens narigheid na afloop, Hampie bleef altijd correct en zorgde er altijd voor dat de heren weer veilig thuis kwamen en de schouderklop van Hampie gaf ze een gevoel dat ze toch weer geweldig hadden gefloten. Wat zal SC Cambuur deze icoon gaan missen maar we zullen Hampie blijven herinneren als een twee eenheid met zijn club.”