058-2963300
1. Rondleiding: #CambuurKomtEraan

1. Rondleiding: #CambuurKomtEraan

Cambuur Komt Eraan. Zoveel is duidelijk in het seizoen 2019-2020. Totdat daar ineens corona overwaait vanuit China. Weg kampioenschap, weg promotie. Een onbegrijpelijke stemming van de KNVB doet Cambuur uiteindelijk de das om. Om geld binnen te halen voor een rechtszaak wordt een unieke stickeractie bedacht. Supporters kunnen met hun auto door het stadion rijden en krijgen in ruil voor een vrijwillige bijdrage een unieke sticker op hun auto geplakt. Duizenden auto’s rijden er nu rond met de beroemde sticker #CambuurKomtEraan.

De terugkeer van Henk de Jong en Sandor van der Heide. Een ontketende Robert Mühren, Jamie Jacobs, Robin Maulun, Issa Kallon, Mees Hoedemakers, Erik Schouten en ga zo maar door. Op Cambuur stond in het seizoen 2019-2020 geen maat. 29 wedstrijden, 66 punten. 68 doelpunten voor, 25 tegen. De nummer drie, FC Volendam, stond op 9 punten en had van de laatste vijf slechts éénmaal gewonnen. Cambuur was op stoom en had zeven achter elkaar gewonnen. Cambuur kwam eraan, dat was voor iedereen duidelijk.

En toen kwam corona. De Leeuwarders hebben de twijfelachtige eer om de allerlaatste wedstrijd voor corona gespeeld te hebben. Op maandagavond 9 maart won Cambuur met 1-3 bij Jong AZ, mede door een wereldgoal van, wie anders dan, Robert Mühren. Door corona kwam heel Nederland in een lockdown. Een stemming van de KNVB moest duidelijk maken of Cambuur en nummer twee De Graafschap mochten promoveren en dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk dan zouden degraderen. Wat volgde was de grootst mogelijke gotspe. De andere betaald voetbal organisaties moesten stemmen over het lot van de vier ploegen. Maar liefst zestien ploegen stemden voor promotie en degradatie, negen stemden tegen en negen onthielden zich van stemming. Zij vonden vooral dat het niet aan hen was om over andere clubs te beslissen. Voor de KNVB was het duidelijk. Cambuur mocht niet promoveren. Want 16-9-9 betekent eigenlijk 16-18 en dus een minderheid voor promotie en degradatie. Voor het gemak werden de onthouders bij de tegenstemmers gevoegd.

Cambuur laat het er niet bij zitten en spant een kort geding aan. Om aan geld te komen wordt er een stickeractie bedacht. Persoonlijk contact is dan wel verboden, je kunt nog wel met een auto het stadion in. Het concept is simpel. Je rijdt tussen Noord en West naar binnen, waar iemand een sticker achter op je auto plakt. Daarna doe je een donatie in een voetbalschoen die aan een hengel hangt en je rijdt bij Zuid weer het stadion uit. In twee dagen tijd wordt op ruim 4.000 auto’s een sticker met de boodschap #CambuurKomtEraan geplakt. Op een gegeven moment staat er een file van ruim twee kilometer en worden automobilisten geadviseerd om te draaien. Cambuur haalt niet alleen alle nationale media met het originele idee, het haalt ook nog eens ruim 50.000 euro op voor het kort geding. Dit wordt trouwens verloren. De rechter doet de suggestie dat Cambuur het jaar erop maar weer kampioen moet worden. Een advies dat ter harte wordt genomen. In het seizoen 2020-2021 wordt Cambuur voor de derde maal in de clubhistorie kampioen van de Eerste Divisie. Met recht #CambuurKomtEraan!