058-2963300
9. Rondleiding: De Derby

9. Rondleiding: De Derby

Op de ramen op de eerste etage van de hoofdtribune staan meerdere spelers afgebeeld. Wat hebben deze mannen als Hennie Meijer, Jack de Gier, Sandor van der Heide, Bartholomew Ogbeche, Sander van de Streek en Roberts Uldriķis gemeen? Allen hebben gescoord tegen dkv. Je kunt, zoals Martijn Barto, clubtopscorer worden in de Eredivisie en drie jaar achterelkaar scoren in De Kuip, maar alleen goals tegen dkv zijn doelpunten voor de eeuwigheid. Het is de stad tegen het platteland. Nederland tegen Friesland. De fanatieke support tegen de koffiekannen. Geen wedstrijd is zo intens als de Friese derby in Leeuwarden.

83 maal troffen we elkaar. 20 keer won Cambuur , 22 maal werd er gelijkgespeeld. De grootste overwinning was er één van onze voorganger vv Leeuwarden. 8-2 werd het in 1957, met vier doelpunten van Jan Hoekema. Nederlagen stoppen we het liefst diep weg, maar overwinningen of heroïsche gelijke spelen wordt jaren later nog over nagepraat.

Wie kan zich bijvoorbeeld niet de 2-2 herinneren van onze huidige technisch directeur Etiënne Reijnen? De Italianen hebben een juichende Marco Tardelli, maar wij hebben de iconische gebalde vuisten van Reijnen! En voor de oudere supporter, in 1965 werd Cambuur kampioen van de Tweede Divisie na een 0-4 overwinning bij? Juist, dkv. Een golden goal van Marcel Keizer in de tweede ronde van de beker in 1995 tegen dkv betekende een wedstrijd tegen kersverse Champions League winnaar en wereldkampioen Ajax. De ongenaakbaar geachte Amsterdammers moesten op een bevroren veld in Leeuwarden hun meerdere erkennen in de Leeuwarders. Dit was nooit gebeurd als we niet eerst dkv naar huis gestuurd met een nederlaag.

Elke supporter heeft zijn eigen herinneringen aan de wedstrijden tegen dkv. In 2014 won Cambuur de derby voor het eerst in de Eredivisie. Dertig jaar was er al niet meer thuis gewonnen van de Friezen. En toen was daar ineens Bartholomew Ogbeche. In een proefwedstrijd op maandag voorafgaand aan de derby scoorde hij vijf maal. Snel werd de superspits vastgelegd en dolgraag wilde hij de derby spelen. En blij waren de supporters ook met de Nigeriaan! Na een paar minuten kopte hij de bal door op Elvis Manu, die de bal over de keeper wipte, om vervolgens zelf na ruim een half uur spelen de 2-0 binnen te koppen. Nadat de helaas veel te jong overleden Jody Lukoki er ook nog 3-0 van heeft gemaakt gaat het dak eraf in Leeuwarden. Mensen schreeuwen zich schor op ’t Woanskip, in Leeuwarden wordt massaal vuurwerk afgestoken en als de 10.000 supporters massaal springen op de tonen van het nummer Tsunami trilt het hele stadion.

De 3-1 overwinning zal voor de jongere supporter ongetwijfeld een absoluut hoogtepunt betekenen. Een jaar later deed Cambuur het nog even dunnetjes over. Twee vroege goals van Sander van de Streek beslissen de derby in ons voordeel en zorgen ervoor dat Van De Streek een held voor de eeuwigheid is. De openingstreffer van Bjørn Johnsen afgelopen seizoen is een kopie van de openingstreffer van Van De Streek in 2014. Het is het laatste doelpunt tegen dkv in het Cambuur Stadion.