058-2963300
2. Rondleiding: Play-Offs

2. Rondleiding: Play-Offs

Zou er een groter trauma denkbaar zijn dan Cambuur en play-offs? Natuurlijk, in 1998 wonnen we de nacompetitie en promoveerde Cambuur naar de Eredivisie. Maar oh, wat ging het vaak mis. Penalty’s, late tegendoelpunten, onbegrijpelijke nederlagen. Cambuur en de play-offs levert prachtige beelden op en unieke verhalen. Maar of ze allemaal het vertellen waard zijn?

Wat is het toch ongelofelijk mooi om te promoveren in de play-offs. Vraag dit maar aan iedereen die erbij was in 1998. In een ander model, de nacompetitie, won Cambuur een poule met eredivisionist FC Groningen, FC Den Bosch en FC Zwolle. Uit bij de laatstgenoemde won Cambuur en kon de club in het geel en blauw zich na vier jaar afwezigheid weer opmaken voor het hoogste niveau.

Dat we teruggrijpen op 1998 zegt natuurlijk al iets. Vaak gaat het iets minder goed met Cambuur en play-offs. Hierbij laten we, omwille van nog meer open wonden, de nacompetitie buiten beschouwing. Sinds het seizoen 2005-2006 is de nacompetitie verleden tijd en bepalen play-offs wie er promoveert. Om even het geheugen op te frissen. Seizoen 2009-2010: halve finale tegen Go Ahead Eagles. Uit met 2-0 verloren, thuis was een 1-0 zege niet genoeg om door te stoten na de finale. Een jaar later, een herkansing in de halve finale tegen FC Zwolle. In het Cambuur Stadion wint Cambuur met 2-1, in Zwolle winnen de Blauwvingers met 2-1 door een doelpunt in de 90e minuut. Penalty’s moeten uitkomst bieden en uitgerekend de door Zwolle aan Cambuur verhuurde Dennis van der Wal mist de beslissende achtste strafschop van de Leeuwarders.

Een jaar later is Cambuur wederom dichtbij de finale. Thuis wordt 0-0 gelijkgespeeld tegen Eredivisionist VVV-Venlo. Uit lijkt een sensatie in de maak als de net ingebrachte Marco van der Heide de Leeuwarders na 86 minuten op 3-3 zet. In de 92e minuut zijn het toch de Limburgers die er met de overwinning vandoor gaan en zich plaatsen voor de finale. Hetzelfde doen provinciegenoten MVV in 2017. Na een fantastisch seizoen waarin Cambuur de halve finale van de beker pas na penalty’s verliest van AZ, boort MVV in blessuretijd de hoop op snelle terugkeer naar de Eredivisie de grond in. Thomas Verheydt kopt de 1-2 achter Harm Zeinstra. Na de 1-1 in Maastricht betekent het wederom uitschakeling in de halve finale voor de Leeuwarders.

MVV mag in de finale aantreden tegen Roda JC, ons hier nog wel bekend. De moeder aller trauma’s vindt plaats in de warme meidagen van 2009. Voor het eerst sinds jaren heeft Cambuur zich weer in de top van de Eerste Divisie gemeld. Met onder andere Sandor van der Heide, Danny Guijt, Paul Beekmans, Nassir Maachi, Koen Brack en Peter van der Vlag wordt de derde plaats behaald. Tijdens de play-offs overlijdt Jan Riedstra plotseling op 65-jarige leeftijd. De kort daaropvolgende wedstrijd tegen FC Zwolle is een eerbetoon aan de man die Cambuur zo’n warm hart toedroeg. Cambuur schakelt de Zwollenaren uiteindelijk in een drieluik uit, met grote dank aan Mark de Vries. De man wiens achternaam vaak werd verbasterd tot ‘De Liwwarder’ valt in de tweede helft van het beslissingsduel in, en schiet Cambuur met twee goals naar de finale. Na vele aardsdonkere jaren in de Eerste Divisie staat Cambuur plotseling op de drempel van de Eredivisie. Het eerste duel eindigt in 0-0. Uit in Kerkrade sleept Cambuur met tien man, na een vroege rode kaart van aanvoerder Koen Brack, er dankzij een late goal van Mark de Vries een beslissingsduel uit.

Op 3 juni 2009 beeft het stadion als nooit tevoren. Mensen staan in alle vroegte in de rij voor kaartjes voor de beslissingswedstrijd. Het stadion is stijf uitverkocht, duizenden mensen volgen de wedstrijd bij de Oldehove. Rachid El Khalifi brengt Cambuur nog op voorsprong, maar vlak voor tijd komt Roda JC langszij. In de verlenging komen de Limburgers zelfs op 1-2 en lijkt het gedaan met de Leeuwarders. Lijkt, want in de 120e (!) minuut krijgt Cambuur nog een strafschop. Terwijl tienduizend man op de tribunes de spanning amper aankunnen blijft Jansen rustig en schiet hij de gelijkmaker binnen. Penalty’s gaan beslissen over het lot van Cambuur. Het lot dat Cambuur niet gunstig gezind is. Uitgerekend play-offsterkhouders Jansen, El Khalifi en De Vries missen. Feest in het uitvak, groot verdriet en enorme frustratie bij alles en iedereen met een geel-blauw hart.

Tot slot nog een eervolle vermelding voor het drama tegen FC Dordrecht. Geen bookmaker zou kansen geven aan FC Dordrecht. Nummer 16 van de Keuken Kampioen Divisie tegen Cambuur, de nummer zes. De Leeuwarders hadden de eerste wedstrijd met 1-4 gewonnen en op Bevrijdingsdag van 2018 leek alles op een heerlijke voorjaarsavond. Er werd de hele dag gefeest en ’s avonds zou er een vermakelijk potje voetbal zijn als voorbereiding op de halve finale tegen Sparta Rotterdam. Want dit kon toch niet misgaan? Zelfs de meest negatieve Cambuursupporter zou zich geen zorgen maken deze avond. De voortekenen waren bovendien gunstig. FC Dordrecht miste de keeper, waardoor de pas achttienjarige Menno Bergsen zijn debuut zou maken. Mocht hij uitvallen dan zou keeperstrainer Ben Kinds zijn plaats moeten innemen bij de club die maar vijf wisselspelers had, waaronder de reservedoelman. De ruststand van 1-0 gaf bovendien geen enkele reden tot zorg. Uiteraard was dat buiten de vloek van de play-offs gerekend. In de tweede helft gaat alles mis en staat er plots 1-4 voor de bezoekers op het scorebord. Geheel in de traditie verliest Cambuur vervolgens na penalty’s. Cambuur en de play-offs. Het is maar goed dat er tegenwoordig twee ploegen rechtstreeks promoveren…