058-2963300
7. Rondleiding: Supportersgroepen

7. Rondleiding: Supportersgroepen

SC Cambuur wordt gevormd door de supporters. Cambuursupporters zijn rauw, trouw en vol passie. Hoe slecht het ook gaat, de supporters zijn er altijd. In voor- en tegenspoed zitten de mannen en vrouwen van de MI-Side, Cambuur Culture en Kern van Cambuur op de tribune. Dagelijks zetten zij zich in om de club zo mooi mogelijk te maken. Zonder hen geen Cambuur.

Voordat het Cambuur Stadion in de jaren ’90 grondig werd verbouwd was het stukken makkelijker om rond te lopen. Wie wilde kon de ene helft achter de ene goal staan aan de Marathonstraat (nu Coopmansstraat) en de tweede helft met de aanvallende thuisploeg meeverhuizen naar de Insulindestraat. Het is het begin van de MI-side, de harde kern die Cambuur al bijna veertig jaar kleur geeft, opgericht in augustus 1984. Het was vanaf de start de verzamelplek voor de fanatieke supporter, de vocaal meer aanwezigen, sensatiezoekers en ja ook de ouderwetse hooligans. Laten we er niet omheen draaien, bij de MI-Side wordt niet neergekeken op een stadionverbod meer of minder. Het is een hechte groep, die al decennialang op een passievolle wijze de wedstrijden van Cambuur beleeft. Op de Noord- en Zuid-tribune zijn straatnaamborden geplaatst, zodat het voor iedereen duidelijk is waar de Marathon- en Insulindestraat zich bevinden. De Noord-tribune zelf is sinds enkele jaren verfraaid met een grote graffiti van de MI-Side. In het seizoen 2021-2022 was het uitshirt van Cambuur gebaseerd op dit kunstwerk.

De MI-Side is niet eens de oudste supportersgroepering van Cambuur. Al in 1966 werd de voorloper van de Kern van Cambuur (KvC)opgericht: Vriendenclub Cambuur. Die samenvoegde met Supportersclub Cambuur in 2008. De KVC richt zich op de meer mainstream supporter. Zo beheert de groep ‘Hertje onder de Noord-tribune, waar de meesten weleens een biertje hebben gedronken. Ook organiseert de KvC forum- of supportersavonden, beheert het de bierkiosken in het stadion, verkoopt de groep de progammaboekjes en zet het zich in voor een transparant en rechtvaardig supportersbeleid. Om deze reden is de KvC ook nauw betrokken bij Supporterscollectief Nederland, een organisatie van allerlei supportersgroeperingen die zich inzet voor de belangen van de Nederlandse voetbalsupporter. Daarnaast zijn bijna alle vlaggen die op de Noord-tribune hangen eigendom van de KvC en heeft het een eigen sfeerteam dat sfeeracties uitvoert voor en tijdens de wedstrijden. Ook heeft de KvC een afdeling voor de jongere supporter: de Kidsclub Cambuur. En een leuk feitje: 80% van de inkomsten van de KvC vloeit terug naar de club. Dat betekent dat in al die jaren dat de KvC bestaat er al ruim 3 miljoen euro is overgemaakt naar Cambuur!


Sinds 2012 is er zelfs nog een derde supportersvereniging: Cambuur Culture. Cultuurbewakers van de fanatiekere support. Daarnaast wil Cambuur Culture de clubcultuur van Cambuur bewaken. De vereniging ambieert een gouden aandeel. Het wil dat de naam van de club, de kleuren, het thuisshirt, speelstad en de naam van het stadion in de statuten van de club komen vast te liggen, onder bescherming van een gouden aandeel in handen van de KvC en Cambuur Culture. Zodoende kan nooit een passant tornen aan de identiteit van Cambuur. Cambuur Culture organiseert sfeeracties en heeft een heuse partybus. Als het even kan trekt er een soort van discobus naar de uitwedstrijden voor de perfecte awayday! Cambuur Culture verkoopt eigen merchandise om het ‘Cambuurgevoel’ meer naar buiten uit te dragen. En natuurlijk is Cambuur Culture beroemd en berucht om een fantastisch toernooi dat elke zomer plaatsvindt: De Cambuur Culture Cup. Een dag vol zon, bier en gezelligheid waarin zestien teams van Cambuursupporters voetballen om die felbegeerde Cambuur Culture Cup.